De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Wat is MIDI en wat heb ik er aan? door Jan de Bloois, Zoetermeer.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Wat is MIDI en wat heb ik er aan? door Jan de Bloois, Zoetermeer."— Transcript van de presentatie:

1 Wat is MIDI en wat heb ik er aan? door Jan de Bloois, Zoetermeer

2 Wat betekent MIDI MIDI is een acronym en het staat voor Musical Instrument Digital Interface. Het is in feite een "protocol", een verzameling afspraken, hoe een muziekinstru-ment kan communiceren met een computer of een ander muziekinstrument.

3 Wat betekent MIDI Die communicatie bevat informatie zoals: welke noot wordt gespeeld hoe lang wordt deze gespeeld hoe hard is de toetsaanslag welk instrument wordt een pedaal gebruik enzovoorts.

4 Wat is het precies? De “oervoerm” van MIDI kende 16 kanalen waarmee je kan werken. Eén kanaal is gereserveerd voor de drumpartij en de andere 15 kun je gebruiken voor alle verschillende instrumenten die je maar wilt.

5 Wat heb ik er aan? Op het internet zijn tienduizenden midi- bestanden te vinden, meestal gemaakt door (de betere) muziek amateur. Deze kunnen een bron van (instrumentale) muziek zijn voor de films die wij maken. De muzikant hoeft in ieder geval niet betaald te worden, hoe het met de componist zit.......?

6 Aansluitingen (oude norm)‏ Alle informatie gaat via een 5 polige DIN- plug naar de onderlinge instrumenten. MIDI heeft drie soorten aansluitingen t.w. MIDI-IN, MIDI-OUT & MIDI-THRU. Dus resp. de ingang-, uitgang- en doorlussignalen voor andere instrumenten.  Tegenwoordig komt de USB-aansluiting steeds meer voor.

7 Voorbeeld USB midi keyboard M-Audio Keystation-49e De M-Audio Keystation 49 is het perfecte USB midi masterkeyboard voor een ieder die start met het maken van muziek op de PC of Mac. Class compliant betekent dat het echt plug en play is op Mac OS X en Windows XP. USB-powered. Prijs: € 79,00 te koop o.a. bij http://www.m-audioshop.nl/http://www.m-audioshop.nl/

8 Typische configuratie

9 Configuratie met geluidsmodule

10 Hoe kan ik midi-bestanden vinden? Zoek op Internet (bijv. met Google) naar een bestand waarin de titel (of een deel hiervan) voorkomt EN de extentie van een midibestand, nl. “.mid” Voorbeeld: zoek met Google naar “bach midi”

11 Hoe kan ik midi-bestanden vinden?

12

13 Hoe kan ik midi-bestanden downloaden? We gaan bijvoorbeeld naar deze site: Daar zien we dan dit:

14 Hoe kan ik midi-bestanden downloaden? Ik zoom even in op het rechthoekje (volgende dia)‏

15 Hoe kan ik midi-bestanden downloaden? Aan deze benamingen kun je goed zien, om welk lied het gaat. Dat is niet altijd zo. We klikken op het blauwe woord MIDI voor “Take The A train”.

16 Hoe kan ik midi-bestanden downloaden? Bij een Apple computer wordt het bestand direct geopend in the Quicktime player. Bij een Windows PC zal dit meestal de Windows Media Player zijn. Het bestand is echter nog niet “gedownload”. Doe dit door rechts te klikken op het woord MIDI.

17 Hoe kan ik midi-bestanden downloaden? Het volgende venster verschijnt: (bij de browser “Safari” van Apple)‏ Kies optie 3 (default downloadfolder) of 4 (andere keuze)‏

18 Hoe kan ik midi-bestanden downloaden? In de download folder staat nu het volgende: Dit klinkt als volgt:

19 Hoe nu verder? De meeste NLE software kan niet overweg met midi-bestanden. Deze moeten dus omgezet worden naar.wav (Windows) of naar.aiff (Apple). Open het midi-bestand met een programma, wat dit kan omzetten, bijvoorbeeld met Quicktime. Dit ziet er dan zo uit:

20 Hoe nu verder? Kies uit het menu van Quicktime voor de optie: Archief/Exporteer

21 Hoe nu verder? Kies een naam voor het bestand, kies de locatie (folder of map) en kies bij “Exporteer” voor de keuze “Muziek naar AIFF”. Klik op “opties” voor verdere instellingen.

