De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Ethiek Wat moet ik doen? Wat is het goede om te doen? Hoe moet ik leven?

Verwante presentaties


Presentatie over: "Ethiek Wat moet ik doen? Wat is het goede om te doen? Hoe moet ik leven?"— Transcript van de presentatie:

1 Ethiek Wat moet ik doen? Wat is het goede om te doen? Hoe moet ik leven?

2 Sophie’s choice Fragment

3 Moreel dilemma Dilemma: Dilemma: – Je moet kiezen – Beide mogelijkheden hebben nadelen Moreel dilemma: Moreel dilemma: – Er zijn waarden in het spel

4 Waarden, normen, gedrag Waarden (abstract) wijzen op zaken waaraan je hecht, die je in je leven wil waarmaken. Waarden (abstract) wijzen op zaken waaraan je hecht, die je in je leven wil waarmaken. Normen (concreter) zijn gedragsregels die voorschrijven hoe je moet handelen in bepaalde situaties. Normen (concreter) zijn gedragsregels die voorschrijven hoe je moet handelen in bepaalde situaties. Gedrag (meest concreet) is daadwerkelijk handelen. Gedrag (meest concreet) is daadwerkelijk handelen.

5 Weten en menen Ik weet dat Amsterdam de hoofdstad is van Nederland. Ik geloof/denk/meen dat Amsterdam de hoofdstad is van Nederland.

6 Absurditeiten en onzinnigheden Ik weet dat Amsterdam de hoofdstad is van Nederland, maar het is niet waar. Ik wist ten onrechte dat Amsterdam de hoofdstad is van Nederland. Ik weet dat Amsterdam de hoofdstad is van Nederland, maar ik kan me vergissen. Ik weet een beetje dat Amsterdam de hoofdstad van Nederland is.

7 Ethiek Ik weet dat stelen verboden is. Ik weet dat stelen verboden is. Ik vind het goed dat stelen verboden is. Ik vind het goed dat stelen verboden is. Socrates: Als je weet hebt van het goede, dan zul je het goede ook doen. Socrates: Als je weet hebt van het goede, dan zul je het goede ook doen.

8 4 soorten ethiek 1. Toegepaste ethiek 2. Descriptieve ethiek 3. Normatieve ethiek 4. Meta-ethiek

9 Utilisme Greatest happiness principle: het grootste geluk voor het grootste aantal mensen Greatest happiness principle: het grootste geluk voor het grootste aantal mensen Jeremy Bentham Jeremy Bentham

10 Trolley problem 1

11 Trolley problem 2

12 Problemen met het utilisme Je kunt nu de consequenties niet overzien van je handeling. Je kunt nu de consequenties niet overzien van je handeling. De mens telt niet als waarde op zich, maar is onderdeel van een meting. De mens telt niet als waarde op zich, maar is onderdeel van een meting. Laat excessen toe (marteling bijv.). Laat excessen toe (marteling bijv.).

13 Plichtsethiek: Gij zult Immanuel Kant 1724 - 1804 Kant zoekt naar een ethiek die hier en nu kan uitmaken of een handeling goed of slecht is; een ethiek die niet afhankelijk is van toekomstige consequenties.

14 Gij zult Categorische imperatief: Categorische imperatief: Handel altijd zo dat je tegelijkertijd kunt willen dat je handeling een algemene wet wordt. Pas de categorische imperatief toe op: -beloven -liegen


Download ppt "Ethiek Wat moet ik doen? Wat is het goede om te doen? Hoe moet ik leven?"

Verwante presentaties


Ads door Google