De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Zelfverwerkelijking en karakter

Verwante presentaties


Presentatie over: "Zelfverwerkelijking en karakter"— Transcript van de presentatie:

1 Zelfverwerkelijking en karakter
John Stuart Mill ( ) Zelfverwerkelijking en karakter

2 Zelfverwerkelijking Verlangens die van jezelf zijn en verlangens die niet van jezelf zijn. Volgens Mill hangt zelfverwerkelijking samen met het hebben van karakter. Volgens Hume wordt het gedrag van een persoon bepaald door een optelsom van drijfveren (emoties, behoeften, verlangens …). Binnen de theorie van Hume is het echter niet mogelijk om een onderscheid te maken tussen verlangens die wel bij iemand passen en verlangens die niet (of minder) bij iemand passen. Het idee van vrije wil als zelfverwerkelijking is op basis van de theorie van Hume dus niet goed uit te leggen.

3 Karakter Deels aangeboren (maar niet helemaal),
Deels cultureel bepaald (maar niet helemaal), Product van individueel groeiproces dat voor iedereen verschillend is.

4 Karakter en gelukkig zijn
Mill bedoelt met karakter niet slechts een terugkerende herkenbare neiging of verlangen… … het gaat om verlangens die bij je passen … … verlangens die bij je passen zijn verlangens waar je gelukkig van wordt; dat is jouw karakter. Kritiek: maar eigenschappen waar ik minder blij van wordt kunnen toch ook deel uitmaken van mijn karakter (althans dat is de wijze waarop we dat woord in het alledaagse leven ook gebruiken). Reactie: waar, maar dat is niet de betekenis waarin Mill het woord karakter inzet; volgens hem word je als je dingen doet die niet bij je passen ongelukkig en ben je als je omgelukkig bent niet jezelf aan het verwerkelijken. Als je het beste uit jezelf haalt en daar happy mee bent dan toon je je ware karakter en spreken we van (vrije wil als) zelfverwerkelijking.

5 Hume en Mill (1) Mill gaat verder dan Hume:
Er zitten bepaalde patronen in onze verlangens (herkenbaarheid, waar we gelukkig van worden en waarvan niet) … … die patronen zijn het resultaat van aangeboren factoren (de eigen aard) en culturele factoren … Deze patronen geven uitdrukking aan ons karakter.

6 Hume en Mill (2) Op basis van de notie van een karakter kunnen we onderscheiden tussen verlangens die bij ons passen en verlangens waar dat niet of in mindere mate voor geldt. Mill: menselijk handelen is meer dan een optelsom van verlangens, zelfverwerkelijking is wel mogelijk.

7 Huiswerk Zelf nakijken opdracht 51 t/m 55
Lezen paragraaf op p. 83 t/m 87 Maken opdracht 56 en 57


Download ppt "Zelfverwerkelijking en karakter"

Verwante presentaties


Ads door Google