De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Nadia van Turnhout2 E-mail of elektronische post E-mail (de afkorting van Electronic Mail (elektronische post) is een van de meest gebruikte toepassingen.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Nadia van Turnhout2 E-mail of elektronische post E-mail (de afkorting van Electronic Mail (elektronische post) is een van de meest gebruikte toepassingen."— Transcript van de presentatie:

1

2 Nadia van Turnhout2 E-mail of elektronische post E-mail (de afkorting van Electronic Mail (elektronische post) is een van de meest gebruikte toepassingen van Internet. E-mailen lijkt een beetje op brieven schrijven. U schrijft en leest e-mail berichten op uw computer en u verstuurt ze via Internet. Dat versturen via Internet gaat heel snel. Voor het aanduiden van de afzender en de ontvanger gebruikt men een emailadres.

3 E-mailadres Om e-mail te kunnen ontvangen, heeft u een e- mailadres nodig. Wanneer u een abonnement neemt bij een provider, krijgt u gewoonlijk ook een e-mail account. Een e-mailadres is te herkennen aan het apenstaartje (@) en kan er bijvoorbeeld zo uitzien: nadia.vanturnhout@scarlet.be nadia.vanturnhout@scarlet.be marina.buelinkcx@gem.beersel.be Een adres bestaat uit twee delen: Voor het apenstaartje staat meestal de naam. Achter het apenstaartje staat de naam van de provider of de naam van het bedrijf (zie tweede adres). Het apenstaartje staat voor het Engelse 'at'. E-mail adressen mogen nooit spaties bevatten. Daarom worden er punten of liggende streepjes ( _ ) of ( - )gebruikt om de woorden en namen te scheiden. Het @ maak je door de toetsen AltGr (onderaan rechts van spatiebalk) en @ op de toets van het cijfer 2 gelijktijdig in te toetsen.

4 E-mailprogramma's Wanneer u één of meerdere e-mailadressen van uw provider heeft gekregen, kunt u met een e- mailprogramma berichten maken, versturen, ontvangen en ordenen. Ook is het mogelijk om bestanden als bijlage (attachment) mee te sturen bvb. foto’s, enz… Er zijn inmiddels veel verschillende e- mailprogramma's (o.a. Microsoft Outlook Express, Outlook, Mozilla Thunderbird…maar het basisgebruik van al deze programma's is veelal gelijk. Het basisgebruik van e-mailprogramma's wordt aan de hand van het gratis mailprogramma Microsoft Outlook Express 5.0. beknopt behandeld.

5 Uitleg over Microsoft Outlook Express 5.0 Om te kunnen e-mailen met Outlook Express moet u Outlook Express openen. Dit doet u door te dubbelklikken op het Outlook Express icoon op uw bureaublad. Het venster van Outlook Express verschijnt. Het venster bestaat uit de volgende vijf onderdelen: 1. De menubalk: 2. De knoppenbalk: Nieuw bericht:Er wordt een venster geopend, waarin u een e-mailbericht kunt opstellen. Beantwoorden:Hiermee kunt u een antwoord/reactie aan de afzender (auteur) van het bericht sturen. Allen:Hiermee kunt u een antwoord/reactie sturen beantwoorden aan de afzender en alle ontvangers van het bericht. Doorsturen:Hiermee stuurt u het bericht door aan iemand anders. Afdrukken:Hiermee kunt u het bericht afdrukken. Verwijderen:Hiermee verwijdert u een bericht en verplaatst u het bericht naar de map 'Verwijderde items'. Verzenden:Met deze opdracht wordt een e-mail ontvangen verzonden. Direct daarna wordt bij de provider gekeken of er post is om te ontvangen. Als er veel post is kan dit wel even duren. Adresboek:Hiermee kunt u het adresboek openen. Zoeken:Hiermee kunt u zoeken binnen het programma.

6 3. De mappen: Als u op lokale mappen klikt verschijnen de beschikbare mappen: Postvak IN:In deze map staat alle binnengekomen post. Postvak UIT:Post die nog verzonden moet worden, staat in deze map. Verzonden items:Van de post die u verstuurt, wordt een kopie bewaard in deze map. Verwijderde items:Verwijderde berichten komen in deze map terecht. Concepten:Een bericht dat je gemaakt hebt, maar nog niet wil opsturen, komt in deze map terecht. 4. De berichten in een map, bijvoorbeeld Postvak IN: In deze map staat een bericht verstuurd door de webmaster van gmail.com met als onderwerp “Welkom op forum Pascal” en ontvangen op 17/02/2006. Een gesloten envelop geeft aan dat het bericht nog gelezen moet worden. Een open envelop betekent dat het bericht al gelezen is. 5. De inhoud van een geselecteerde e-mail, bijvoorbeeld:

7 Een e-mail opstellen in Outlook Express Klik nadat u Outlook Express heeft geopend op de knop Nieuw Bericht. Het venster Nieuw Bericht verschijnt. Vul de velden in naar volgend voorbeeld: Een voorbeeld van een ingevuld e-mailbericht is:

8 E-mail verzenden en ontvangen Nadat u een e-mail bericht heeft opgesteld, moet u dit verzenden. Klik op de knop Verzenden in de knoppenbalk van Outlook Express. Uw bericht wordt nu verzonden. Ook wordt er meteen gekeken of er nieuwe post is. Als u nieuwe post heeft komt deze post in het Postvak IN. Nieuw ontvangen post wordt 'vetgedrukt' weergegeven, met een gesloten envelop ervoor. Het bericht dat in Postvak UIT stond is verdwenen. Het staat nu in de map Verzonden items.

9 Gratis e-mail Vrijwel iedere provider geeft u één of meer e- mailadressen bij uw abonnement. Toch is het vaak handig een extra adres aan te vragen. Een gratis E-mail adres is op Internet zonder moeite overal verkrijgbaar. De voordelen van gratis e-mail Een extra E-mail adres aanvragen is interessant om zakelijke- en privé post te scheiden. De nadelen van gratis e-mail Tegenover de voordelen zijn de nadelen van gratis e-mail dat ze bij enkele aanbieders onder de e-mails een reclame tekst plakken en dat sommige aanbieders van gratis e-mail de e- mailadressen voor reclame doeleinden doorverkopen. Voorbeelden : –www.hotmail.comwww.hotmail.com –www.gmail.comwww.gmail.com –http://mail.yahoo.com/http://mail.yahoo.com/ –http://www.lycos.nl/http://www.lycos.nl/

10 Hotmail

11

12 Vul al de gegevens in oNoteer ergens je paswoord oRegistreer je hotmail-adres en gebruik het minstens 1 keer per maand, anders vervalt het.

13 Enkele Tips Open nooit berichten van personen die je niet kent. Stuur geen te grote bijlagen door. Als je met de telefoonlijn op internet gaat, is het beter vooraf je mails op te stellen. Geef je mailadres niet te vaak voor commerciële doeleinden, anders zal je brievenbus vlug vol zitten.


Download ppt "Nadia van Turnhout2 E-mail of elektronische post E-mail (de afkorting van Electronic Mail (elektronische post) is een van de meest gebruikte toepassingen."

Verwante presentaties


Ads door Google