De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

PROJECT : AFRIKA Klik telkens éénmaal op het Afrikalogo links onderaan om verder te gaan © A. Van de Water.

Verwante presentaties


Presentatie over: "PROJECT : AFRIKA Klik telkens éénmaal op het Afrikalogo links onderaan om verder te gaan © A. Van de Water."— Transcript van de presentatie:

1 PROJECT : AFRIKA Klik telkens éénmaal op het Afrikalogo links onderaan om verder te gaan © A. Van de Water

2 Natuur bij jou in de buurt !
Gorilla’s Klik op de foto’s om verder te gaan. Congo Trypanosoma brucei, de veroorzaker van de Afrikaanse slaapziekte Fauna en flora Natuur bij jou in de buurt ! De parasieten zijn paars ingekleurd,rood zijn de rode bloedcellen

3 Mandril Mandrillen leven in groepjes van ongeveer 20 dieren, die zich soms aaneensluiten tot troepen van meer dan 200. Door de vernietiging van het oerwoud en de jacht zijn de mandrils sterk in aantal achteruit gegaan. Het woord mandril betekent man-aap (maar de mandril is dus géén mensaap!).

4 Wetensch. naam Mandrillus sphinx Verspreiding Kameroen, Nigeria Voedsel vruchten, zaden, insecten, paddestoelen Lengte kop-romp cm, staart cm Gewicht circa 30 kg (mannetje), vrouwtje 10 kg Status kwetsbaar

5 De Afrikaanse olifant De Afrikaanse olifant is het allergrootste landdier ter wereld. Tot voor kort werden de Afrikaanse savanne-olifant en de Afrikaanse bosolifant beschouwd als twee ondersoorten van de Afrikaanse olifant. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat ze voldoende verschillen om ze als aparte soorten te zien. Onder 'de Afrikaanse olifant' wordt doorgaans de savanneolifant verstaan. De savanne-olifant wordt aanzienlijk groter dan de bos-olifant en zijn slagtanden zijn meer gebogen. Daarnaast heeft de bosolifant rondere oren.

6 Afrikaans versus Aziatisch
De verschillen tussen de Afrikaanse olifanten en de Aziatische olifant zijn nog duidelijker. De Afrikaanse hebben grotere oren dan de Aziatische. Bovendien hebben bij de Afrikaanse olifanten ook de vrouwtjes slagtanden. Van alle olifanten heeft de Afrikaanse savanne-olifant waarschijnlijk het meest te lijden gehad van stroperij om het ivoor. Het Wereld Natuur Fonds komt onder andere voor de olifant op door zijn leefgebied te beschermen en door de handel in ivoor te bestrijden. Een mannetje wordt stier of bul genoemd en een vrouwtje koe. De zwaarste olifant woog ongeveer 12 ton, maar dit was niet de grootste. Dit record werd behaald door een mannetje dat meer dan 4 meter hoog was met een gewicht van ongeveer 8 ton.

7 Gegevensfiche Wetenschappelijke naam Loxodonta africana Engelse naam
African elephant Verspreiding Afrika ten zuiden van de Sahara Voedsel gras, twijgen, bladeren en schors Lengte schouderhoogte 3 - 3,7 m (max. 4,2 m) Gewicht kg (max kg) Status bedreigd

8 De leeuw De leeuw (Panthera leo) is een groot roofdier
uit de familie katachtigen (Felidae). Leeuwen hebben een kortharige bruine vacht en een donker kwastje aan het puntje van de staart. De meeste mannetjes hebben zwarte of bruine manen met een variërende lengte op de kop, hals en schouders.

9 Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren) Stam:Chordata (Chordadieren) Klasse:Mammalia (Zoogdieren) Orde: Carnivora (Roofdieren) Familie: Felidae (Katachtigen) Geslacht: Panthera

10 De gorilla De gorilla's (Gorilla) vormen een geslacht van Afrikaanse mensapen met twee soorten. Het zijn de grootste nog levende apen.

11 Zeg niet zomaar ... gorilla.
Traditioneel werden er 3 ondersoorten van de gorilla onderscheiden, maar genetisch onderzoek heeft recentelijk een nieuwe indeling opgeleverd met 2 soorten en in totaal 5 ondersoorten. Moderne verdeling 1. Westelijke gorilla (Gorilla gorilla) Ondersoort Westelijke laaglandgorilla (Gorilla gorilla gorilla) Ondersoort Cross Rivergorilla (Gorilla gorilla diehli) 2. Oostelijke gorilla (Gorilla beringei) Ondersoort Berggorilla (Gorilla beringei beringei) Ondersoort Oostelijke laaglandgorilla(Gorilla beringei graueri) Ondersoort Bwindigorilla (Gorilla beringei ssp.nov.)

12 Hun leefgebied en bedreigingen.
De berggorilla’s leven allemaal in het grensgebied tussen Rwanda, de Democratische Republiek Congo (DRC) en Uganda. Een regio die al jarenlang onrustig is. Burgeroorlogen en de daarmee gepaard gaande vluchtelingenstromen bedreigen het leefgebied van de gorilla’s. Parkwachters worden regelmatig bedreigd, gekidnapt of gedood. Ook kunnen ziektes van mensen de dieren besmetten. Natuurrampen vormen eveneens een bedreiging voor het leefgebied van de gorilla’s. In totaal wordt 97% van de energiebehoefte van de Rwandezen uit hout gehaald. Daardoor is er een grote kans op aardverschuivingen en erosie waardoor de bomen verdwijnen. Virunga nationaal park

13 Uiterlijk en levenswijze
De gorilla is een herbivoor die leeft in de Centraal- en West-Afrikaanse regenwouden. Gorilla's leven voornamelijk op de bosbodem. Het mannetje heeft een hoogte van tussen de 1,65 m en 1,75 m, en weegt tussen de de 140 en 165 kilo. Vrouwtjes wegen ongeveer de helft.

