De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Observeren en rapporteren Les 2, kwartaal 2. Vragen/opmerkingen n.a.v. les 1.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Observeren en rapporteren Les 2, kwartaal 2. Vragen/opmerkingen n.a.v. les 1."— Transcript van de presentatie:

1 Observeren en rapporteren Les 2, kwartaal 2

2 Vragen/opmerkingen n.a.v. les 1.

3 Nabespreken Studietaak

4  De vorige les hebben we het gehad over ‘perceptie’. Wat is dit ook al weer?  Welke aspecten zorgen voor beïnvloeding van onze perceptie?

5 Welke aspecten zorgen voor beïnvloeding van onze perceptie? 1) Fysiologische toestand van waarnemer: bijvoorbeeld blind aan één oog of tamelijk moe zijn. 2) Psychologische gesteldheid: ( volgende slide )

6  Ervaring: Een jongen uit Spangen die in India verblijft zal de aanrakingen van mensen achterdochtig ondergaan; hij zal zijn portemonnee niet uit het oog verliezen.  Aandacht: geven we iets geen aandacht, nemen we het ook niet waar. Een roze/witte jas valt eerder op dan een grijze.  Instelling: verwachtingspatroon  Referentiekader: omgeving waarin we waarnemen (bv waarnemen in een veilig klimaat of in een bedreigend klimaat)  Behoefte: belangstelling voor waarnemen neemt toe; in het buitenland voel ik me buitenstaander dus probeer ik me te richten tot het horen van de Nederlandse taal.

7 3) Eigenschap van het waargenomene in relatie tot de waarnemer: mensen nemen verschillend waar.

8 Ontzettend veel zaken beïnvloeden ons in onze waarneming…  Maar waar ligt nu het verschil tussen waarnemen en observeren?  En waarom observeren we?

9 Waarom we observeren  Iets beter leren kennen  Hulpmiddel om te onderzoeken (bv. achtergrond van gedrag)  Gebruiken als informatie overdracht naar anderen toe  Eigen aanpak te toetsen

10 Een observatie moet zo objectief mogelijk zijn om er conclusies aan te kunnen verbinden (objectief: uitgaande van feiten, zonder gedachten/gevoelens te laten meespelen)

11  http://www.werkenmetgedetineerden.nl/ http://www.werkenmetgedetineerden.nl/

12 opdracht 1

13 opdracht 2

14 Nabespreking observatie

15 Hfst 1, 3, 4  huiswerk.


Download ppt "Observeren en rapporteren Les 2, kwartaal 2. Vragen/opmerkingen n.a.v. les 1."

Verwante presentaties


Ads door Google