De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Plan je eigen ruimte Dorpen Vroeger Nu Later Organisch Groeien.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Plan je eigen ruimte Dorpen Vroeger Nu Later Organisch Groeien."— Transcript van de presentatie:

1 plan je eigen ruimte Dorpen Vroeger Nu Later Organisch Groeien

2 Dorpen Vroeger NuLater

3 Inleiding Het aanzicht van veel dorpen is de laatste jaren sterk veranderd door nieuwbouw: Kenmerken van die nieuwbouw:  Vaak aan de rand van het dorp  Vaak grote aantallen gelijksoortige moderne woningen.  Woningen die niet aansluiten bij het eigen karakter van streek en dorp.  Tegenstanders spreken van witte schimmel. Dorpen Vroeger NuLater De ‘witte schimmel’ bij Terpdorp Wirdum bij Leeuwarden. Bron: Persbureau Noordoost Heerenveen, 1999Persbureau Noordoost De ‘witte schimmel’ bij ‘s Heer-Hendrikskinderen. Bron: Geoactief sept., 2005Geoactief

4 Dorpen Vroeger NuLater Uit onvrede met de jongste nieuwbouw- wijken ontstond in reactie erop het idee van “organisch groeien”. Geen nieuwbouw meer van grote aantallen huizen niet passend bij het uiterlijk van het dorp en het landschap. Maar bij nieuwbouw rekening houden met geleidelijke groei, de oorspronkelijke plattegrond en met het stratenpatroon van het dorp, met belangrijke beeldbepalende elementen, met het typische dorpsgezicht, met de schaal. Wissekerke, Voorstraat 1900 Bron: prentbriefkaart; Zeeuws Archief, Middelburg, cat.nr. ZI-P-06054

5 Dorpen Vroeger NuLater Het voorstraatdorp Wissekerke. Bron: Zeeuws Doc.-centrum rec. 51434 Laten we als voorbeeld eens kijken naar het voorstraatdorp Wissenkerke. Duidelijk is op deze luchtfoto de oude kern van het dorp nog herkenbaar (voorstraat en dijk).

6 Dorpen Vroeger NuLater Herken je dat kenmerkende patroon van dit dorpstype ook nog terug in de uitbreidings- fasen van Wissenkerke? (voorstraat en dijk)

7 Dorpen Vroeger NuLater In de serie kaartjes hieronder is van een ander dorp de groei weergegeven. De eerste twee plattegronden bestrijken een periode van 350 jaar. Die oorspronkelijke vorm is nu onherkenbaar. De laatste vier plattegronden gaan over de laatste 50 jaar. Het kan ook anders. in onderstaande figuur zie je voorbeelden van een gefaseerde groei waarbij de oervorm wel herkenbaar blijft.

8 Dorpen Vroeger NuLater Je kunt een heleboel varianten bedenken, maar in onderstaande voorbeelden blijven de oorspronkelijke vormen ook na uitbreiding herkenbaar.

9 Samengevat: Wat wordt er bedoeld met organische groei ?  Het is een visie over hoe de ruimtelijke uitbreiding of herinrichting van stad een of dorp moet gebeuren. Dorpen Vroeger NuLater De groei van het kerkringdorp Dreischor 1850 – 1915 - 1995 Bron: ‘organisch groeien’ Provincie Zeeland z.p. z.j.

10 Wat zijn de kenmerken organische groei:  Rekening houden met de oorspronkelijke vorm en stratenpatroon van de nederzetting  Rekening houden met historische monumenten.  Rekening houden met bijzondere kenmerken van het landschap in de omgeving.  Niet abrupt maar geleidelijk uitbreiden van een nederzettingdorp of stad. Dorpen Vroeger NuLater De groei van het kerkringdorp Dreischor 1850 – 1915 - 1995 Bron: ‘organisch groeien’ Provincie Zeeland z.p. z.j.

11 Als men bij ruimtelijke (her)inrichtings- plannen uitgaat van organisch groeien gaat men het volgende onderzoeken: 1 Wat is de oorspronkelijke vorm van het dorp en wat is het dorpstype? 2 Hoe was de ontwikkeling van het dorp tot nu toe? 3 In welke fase(n) in die ontwikkeling is er nog sprake van organisch groeien? 4 Hoe houd je rekening met: De cultuurhistorie Het oude landschap in en om het dorp Dorpen Vroeger NuLater


Download ppt "Plan je eigen ruimte Dorpen Vroeger Nu Later Organisch Groeien."

Verwante presentaties


Ads door Google