14 Een zeer uitzonderlijk geval
Sneeuwvlokje (Spaans: Copito de Nieve, ) was een albino-gorilla in de zoo van Barcelona (Spanje). Het dier is de enige albino-gorilla tot nu toe. Sneeuwvlokje werd halverwege de jaren '60 geboren in Equatoriaal-Guinea. Als jonge aap werd hij op 1 oktober 1966 gevangen. Zijn moeder was door een jager gedood. In Barcelona werd hij een grote bezienswaardigheid en toeristische trekpleister. Hij kreeg een eigen standbeeld, een straat in Barcelona werd naar hem vernoemd en er verscheen een boek over zijn leven. In 2001werd bij Sneeuwvlokje een vorm van huidkanker geconstateerd, die mogelijk te maken had met zijn albinisme. De bevolking van Barcelona nam emotioneel afscheid van hem. Op 24 november 2003 liet de dierenarts hem inslapen. Hij werd tussen de 38 en 40 jaar oud, normaal worden ze niet ouder dan een jaar of 25. Sneeuwvlokje heeft bij drie vrouwtjes in totaal 22 nakomelingen verwekt, waarvan geen enkele albino. Zijn enige mannelijk telg, Urko, stierf in augustus 2003.

15 Dian Fossey Dian Fossey was born in San Francisco, California in Her strong interest in animals led her to enter college as a pre-veterinary student. Soon, however, she switched to occupational therapy and obtained her degree from San Jose State College. Dr. Fossey was murdered in her cabin at Karisoke on December 26, Her death is a mystery yet unsolved. The last entry in her diary reads: "When you realize the value of all life, you dwell less on what is past and concentrate on the preservation of the future." In 1988 the Life and work of Dian Fossey was portrayed in the major motion picture Gorillas in the Mist, starring Sigourney Weaver.

16 Democratische Republiek Congo
Officiëel is de naam van dit land "République Démocratique du Congo" maar het heeft al verschillende namen gehad. Toen het begin 1900 een kolonie van België was heette het Belgisch Kongo en vanaf 1971 heeft het Zaïre geheten. De huidige naam is er vanaf Het land heeft een oppervlakte van km² dat is 56 keer Nederland en heeft iets meer dan 53 miljoen inwoners.

17 Verdere informatie over de vlag
De vlag van Congo-Kinshasa werd aangenomen op 18 februari De vlag bestaat uit een lichtblauw veld met daarop in de linkerbovenhoek een gele ster. Van de hoek onderaan de hijszijde tot de rechterbovenhoek loopt een diagonale rode band met aan weerszijden een smallere gele band. De vlag is gebaseerd op de vlag die de Association Internationale Africaine gebruikte. Sinds de onafhankelijkheid van het land is achter-eenvolgens een aantal verschillende ontwerpen als nationale vlag gebruikt

18 Slaapziekte Slaapziekte is een ziekte die veroorzaakt wordt door een protozoische parasiet (eencellige parasiet) van het geslacht Trypanosoma die overgebracht wordt door de tseetseevlieg. Slaapziekte kan in een sluimerende staat voorkomen zolang de ziekte zich nog niet in de hersens heeft gevestigd. Bij de Westafrikaanse slaapziekte kan dit jaren duren. De Oostafrikaanse slaapziekte verloopt echter binnen enkele maanden. Slechts een klein percentage van de tseetseevliegen is overigens met de parasiet besmet, maar het is beter de vlieg te vermijden.

19 De tseetseevlieg Tseetseevliegen zijn ongeveer twee keer zo groot als huisvliegen en kunnen pijnlijk steken. Wanneer iemand besmet is met de ziekte, ontstaat na enige dagen tot een maand een zweer op de plaats van de steek. De hierop volgende verschijnselen zijn: koorts, zware hoofdpijn, prikkelbaarheid, moeheid, opgezette lymfeklieren, soms uitslag en zwellingen, en spier- en gewrichtspijn. Wanneer de parasiet de hersenen binnendringt, ontstaan verwardheid, slaapstoornissen, epileptische aanvallen, moeite met lopen en gevoelloosheid in handen en voeten. Uiteindelijk vermagert de patiënt snel, raakt in coma en sterft. De ziekte verloopt wanneer zij niet wordt behandeld, altijd dodelijk. Nu het medicijn eflornithine is ontwikkeld, is er een medicijn zonder bijwerking dat die patiënten die zich reeds in een ver stadium van de slaapziekte bevinden, kan genezen.

20 Hopelijk heb je ervan genoten !
Think globally, act locally ! Ook bij jou in de buurt zijn er milieuverenigingen voor jongeren ! J.N.M. staat voor Jeugd voor Natuur en Milieu Vraag meer uitleg hierover aan de biologieleerkracht van het 2de jaar !


Download ppt "PROJECT : AFRIKA Klik telkens éénmaal op het Afrikalogo links onderaan om verder te gaan © A. Van de Water."

Verwante presentaties


Ads door Google