De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Loslaten Loslaten Thema: loslaten.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Loslaten Loslaten Thema: loslaten."— Transcript van de presentatie:

1 Loslaten Loslaten Thema: loslaten

2 Verhaal Ernest Hemingway
“The Capitol of the World” In het boek “The Capitol of the World” schrijft Ernest Hemingway over een Spaanse vader die spijt had van de ruzie met zijn zoon Paco. Deze naam Paco komt veel voor in Spanje. Het enige dat zijn vader wist was dat hij naar Madrid was vertrokken. Om het goed te kunnen maken besloot de vader naar Madrid te vertrekken. Hij plaatste een advertentie in de krant genaamd “El Liberal.” Er stond in: “Paco ! Ik wil je dinsdagmiddag ontmoeten bij Hotel Montana. Alles is vergeven. Papa.” Toen de vader die dinsdag naar het plein ging voor Hotel Montana zag hij achthonderd jonge mannen die allemaal Paco heetten en die allemaal verzoend wilden worden met hun vaders.

3 ~ bijbeltekst ~ Maar tot u, die Mij hoort, zeg ik: Hebt uw vijanden lief, doet wel degenen, die u haten; zegent wie u vervloeken; bidt voor wie u smadelijk behandelen. Slaat iemand u op uw wang, keer hem ook de andere toe, neemt iemand u uw mantel af, laat hem ook het hemd nemen. Vraagt iemand iets van u, geef het hem; neemt iemand het uwe, vraag het niet terug. En gelijk gij wilt, dat u de mensen doen, doet gij hun evenzo. En indien gij liefhebt, die u liefhebben, wat hebt gij voor? Immers, ook de zondaars hebben lief, die hen liefhebben. Lucas 6 :

4 ~ bijbeltekst ~ Want indien gij goed doet aan wie u goed doen, wat hebt gij voor? Ook de zondaars doen dat. En indien gij leent aan hen, van wie gij hoopt iets te ontvangen, wat hebt gij voor? Ook zondaars lenen aan zondaars om evenveel terug te ontvangen. Neen, hebt uw vijanden lief, en doet hun goed en leent zonder op vergelding te hopen, en uw loon zal groot zijn en gij zult kinderen van de Allerhoogste zijn, want Hij is goed jegens de ondankbaren en bozen. Weest barmhartig, gelijk uw Vader barmhartig is. Lucas 6 :

5 ~ bijbeltekst ~ En oordeelt niet en gij zult niet geoordeeld worden. En veroordeelt niet en gij zult niet veroordeeld worden; laat los en gij zult losgelaten worden. Geeft en u zal gegeven worden: een goede, gedrukte, geschudde, overlopende maat zal men in uw schoot geven. Want met de maat,waarmede gij meet, zal u wedergemeten worden. Lucas 6 :

6 en wat doe jij met mensen ?
~ kern ~ Kern van dit gedeelte: 1. Wat te doen in het geval dat mensen je haten, vervloeken, smadelijk behandelen mensen iets van je vragen 2. Hoe te handelen in het algemeen als je iets van anderen ziet loslaten geven Kern van dit gedeelte: 1. Wat te doen in het geval dat mensen je haten, vervloeken, smadelijk behandelen mensen iets van je vragen 2. Hoe te handelen in het algemeen als je iets van anderen ziet loslaten geven Wat doen mensen met jou en wat doe jij met mensen ? Wat doen mensen met jou en wat doe jij met mensen ?

7 Gekwetst worden is als een trein: er komt altijd iets achteraan.

8 Gekwetst worden is als een trein: er komt altijd iets achteraan.

9 Gekwetst worden is als een trein: er komt altijd iets achteraan.
Boosheid Boosheid

10 Gekwetst worden is als een trein: er komt altijd iets achteraan.
Boosheid Wraak Wraak

11 Gekwetst worden is als een trein: er komt altijd iets achteraan.
Boosheid Wraak Angst Angst

12 Gekwetst worden is als een trein: er komt altijd iets achteraan.
Boosheid Wraak Angst Schuld Schuld

13 Gekwetst worden is als een trein: er komt altijd iets achteraan.
Boosheid Wraak Angst Schuld Loslaten gaat over de wagons. Wat doe je met datgene wat je is aangedaan ? Loslaten gaat over de wagons. Wat doe je met datgene wat je is aangedaan ?

14 ontvangen is bevrijdend.
Vergeving van God ontvangen is bevrijdend. Elkaar vergeven ook. Vergeving van God ontvangen is bevrijdend. Elkaar vergeven ook.

15 Touwen Een voorbeeld om te zien wat er gebeurd als mensen ons kwetsen. Rot telefoontje, een roddel over jou, vergeten uitnodiging, aankoop kleineren, geen promotie, geen waardering. Elk touwtje is

16 is niet iets wat we zo nu en dan aan iemand schenken:
Vergeving is niet iets wat we zo nu en dan aan iemand schenken: het is een permanente houding. Vergeving is niet iets wat we zo nu en dan aan iemand schenken: het is een permanente houding. MLK Maarten Luther King

17 Gebeurtenissen die wonden slaan.
Woorden die zeer doen. Gebeurtenissen die wonden slaan. Wat doe je ermee ? Het is heel gemakkelijk om tegen een ander te zeggen dat hij/zij moet vergeven. Maar als je misbruikt bent als kind of in de steek gelaten door je ouders of vernederd door je echtgenoot of je hebt een oorlogstrauma…. Dan klinken deze woorden wel erg gemakkelijk. Maar ze zijn het niet, want juist in die situaties heb je de kracht van God nodig om verder te kunnen. Juist dan heb je liefde nodig en geen haat. Juist dan heb je vrede nodig en geen onrust. We moeten vergeven, niet omdat die ander het verdient, maar omdat we zoveel van onszelf houden dat we het niet verdienen om steeds maar weer gestraft te worden voor het onrecht dat ons is aangedaan. Door te vergeven verander je van slachtoffer in held.

18 Gebeurtenissen die wonden slaan.
Laat het horen aan God. Woorden die zeer doen. Gebeurtenissen die wonden slaan. Wat doe je ermee ?

19 Gebeurtenissen die wonden slaan.
Laat het horen aan God. Woorden die zeer doen. Gebeurtenissen die wonden slaan. Wat doe je ermee ? Vraag Hem om kracht

20 Wil jij een verandering ?
Wil jij het loslaten ? Boosheid Wraak Angst Schuld

21 Wil jij een verandering ?
Wil jij het loslaten ? Blijheid Wraak Angst Schuld

22 Wil jij een verandering ?
Wil jij het loslaten ? Blijheid Liefde Angst Schuld

23 Wil jij een verandering ?
Wil jij het loslaten ? Blijheid Liefde Vrede Schuld

24 Wil jij een verandering ?
Boosheid Wraak Angst Schuld Wil jij een verandering ? Wil jij het loslaten ? Blijheid Liefde Vrede Vrijheid


Download ppt "Loslaten Loslaten Thema: loslaten."

Verwante presentaties


Ads door Google