De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De rookvrije horeca in Nederland Gera Nagelhout – onderzoeker bij STIVORO en de Universiteit Maastricht (CAPHRI)

Verwante presentaties


Presentatie over: "De rookvrije horeca in Nederland Gera Nagelhout – onderzoeker bij STIVORO en de Universiteit Maastricht (CAPHRI)"— Transcript van de presentatie:

1 De rookvrije horeca in Nederland Gera Nagelhout – onderzoeker bij STIVORO en de Universiteit Maastricht (CAPHRI)

2 Gezondheidsschade meeroken Meeroken veroorzaakt longkanker, hartaandoeningen en luchtwegaandoeningen Al na 30 minuten meeroken vernauwing van de aderen Department of Health Promotion

3 Wereldgezondheidsorganisatie “Each party shall adopt and implement (…) effective legislation (…) providing for protection from exposure to tobacco smoke in indoor workplaces, public transport, indoor public places and, as appropriate, other public places” Department of Health Promotion

4 Wereldgezondheidsorganisatie “Each party shall adopt and implement (…) effective legislation (…) providing for protection from exposure to tobacco smoke in indoor workplaces, public transport, indoor public places and, as appropriate, other public places” 1) 100% rookvrij, zonder rookruimtes 2) Geen uitzonderingen 3) Goede handhaving 4) Voorlichtingscampagne over meeroken Department of Health Promotion

5 Mijn proefschrift International Tobacco Control Policy Evaluation Project In meer dan 20 landen i.s.m. University of Waterloo, Canada Continu Onderzoek Rookgewoonten Door TNS NIPO in opdracht van STIVORO SimSmoke Tobacco Control Policy Simulation Model Ontwikkeld door David Levy, Georgetown University, USA Krantenberichtgeving over rookvrije horeca I.s.m. Bas van den Putte, Universiteit van Amsterdam Department of Health Promotion

6 RookverbodenStoppen met roken Stimuleren stoppen met roken Volledige rookverboden meer effect dan gedeeltelijke Draagvlak voor het rookverbod verklarende factor

7 Department of Health Promotion RookverbodenStoppen met roken Naleving rookverbod Naleving in restaurants goed, maar in cafés niet Volledige rookverboden meer naleving dan gedeeltelijke Draagvlak en bewustzijn van de schade van meeroken verklarende factoren

8 Department of Health Promotion RookverbodenStoppen met roken Naleving rookverbod Draagvlak onder rokers

9 Department of Health Promotion RookverbodenStoppen met roken Naleving rookverbod Draagvlak onder rokers Media-aandacht meeroken Volledig rookverbod

10 Recente ontwikkelingen Stemming Tweede Kamer februari 2013: meerderheid voor terugdraaien uitzondering rookverbod voor kleine cafés Rechtszaak over rookvrije horeca maart 2013: gewonnen door Clean Air Nederland – uitzondering rookverbod voor kleine cafés is onrechtmatig Department of Health Promotion

11 Wereldgezondheidsorganisatie “Each party shall adopt and implement (…) effective legislation (…) providing for protection from exposure to tobacco smoke in indoor workplaces, public transport, indoor public places and, as appropriate, other public places” 1) 100% rookvrij, zonder rookruimtes  2) Geen uitzonderingen  3) Goede handhaving  4) Voorlichtingscampagne over meeroken  Department of Health Promotion

12 Een écht rookvrije horeca is ook mogelijk in Nederland “It has been done elsewhere, it can be done everywhere” (Smoke Free Partnership)  Department of Health Promotion


Download ppt "De rookvrije horeca in Nederland Gera Nagelhout – onderzoeker bij STIVORO en de Universiteit Maastricht (CAPHRI)"

Verwante presentaties


Ads door Google