22 Hoe nu verder? Het midi-bestand is nu omgezet naar een.AIFF bestand en geschikt om te importeren in een film. Het bestand is nu hoorbaar. Kijk terwijl naar de eigenschappen van het oorspronkelijke midi-bestand en het.aiff bestand, en dan met name de grootte van het bestand!

23 Hoe nu verder? Misschien is het zo helemaal naar je zin, en hoef je er verder niets meer aan te doen. Wil je echter kunnen “sleutelen” aan de sporen, de stereo- balans in de sporen, spoorvolumes, andere instrument keuzes of aanpassingen van het muziekstuk, dan is een sequencer onontbeerlijk.

24 Sequencers (1)‏ Recorder voor MIDI signalen Tegenwoordig ook vaak voor MIDI én audio Diverse besturings-systemen en prijzen Enkele bekende sequencers: “Cubase” van Steinberg “Cakewalk” van Twelve Tone Systems “Logic” & “GarageBand” van Apple “Intuem” van Intuem

25 Sequencers (2)‏ Een gratis midi sequencer voor Windowsheb ik hier gevonden: http://www.cockos.com/reaper/index.php

26 Garageband (1)‏ Het eerder gedownloade nummer (A-train) zal nu in GarageBand geïmporteerd worden. Dit gaat door middel van “slepen” vanuit de “verkenner” naar een leeg spoor. Het ziet er dan zo uit:

27 Garageband (2)‏ Het pianospoor, zoals dit in de “editor” getoond wordt. Ziet u de overeenkomst met het “boek” van een draaiorgel”?

28 Midi en Karaoke Karaoke is een vorm van vermaak, waarbij muziek wordt afgespeeld van een bekend lied, en de zanger in een microfoon de tekst live zingt. De stem van de oorspronkelijke zanger bij de muziek is gewist of minder luid gemaakt. Gewoonlijk wordt de tekst ook geprojecteerd, zodat de zanger een steuntje heeft, inclusief maataanduiding. Karaoke is een populair vermaak in Oost-Azië sinds circa 1980 en heeft zich verspreid over de gehele wereld. Er bestaan ook karaoke bestanden (.kar). In feite is dit een midi-bestand, met hieraan gekoppeld een tekst. Als je van een karaoke-bestand de extentie wijzigt in.mid, dan houdt je een normaal afspeelbaar midibestand over. bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Karaokehttp://nl.wikipedia.org/wiki/Karaoke bron:

29 Midi en Karaoke player (Windows)‏ http://www.vanbasco.com/ Een goede en gratis midi- en karaokeplayer, waarbij de sporen aan en uit te zetten zijn, en waarbij bovendien de toonsoort en de snelheid los van elkaar te regelen zijn.

30 Midi en Karaoke player (Apple)‏ http://www.apple.com/nl/quicktime /

31 Waar kan ik info vinden over MIDI op het internet!! http://www.midipage.nl/ http://schoondermark.com/5.html http://nl.wikipedia.org/wiki/MIDI http://www.midioot.nl/ http://www.apple.com/nl/ilife/garageband/ http://www.apple.com/nl/logicstudio/ http://nl.wikipedia.org/wiki/Cubase http://www.cakewalk.com/ einde van deze presentatie

32 Presentatie gemaakt met: Neo Office http://www.neooffice.org/neojava/nl/index.php NeoOffice is een complete set van kantoorprogramma's (inclusief tekstverwerking, werkblad, presentatie, teken en database programma's) voor Mac OS X en wordt wereldwijd door meer dan een half miljoen mensen gebruikt.


Download ppt "Wat is MIDI en wat heb ik er aan? door Jan de Bloois, Zoetermeer."

Verwante presentaties


Ads door Google