De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Bijbelkring-inleiders-instructie

Verwante presentaties


Presentatie over: "Bijbelkring-inleiders-instructie"— Transcript van de presentatie:

1 Bijbelkring-inleiders-instructie
13 september 2012 Jacolien Jacobse Voorstellen

2 Indeling instructie Inleiding; kringen op Panoplia
Voorbereiding - eigen bijbelstudie - gespreksopzet - avondopzet - liederen - gebed De avond zelf

3 Inleiding Doel van een bijbelkring?
Bijbelgedeelte begrijpen (in context van tijd) God beter leren kennen Weten wat God wil zeggen door de tekst Samenzijn als christenen/gemeenschap van heiligen Wie heeft er geen, of weinig ervaring met bijbelstudie in groepsverband? Het is goed om het doel van een bijbelkring allereerst helder te hebben. Wat vinden jullie? Het vuur brandend houden, (of brandend krijgen), zodat je als student (en daarna) daadwerkelijk voor God leeft bereiken door: - Bijbelgedeelte begrijpen. In de context van de tijd toen. - God beter leren kennen - Weten wat God wil zeggen door de tekst - Samenzijn als christenen/ gemeenschap van heiligen

4 Inleiding (2) Wat is je taak als inleider?
Wanneer is een inleiding goed? Verloop/Indeling van de hele avond Gespreksleider Tijdsbewaker (begin én eind!) Goede inleiding: Soepel verlopende avond? Bijbelstudie waarin relevante punten worden aangesneden.? Goede inleiding is als jij je hebt voorbereid op een gedegen manier en je best doet om het gesprek op een juiste manier te leiden. Je hebt niet alles in de hand, maar je kunt wel veel beïnvloeden.

5 Voorbereiding zelfstandige bijbelstudie
Zelfstandig bijbelstudie essentieel - gebed OIT-methode: -Observatie: wat staat er? lezen, herlezen, meerdere vertalingen, uitprinten, strepen, verbinden, labelen etc. -Interpretatie: wat wordt bedoeld? verklaringen, bk-reader. -Toepassing: wat kan ik er van leren? Zelf vertrouwd raken met het bijbelgedeelte Het is belangrijk dat je zelf ‘thuis’ bent in het bijbelgedeelte en de context. Daarom zelfstandig bijbelstudie doen. Begin met gebed. Vraag of God je wilt laten zien wat belangrijk is en wat Hij wil dat jullie als kring of jij als inleider begrijpt. OIT-methode: Observatie, Interpretatie, Toepassing.

6 OIT-methode (1) Observatie

7 OIT-methode (2) Interpretatie
Wat wordt bedoeld? Tekstverwijzingen, verklaringen, bk-reader. Wat betekent dit gedeelte, hoe zijn uitspraken bedoeld, waarom staat dit op deze plaats, waarom wordt dit voorbeeld juist hier gebruikt???? Je kunt gebruik maken van allerlei hulpmiddelen voor de interpretatie. Denk aan de tekstverwijzingen en de bk-reader. Maar er is meer. Kanttekeningen Commentaren (Commentaar nieuwe testament, matthew henry) Studiebijbel Bijbel in grondtaal als u daar wijs uit kunt. Bijbelse encyclopedieën voor uitleg over voorwerpen/gebeurtenissen/steden/personen etc. in historische context Landkaartjes Kortom: u verdiept zich in het gedeelte

8 OIT-methode (3) Toepassing
Wat kan ik er van leren? Wat leer ik van Gods handelen in dit gedeelte? Wat leer ik van het gedrag/uitspraken van personen in dit gedeelte? Wat is jouw reactie op dit gedeelte? Raakt de boodschap van deze profetie/dit gedeelte jou persoonlijk? Etc.

9 www.ifes.nl/bijbelstudie Ik verzin dit natuurlijk niet allemaal zelf.
IFES heeft deze methode uitgewerkt op hun site. Toegegeven, het is even zoeken en niet allemaal heel logisch geordend, maar het is een fantastisch hulpmiddel bij het opzetten van een bijbelkringavond. Werkbladen, persoonlijke bijbelstudie, groepsbijbelstudie

10 Voorbereiding gespreksopzet
Noteer hoofdlijnen en evt. zijlijnen. Onderwerpen en relevante toepassingslijnen - handreiking Selecteer de meest geschikte werkvorm Je persoonlijke bijbelstudie is nu afgerond. Nu kun je een gespreksopzet gaan maken. Schrijf op wat je hoofdonderwerpen zijn. En wat ook aan de orde mag komen, maar minder belangrijk is. Bedenk welke toepassingslijnen je kunt maken. (Gebruik evt. de handreiking!) OIT-methode gebruiken op kring. (al dan niet met observatie, afhankelijk van je kring) Werkvormen! Veel verschil in werkvormen. Denk na wat bij jou kring past, maar durf ook eens iets heel anders te proberen. Kan verhelderend werken!! Een werkvorm hoeft niet een hele avond in beslag te nemen en kan vaak prima met een ‘standaard’-inleiding. Je kunt ervoor kiezen om van te voren vragen en stellingen uit te typen en aan de hand daarvan aan de slag te gaan, maar je kunt ook proberen voor jezelf wat gespreksonderwerpen op te schrijven en verder alleen het gesprek proberen te sturen.

