De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Prof. Dirk Avonts, Universiteit Gent. Dr. Guido Verbeke, Ademloos.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Prof. Dirk Avonts, Universiteit Gent. Dr. Guido Verbeke, Ademloos."— Transcript van de presentatie:

1 Prof. Dirk Avonts, Universiteit Gent. Dr. Guido Verbeke, Ademloos.

2  Zware metalen. ◦ Cadmium, Zink, Kwik, Arsenicum.  PCB’s en dioxine-achtige stoffen. ◦ Polychlorinated biphenyls.  Onbekende chemische verbindingen met ◦ Oestrogeen-effect, endocrien-effect. ◦ Carcinogene en mutagene werking.

3  Bovenste laag. ◦ Recentste afzettingen. ◦ Minst vervuild. ◦ Wervelen makkelijk op.  Diepere lagen. ◦ Oudere afzettingen. ◦ Bevatten historische en ernstige vervuiligen. ◦ Blijven relatief stabiel.

4  Diepere lagen met ernstige vervuiling wervelen op.  Suspensie van de vervuiling in het water, met afzetting stroomafwaarts én opwaarts: groot gebied wordt besmet.  Het baggerslib is een mengeling van diepe en oppervlakkige slijklagen: mate van vervuiling is moeilijk te voorspellen.

5  PCB-conc op 8 km stroomafwaarts van de baggerplaats: ◦ 5 tot 10 x hoger tijdens de werken dan voor de start van het baggeren: ◦ van 50 ng/L naar 250-500 ng/L. ◦ Bron: Integrated Environmental Assessment and Management,2010, nr4, vol 6:619-630.  PCB hoopt zich op (accumuleert) in de voedselketen: planten, vissen.

6 Ghent University, Department of Applied Analytical and Physical Chemistry.  Verhoogde conc. zware metalen in het grondwater van een slibstort.  Accumulatie van cadmium en zink in bladeren van planten op en rondom het slibstort.  Verhoogde conc van cadmium in weekdieren en kleine zoogdieren.

7  Baggeren van een tunnelsleuf opent de poorten van latente, ernstige vervuiling.  Vooral stroomafwaarts (Nederland) zijn ernstige milieu-effecten te vrezen.  Vervuild slib op het land besmet het grondwater met zware metalen.  Accumulatie van PCB’s en zware metalen in de voedselketen (op land en in het water) betekent een gevaar voor de volksgezondheid.


Download ppt "Prof. Dirk Avonts, Universiteit Gent. Dr. Guido Verbeke, Ademloos."

Verwante presentaties


Ads door Google