De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Vakmanschap is Meesterschap

Verwante presentaties


Presentatie over: "Vakmanschap is Meesterschap"— Transcript van de presentatie:

1 Vakmanschap is Meesterschap
‘ Wat verwacht je dan..’ 7 november Henk Groenhuis

2

3 Vakmanschap.. ..duurzame, basale, menselijke drijfveer, het verlangen om het werk goed uit te voeren omwille van het werk zelf..

4

5 Vier deugden.. 1. Rechtvaardigheid (rechtschapenheid)
2. Matigheid (zelfbeheersing) 3. Moed (durf, lef) 4. Wijsheid (verstandigheid)

6

7 Vakmanschap Van leraar naar meester..
Wat betekent dit voor de inrichting van de school? Wat betekent dit voor de wijze waarop de beginnende leerkracht zijn/haar werk kan doen? Kan er een vorm van ‘leermeesterschap’ uitgevoerd gaan worden? Hoe moet die functie worden ingevuld? Kan een leermeestercultuur ontstaan?

8 Bruggen slaan..

9 Regeerakkoord VVD – PVDA 29-10-2012
VI. Van goed naar excellent onderwijs Onderwijs en wetenschap in Nederland zijn van hoog niveau, maar onze ambitie reikt verder: wij willen tot de top vijf van de wereld gaan horen. De kwaliteit van de man of vrouw voor de klas of in de collegezaal is daarbij van doorslaggevende betekenis. En die kwaliteit staat of valt met opleiding en selectie van leraren en van directeuren en bestuurders die hun medewerkers stimuleren, belonen en zo nodig sanctioneren. Dit zijn de mannen en vrouwen van wie we het moeten hebben: in hen willen we investeren.

10 Regeerakkoord VVD – PVDA 29-10-2012
VI. Van goed naar excellent onderwijs ..Met het onderwijsveld willen wij tot afspraken komen over verbetering van de kwaliteit van leraren en schoolleiders. Over betere begeleiding van startende docenten en bijscholing van bestaande docenten en schoolleiders.. De eisen rond lerarenopleidingen worden aangescherpt en een groter deel van dit onderwijs moet in de praktijk plaatsvinden.

11

12 Conclusies.. Kwaliteit is goed, maar we zijn aan het watertrappelen..
‘Het grootste gevaar (…voor het onderwijs..) is niet dat we de lat te hoog leggen en het dan niet halen, maar dat we te laag inzetten en het wel halen’ ( vrij naar Michelangelo..) Verbeteren kan ( binnen 5-7 jaar) zonder budgetverhoging.

13 Verbeteren van de leraren-opleidingen.
Professionaliseren van het leraarsvak Ontwikkelen van schoolleiderschap

14 In groepen.. Wat kan ik/wij/de school morgen gaan doen om van elkaar leren mogelijk te maken? Wat doen wij al op dat gebied? Welke tips kan ik mijn collega’s meegeven?

15


Download ppt "Vakmanschap is Meesterschap"

Verwante presentaties


Ads door Google