11 Gerangschikt op soort Bijbelboek
Gerangschikt op soort Bijbelboek. Sommige werkvormen kunnen altijd, andere iets minder geschikt voor bepaalde Bijbelboeken.

12 Werkvormen voorbeelden
Parafrase in eigen woorden en hedendaagse taal de tekst samenvatten. Muziekfragment/film als inleiding. Mediteren Parafrase: geeft goed begrip van de tekst en brengt moeilijkheden in een tekst aan het licht. Muziekfragment: kan om een kring in te leiden of af te sluiten, of als break. Psalmen! Mediteren: Stil zijn en over 1 tekst nadenken. Opschrijven wat bij je bovenkomt en dat later delen.

13 Vragen/Stellingen Zorg dat je observatie en interpretatievragen opneemt. Niet alleen toepassen! Zorg dat eerst overzicht en begrip ontstaat van het gedeelte, voor je toepassingen maakt. In de standaard-bijbelkring worden vaak vragen opgesteld om het gesprek op gang te krijgen. Niet alleen toepassing! Jij zit goed in het gedeelte door je voorbereiding, je kringgenoten minder. Denk aan vragen als: Wat kun je van hun gedrag leren? Staat er een belofte voor je in dit gedeelte? Blijkt uit dit gedeelte dat God wil dat je iets doet? Hoe zou je handelen als je in dezelfde situatie verkeerde als personen in het verhaal? Zoeken naar beloften en geboden Wat zegt deze tekst over God? Wat zegt deze tekst over de mens?

14 Vragen/Stellingen Niet jouw mening projecteren in vragen
Vragen met een doel: Houd je hoofdlijn en hoofdonderwerpen in het oog. Jij hebt al een richting die je op wilt in je hoofd, omdat je de bijbelstudie al volledig gedaan hebt. Pas daarom op de je jouw mening niet projecteert in je vragen. Houd altijd de structuur en hoofdlijnen in de gaten, om al te grote afdwalingen te voorkomen.

15 Liederen Psalmen, OTH, anders
Zorg dat ze in het geheel passen. Beargumenteer! Wanneer zingen? - inleidend - passend bij onderwerp - spanningsboog - afsluiting Andere liederen uit bijvoorbeeld het liedboek of ander bundels kun je wellicht kopieren/uitprinten oid

16 Gebed Plan ruim tijd!!! Eng?
Vormen - kringgebed (in allerlei vormen) - vrij gebed - formuliergebed - anders Verzamelen gebedspunten, zelf punten bedenken Een half uur voor gebed is absoluut niet overdreven, eerder vrij kort. Gebedspunten verzamelen, moet je grondig doen met belangstelling voor de persoon die ze inbrengt! Bidden lijkt eng als je het nooit eerder in een groep gedaan hebt. Schrik er niet voor terug, doe het! De drempel die er kan zijn wordt steeds lager, hoe vaker je het doet. Je kunt het leren!

17 Sluit je voorbereiding af met gebed om de zegen van God over je voorbereiding en over de bijbelkringavond zelf!

18 Tijdens de kringavond (1)
Houd je hoofdlijn/structuur in de gaten!! Gesprek leiden: - Doorvragen - Omgaan met stiltes (afh. van oorzaak) - Verschillende meningen - Verschillende persoonlijkheden - Persoonlijke verhalen - Samenvatten - Tijdsmanagement De structuur die jij hebt voorbereid voorkomt situaties als: het gesprek als startpunt gebruiken voor een gesprek over een onderwerp wat uiteindelijk niet aan de tekst is gelinkt. Het blijven hangen in textuele problemen waar je niet uitkomt. Het oppervlakkig blijven rondcirkelen rond één onderwerp, terwijl er meer de diepte in kan gegaan worden, of er meer onderwerpen te bespreken zijn. Hoofdlijnen in de gaten houden kan betekenen dat je dingen moet afkappen, hoewel je er soms wel voorzichtig mee moet zijn. Schat dit per situatie in. Luisteren!!!! inschatten, inspringen, afkappen, aanmoedigen, doorvragen. - Let op interactie en reactie Tijdens de avond merk je wat voor de kring relevante onderwerpen zijn om over te praten. Het kan daarom gebeuren dat je er voor kiest om je oorspronkelijke structuur los te laten. Vergt enige flexibiliteit.

19 Tijdens de kringavond (2)
Pas op met: - vage vragen - retorische vragen - te simpele vragen - (te persoonlijke vragen) Afsluiting!!

20 Afsluiting Niet bang zijn fouten te maken
Vraag eventueel je patroon om hulp Geniet ervan!  Vanuit dat hoofd (nl. Christus) krijgt het lichaam samenhang, en wordt het ondersteund en bijeengehouden door alle gewrichtsbanden. Ieder deel draagt naar vermogen bij tot de groei van het lichaam, dat zo zichzelf opbouwt door de liefde. (Efeze 4:16) In al de vijf jaar dat ik gekringd heb, heb ik inleidingen gehouden waar ik achteraf verre van tevreden over was. Overigens wil dat niet zeggen dat de kring dan niet gezegend wordt!


Download ppt "Bijbelkring-inleiders-instructie"

Verwante presentaties


Ads door Google