De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

ANW - Kuhn paradigmawisseling

Verwante presentaties


Presentatie over: "ANW - Kuhn paradigmawisseling"— Transcript van de presentatie:

1 ANW - Kuhn paradigmawisseling
September 2013 – 5 vwo – van der Capellen ANW - Kuhn paradigmawisseling

2 Lesdoelen/Lesonderwerpen
Paradimawisseling Lesdoel: Leerlingen kunnen met de ideeen van Kuhn wetenschap kritisch tegen het licht houden Leerlingen kunnen voorbeelden noemen en met behulp van argumenten uitwerken (waarbij een paradigmawisseling heeft plaatsgevonden)

3 Revoluties & rationaliteit (paradigmawisseling)
Thomas Kuhn ( ) `The structure of scientific revolutions’

4 Revoluties & rationaliteit (paradigmawisseling)
Kuhn introduceert Paradigma (conceptueel kader) "Wetenschap is niet meer dan de paradigma van de tijdsgeest" Disciplinaire matrix: verzameling van vragen welke een “framework” verschaft waarbinnen wetenschap opereert. “Exemplar”: “bewezen” onderdelen van de wetenschap dat alle onderzoekers leren en ze een model verschaft voor toekomstige ontwikkelingen binnen hun discipline.

5 Revoluties & rationaliteit (paradigmawisseling)
Voorbeelden van paradigma’s Klassieke mechanica van Newton Licht is opgebouwd als deeltjes Licht is gedraagt zich als golven Quatum mechanica Lylel Geology (principes van de geologie)

6 Revoluties & rationaliteit (paradigmawisseling)
Meeste wetenschap speelt zich af binnen een bestaand paradigma  normale wetenschap Een paradigma is succesvol als het de grote meerderheid van de fenomenen omvat. Wetenschappers (conflict met falsificatie theorie van Popper) geven niet zomaar een paradigma op als er een anomalie (afwijking van de theorie) optreedt.

7 Revoluties & rationaliteit (paradigmawisseling)
Meeste wetenschap speelt zich af binnen een bestaand paradigma  normale wetenschap Een paradigma is succesvol als het de grote meerderheid van de fenomenen omvat. Wetenschappers (conflict met falsificatie theorie van Popper) geven niet zomaar een paradigma op als er een anomalie (afwijking van de theorie) optreedt. Meetfout Lossen we later wel op ……

8 Revoluties & rationaliteit (paradigmawisseling)
Bij meerdere anomalieën gaan wetenschappers pas opletten en zich vragen stellen. Als een anomalie betrekking heeft op een fundament van het paragigma  vragen over het fundament van een paradigma  crisis Revolutie of paradigma “shift”

9 Popper vs. Kuhn Popper Kuhn
Wetenschap is permanent in revolu-tionaire toestand Experimentele evidentie is basis voor rationele beslissingen over concurrerende theorieën Empirische inhoud van nieuwe theorie bouwt voort op voorganger Meeste wetenschap is `normaal’ Evidentie alléén is niet voldoende om wetenschappers tot nieuw paradigma te brengen Nee, want nieuwe kijk, nieuwe problemen (discontinuïteit)

10 Popper vs. Kuhn Popper Kuhn
Gehechtheid aan theorie hoort niet thuis in wetenschap Wetenschappers zijn meestal sterk gehecht aan hun paradigma Grote rol voor psychologische en sociologische factoren (karakter, sociale groep)


Download ppt "ANW - Kuhn paradigmawisseling"

Verwante presentaties


Ads door Google