De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

John Stuart Mill (1806-1873) Zelfverwerkelijking en karakter.

Verwante presentaties


Presentatie over: "John Stuart Mill (1806-1873) Zelfverwerkelijking en karakter."— Transcript van de presentatie:

1 John Stuart Mill (1806-1873) Zelfverwerkelijking en karakter

2 Zelfverwerkelijking Verlangens die van jezelf zijn en verlangens die niet van jezelf zijn. Volgens Mill hangt zelfverwerkelijking samen met het hebben van karakter.

3 Karakter Deels aangeboren (maar niet helemaal), Deels cultureel bepaald (maar niet helemaal), Product van individueel groeiproces dat voor iedereen verschillend is.

4 Karakter en gelukkig zijn Mill bedoelt met karakter niet slechts een terugkerende herkenbare neiging of verlangen… … het gaat om verlangens die bij je passen … … verlangens die bij je passen zijn verlangens waar je gelukkig van wordt; dat is jouw karakter.

5 Hume en Mill (1) Mill gaat verder dan Hume: Er zitten bepaalde patronen in onze verlangens (herkenbaarheid, waar we gelukkig van worden en waarvan niet) … … die patronen zijn het resultaat van aangeboren factoren (de eigen aard) en culturele factoren … Deze patronen geven uitdrukking aan ons karakter.

6 Hume en Mill (2) Op basis van de notie van een karakter kunnen we onderscheiden tussen verlangens die bij ons passen en verlangens waar dat niet of in mindere mate voor geldt. Mill: menselijk handelen is meer dan een optelsom van verlangens, zelfverwerkelijking is wel mogelijk.

7 Huiswerk Zelf nakijken opdracht 51 t/m 55 Lezen paragraaf 3.4.2 op p. 83 t/m 87 Maken opdracht 56 en 57


Download ppt "John Stuart Mill (1806-1873) Zelfverwerkelijking en karakter."

Verwante presentaties


Ads door Google