De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Heksen in de Middeleeuwen

Verwante presentaties


Presentatie over: "Heksen in de Middeleeuwen"— Transcript van de presentatie:

1 Heksen in de Middeleeuwen

2 De Middeleeuwen wordt soms ook ‘De donkere eeuw’ genoemd
De Middeleeuwen wordt soms ook ‘De donkere eeuw’ genoemd. Heb je je wel eens afgevraagd waarom? In de middeleeuwen waren de mensen namelijk heel erg bang voor heksen. Maar hoe kwam dat eigenlijk? En nog belangrijker: Bestaan heksen wel echt?

3 1. Wie waren de Heksen? De mensen dachten meestal dat oudere alleenstaande vrouwtjes heksen waren. Ze waren meestal niet zo mooi, deden soms een beetje raar. Als je zo´n vrouw bijvoorbeeld geen kan melk wilde geven en je werd vervolgens getroffen door een storm die je oogst ruïneerde, dan lag was het makkelijk om die vrouw de schuld te geven. Daarom waren mensen ook bang van zulke vrouwtjes.

4 2. De heksenjacht Eerst waren maar een paar vrouwen heksen. Maar al snel kon iedereen een heks zijn. Als de buurman ziek was, had iemand hem betoverd. Als een koe te weinig melk gaf, was de buurvrouw misschien wel een heks. Als het weken lang niet regende, kreeg een oude vrouw uit de buurt de schuld. Klik hier voor een filmpje over heksen in de Middeleeuwen.

5 Als ze bleef drijven was ze een heks.
3. Heksenproeven Als ze dachten dat iemand een heks was gingen ze naar de rechter om het hem te vertellen. Was de rechter het hiermee eens, dan moest de vrouw op de brandstapel. Maar hoe probeerden de mensen erachter te komen of de vrouw wel echt een heks was? Waterproef  Bij de waterproef werd de beschuldigde vrouw, vastgebonden, in het water gegooid.  Als ze bleef drijven was ze een heks. Heksenwaag Dat was een soort weegschaal. Je moest een linnen jurk aan en daarna op de weegschaal gaan staan. Was de vrouw lichten dan 50 kg, dan was ze een heks. Prikproef Veel oudere vrouwen hadden een wrat of litteken. Als je daar in prikte met een naald of mes en het ging niet bloeden of de vrouw voelde niks was ze een heks.  

6 Wat denk jij, bestonden heksen echt?
Of er echt ooit heksen hebben bestaan zullen we waarschijnlijk nooit weten. Want zoals je hebt gelezen gingen de mensen er op een oneerlijke manier mee om. Maar wat we wel weten is dat de verhalen die we tegenwoordig lezen over heksen die vliegen, toverdrankjes maken en zwarte katten als huisdier hebben, een beetje onzin zijn. Wat denk jij, bestonden heksen echt?


Download ppt "Heksen in de Middeleeuwen"

Verwante presentaties


Ads door Google