De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Peer Assessment Actieve en gezonde leefstijl.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Peer Assessment Actieve en gezonde leefstijl."— Transcript van de presentatie:

1 Peer Assessment Actieve en gezonde leefstijl

2 Inleiding Doelgroep Doelgroepanalyse Interviews Testen
Expert Testen Subjectieve en objectieve Bestaande interventies Advies

3 Administratief ziekenhuis personeel
Doelgroep Administratief ziekenhuis personeel

4 Deskresearch Kantoorwerk: Werkomgeving belangrijker dan leefstijl
RSI-klachten 30% ‘beeldschermwerkers’ heeft er last van Opstelling & afstelling  Leefstijl (Arbody, 2013) Werkomgeving belangrijker dan leefstijl Onderzoek bij kantoorpersoneelsleden. (Erasmus MC, 2011) Determinanten van gedrag: Sedentair gedrag Zeer veel werk achter de computer Nauwelijks pauze

5 Deskresearch (Arbouw,2012)

6 (Arbouw,2012)

7 Interviews Vier interviews doelgroep: Interview expert:
allen bewust van gezonde leefstijl Helft haalt NNGB niet Nauwelijks mogelijk om te bewegen op werk > digitalisering Allemaal lichamelijke klachten door statische houding Interview expert: Medewerkers zelf verantwoordelijk v. bewegen en gezondheid Nauwelijks weet van lichamelijke klachten medewerkers Interview geeft inzicht in belang preventie Wens doelgroep: Meer tijd om te bewegen op werk, zoals extra pauzes

8 Testen Objectief Fysiotherapeut die houding-, conditie- en beweeganalyse maakt Tests die de fystiotherapeut kan doen: Voor voldoen aan NNGB: Fitheidstest Astrand UKK wandeltest Eurofit Voor pijn en klachten: Controleren van de gewrichten op eventuele slijtage of andere problemen die zich voor kunnen doen bij dit beroep. Echografie Spierkrachtmeting (Cybex) Specifieke spiertesten om te kijken naar overbelasting of dat spieren juist te weinig gebruikt worden en vast gaan zitten. (fysiovaardig, 2014) Na de testen een advies opstellen met plan van aanpak. Ergotherapeut die houding- en materiaalanalyse maakt Analyse maken van de werkplek om hier eventuele aanpassingen toe te passen die de werkhouding zal bevorderen. (fysioplein,2014)

9 Testen Subjectief De SQUASH- vragenlijst om te meten of de administratieve medewerkers voldoen aan de NNGB De 4DKL met specifieke vragen.(de eerste 12 vragen) Specifieke vragenlijst om nek, schouder, rug, pols en vinger klachten/pijn (RSI klachten) te testen? (VU medisch centrum & vrije Universiteit van Amsterdam, 2013)

10 Bestaande testen Wijzer met Welder
Zelfregie van individuele werkenden met een beperking op het gebied van ziekte, gezondheid en werk Verschillende communicatiekanalen Eenmalige persoonlijke advisering door Welder adviseur van 20 min. (telefonisch of mail) Website met actuele informatie en tips over gezondheid en werk Interactief forum online over ziekte, gezondheid en werk, voor ervaringen delen Werkvermogen zelftest online (Work Ability Index) met feedbackgesprek met Welder coach (Weldergroep, 2013)

11 Doelgroep: Werknemers met een beperking van 18-67 jaar
Wijzer met Welder Doelgroep: Werknemers met een beperking van jaar Duur: najaar 2011-heden Effectiviteitsstudies: Loopt op dit moment een effectiviteitsstudie naar door ZonMw (2012 t/m voorjaar 2014) Work Ability Index gevalideerde test (onder andere gevalideert in een onderzoek naar werk verpleegsters) Centrum Gezond Leven heeft de interventie beoordeeld als goed onderbouwd Meenemen voor advies: zelfregie van eigen gezondheid op werk door werknemers en eventueel WAI. (Weldergroep, 2013)

12 ‘Join the table’ bedrijfstafeltennis
Een tafeltennistafel op de afdeling als ontmoetingsplek voor werknemers om te spelen, praten, ontspannen en bewegen. Opties: online competitie en clinic NTTB Doelgroep: werknemers van alle leeftijden Duur: jaarabonnement Effectiviteitsstudies: Geen Meenemen voor advies: Iets op de afdeling zetten wat uitnodigt om te bewegen (In ziekenhuis Nij Smellinghe wordt dit concept al gebruikt om een afdeling (interview expert))

13 licensee BioMed Central Ltd.
Het effect van krachtoefeningen voor de nek op gezondheid gerelateerde kwaliteit van leven bij vrouwen met chronische nekklachten. Doelgroep: Vrouwen met nekklachten Duur: 12 maanden Deelnemers: 180 deelnemende vrouwen Verdeling 60 kracht-, 60 duur-, en Controletraining (ncbi, 2013), (hqlo, 2010)

14 licensee BioMed Central Ltd. Effectiviteit van het programma:
Aan de hand van 15D(demensies) Controlegroep geen effect(0 van de 12) Duurtraining kleine verbetering(2 van de 15) Krachtgroep meeste verbetering(5 van de 15) Conclusie wetenschappers: 1 jaar kracht of duurtraining heeft bewezen voldoende effect te hebben en kan aangeraden worden. Verbeterpunten van het programma: Er zijn ook mannen met kantoorbanen. Ook hier zullen de zelfde klachten voor zijn. Heeft het programma hier hetzelfde effect op?  Dit ook uitzoeken met dit programma. (ncbi, 2013), (hqlo, 2010)

15 Advies •       Duidelijk in kaart brengen problematiek en klachten medewerkers –      Belang inzicht en betrokkenheid leidinggevende –      Preventie in plaats van verhelpen klachten –      Rol SGM-er, fysiotherapeut en ergotherapeut (terug naar meetinstr.)    Medewerkers middelen geven om (in pauze) te bewegen Wandelen met Phablet > bereikbaar Trainer die 1x per week in pauze krachttraining geeft (jaar lang) Tafeltennistafel op afdeling Oxidesk aanschaffen (Oxidesk, 2013) Rol voor SGM’er Problematiek in kaart brengen Verschillende partijen overleggen voor mogelijke oplossingen Interventies implementeren in het ziekenhuis

16 Afsluiting Zijn er nog vragen?


Download ppt "Peer Assessment Actieve en gezonde leefstijl."

Verwante presentaties


Ads door Google