De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Pagina 1. 2 Management en Organisatie Op het pagina 3 Waar? In het leerhuis. Als keuze - profielvak.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Pagina 1. 2 Management en Organisatie Op het pagina 3 Waar? In het leerhuis. Als keuze - profielvak."— Transcript van de presentatie:

1 pagina 1

2 2 Management en Organisatie Op het

3 pagina 3 Waar? In het leerhuis. Als keuze - profielvak.

4 pagina 4 Op het havo. In 4 havo: 3 lesuren. In 5 havo: 3 lesuren. Studielast: 320 uren.

5 pagina 5 Op het VWO In 4 VWO: 2 lesuren. In 5 VWO: 3 lesuren. In 6 VWO: 3 lesuren. Studielast: 440 uren.

6 pagina 6 M en O Is een economisch vak.

7 pagina 7 Economische niveaus In de economie kan men de werkelijkheid vanuit twee niveaus benaderen: Macroniveau: helikopterview. Microniveau: Vanuit het individu: Moet beslissingen nemen.

8 pagina 8 Economie en M en O Economie: Benadering zowel op macro- als op microniveau. M en O: Benadering vanaf microniveau.

9 pagina 9 M en O op microniveau Je verplaatst je in de rol van iemand die een organisatie moet leiden. Deze moet allerlei beslissingen nemen. Daarbij moet je beschikken over voldoende informatie. Bij M en O leer je hoe je die informatie moet ordenen.

10 pagina 10 Waarover leer je? Wat je in een balans kunt lezen. Winst en verlies. Kostprijzen berekenen. Wat is marketing? Managen en leiding geven. Lenen en interestberekeningen. Aandelen en obligatieleningen. De beurs.

11 pagina 11 Waarover beslissen?(1) Wat zijn de doelen van mijn organisatie? Welke vorm krijgt mijn organisatie? Op welke manier geef ik leiding aan mijn organisatie? Ga ik geld lenen voor mijn investeringen? Wat is een goede prijs voor mijn product? Waar vestig ik mijn bedrijf? Waar en hoe ga ik mijn spulletjes verkopen?

12 pagina 12 Waarover beslissen?(2) Wat is een goede voorraadgrootte? Hoeveel zijn mijn spulletjes in de voorraad waard? Wat kost een lening? Welke soort lening neem ik? Hoe bereken ik rente? ………… er zijn zoveel vragen!!!!!!!!!

13 pagina 13 Overzichten Balans:

14 pagina 14 Andere overzichten: Winst- en verliesrekening. Resultatenbegroting. Liquiditeitenbegroting.

15 pagina 15 Wat moet je kunnen? Berekeningen maken is belangrijk. Je moet dus met getallen kunnen omgaan. Geen moeilijke wiskundige berekeningen. Het niveau is vergelijkbaar met wiskunde -a. Veel tekst in de opgaven. Leesvaardigheid is dus ook erg belangrijk.

16 pagina 16 M en O en ICT Een belangrijk hulpmiddel voor M en O zijn spreadsheets. Aan het maken van berekeningen in spreadsheet wordt aandacht besteed: in de tweede helft van het laatste leerjaar, als het programma dat toelaat. Vaak ontbreek hiervoor de tijd. M en O neemt ook dit jaar deel aan de …… Internet bizzkidz competitie!!!!!

17 pagina 17 Het eindcijfer Het eindcijfer wordt voor de helft bepaald door: Het schoolexamencijfer. De andere helft wordt bepaald door: Het Centraal Schriftelijk Eindexamen.

18 pagina 18 Cijfers. Repetities. Praktische opdrachten. PTA-toetsen.

19 pagina 19 Informatie Op de M en O-website. te vinden onder vakinformatie op de Kalsbeek-site. of bij:


Download ppt "Pagina 1. 2 Management en Organisatie Op het pagina 3 Waar? In het leerhuis. Als keuze - profielvak."

Verwante presentaties


Ads door Google