De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Microsoft ® Office Word 2007-cursus Snel aan de slag C C B S presenteert:

Verwante presentaties


Presentatie over: "Microsoft ® Office Word 2007-cursus Snel aan de slag C C B S presenteert:"— Transcript van de presentatie:

1 Microsoft ® Office Word 2007-cursus Snel aan de slag C C B S presenteert:

2 Snel aan de slag De inhoud van de cursus Overzicht: Word 2007 Les 1: Kennismaking met het lint Les 2: gangbare opdrachten vinden Les 3: een nieuwe bestandsindeling De eerste twee lessen bevatten een lijst met voorgestelde taken en alle lessen bevatten een set testvragen.

3 Snel aan de slag Overzicht: Word 2007 Word 2007 is iets nieuws. Het ontwerp van deze versie is verbeterd, waardoor het mogelijk wordt om een hogere productiviteit te verwezenlijken dan in de versie waaraan u gewend bent. U zult mogelijk wel even aan het nieuwe uiterlijk moet wennen. Deze cursus helpt u daarbij op weg. Ontdek hoe u optimaal kunt profiteren van de mogelijkheden van deze nieuwe, gebruiksvriendelijker versie van Word en lees hoe u uw alledaagse taken met Word kunt uitvoeren.

4 Snel aan de slag Cursusdoelstellingen Na afloop van de cursus bent u in staat om met het lint te werken. Het lint is een nieuwe voorziening die het gebruik van Word gemakkelijker maakt dan ooit tevoren. Na afloop van de cursus bent u in staat om de alledaagse, veel gebruikte opdrachten te vinden die u voor uw werk nodig hebt. Na afloop van de cursus bent u in staat om de nieuwe bestandsindeling van Word te gebruiken op een wijze die het beste bij uw manier van werken past.

5 Lesje 1 Kennismaking met het lint

6 Snel aan de slag Kennismaking met het lint Wanneer u Word 2007 voor het eerst opent, wordt u mogelijk verrast door het nieuwe uiterlijk. De meeste veranderingen hebben betrekking op het lint, het gebied dat de bovenkant van het Word- venster bestrijkt. Op het lint worden de meest gebruikte opdrachten op de voorgrond geplaatst, zodat u niet her en der in het programma op zoek hoeft naar de functies die u altijd gebruikt. Vanwaar deze verandering? Opdat u gemakkelijker en sneller kunt werken.

7 Snel aan de slag Het lint gebruiken voor het uitvoeren van veel voorkomende bewerkingen Het lint voorziet in gebruikersvriendelijk- heid en gemak en brengt alle veel voorkomende opdrachten op één locatie bijeen. U kunt bijvoorbeeld tekst knippen en plakken met behulp van de opdrachten die op het tabblad Start worden weergegeven, u kunt de tekstopmaak wijzigen met behulp van een opmaakprofielen u kunt de achtergrondkleur van een pagina wijzigen door gebruikt te maken van het tabblad Pagina- indeling.

8 Snel aan de slag Wat staat er op het lint? Maak kennis met de drie onderdelen van het lint, zodat u leert inzien hoe u het lint kunt gebruiken. Deze drie onderdelen zijn de tabbladen, de groepen en de opdrachten. Tabbladen: het lint is langs de bovenkant voorzien van zeven basistabbladen. Elk tabblad vertegenwoordigt een activiteitengebied. Groepen: elk tabblad is voorzien van verscheidene groepen waarin aan elkaar verwante items bijeen zijn gebracht. Opdrachten: een opdracht is een knop, een menu of een vak waarin u informatie kunt invoeren.

9 Snel aan de slag Startpictogrammen voor dialoogvensters in groepen Het kan zijn dat u een bepaalde opdracht uit een eerdere versie van Word niet meteen ziet. Geen nood. Sommige groepen zijn rechts onder in de hoek voorzien van een kleine diagonale pijl. Dit is het startpictogram voor dialoogvensters. Klik hierop als u meer opties wilt weergeven die zijn gerelateerd aan de desbetreffende groep. Deze worden weergegeven in een dialoogvenster of taakvenster dat u mogelijk zult herkennen uit een vorige Word-versie.

10 Snel aan de slag Aanvullende tabbladen worden automatisch weergeven In de nieuwe versie van Word worden bepaalde tabbladen alleen weergegeven wanneer u deze nodig hebt. Stel, u hebt een afbeelding ingevoegd. Nu wilt u er meer mee doen. Het kan zijn dat u de tekstterugloop om de afbeelding wilt wijzigen of dat u de afbeelding wilt bijsnijden. Waar vindt u deze opdrachten?

11 Snel aan de slag Aanvullende tabbladen worden automatisch weergeven In de nieuwe versie van Word worden bepaalde tabbladen alleen weergegeven wanneer u deze nodig hebt. Selecteer de afbeelding. De Hulpmiddelen voor afbeeldingen worden weergegeven. Klik op het tabblad Opmaak. Er worden aanvullende groepen en opdrachten weergegeven voor het werken met afbeeldingen, zoals de groep Afbeeldingsstijlen. U hoeft deze niet langer zelf te zoeken. U kunt in plaats daarvan als volgt te werk gaan:

12 Snel aan de slag De miniwerkbalk Sommige opmaakopdrachten zijn zo handig dat u deze altijd binnen handbereik wilt hebben, wat u ook doet. Stel, u wilt snel tekst opmaken, maar u bevindt zich op het tabblad Pagina-indeling. U zou op het tabblad Start kunnen klikken, zodat de opmaakopties worden weergegeven. Er is echter een snellere methode.

13 Snel aan de slag De miniwerkbalk Sommige opmaakopdrachten zijn zo handig dat u deze altijd binnen handbereik wilt hebben, wat u ook doet. Selecteer de tekst door met de muis te slepen en wijs vervolgens de selectie aan. De miniwerkbalk wordt vervaagd weergegeven. Wanneer u de miniwerkbalk aanwijst, wordt deze scherp weergegeven en kunt u op een opmaakoptie op deze werkbalk klikken.

14 Snel aan de slag De werkbalk Snelle toegang De werkbalk Snelle toegang is het kleine gebied links boven het lint. In de afbeelding is weergegeven hoe u uw favoriete opdrachten op de werkbalk Snelle toegang kunt plaatsen, zodat u deze altijd binnen handbereik hebt, ongeacht op welk tabblad u zich bevindt. U kunt ook knoppen van de werkbalk Snelle toegang verwijderen. De werkbalk bevat de opdrachten die u elke dag opnieuw gebruikt: Opslaan, Ongedaan maken en Opnieuw.

15 Snel aan de slag Het lint tijdelijk verbergen Het lint is de centrale plaats waarop u alles moeiteloos kunt vinden Soms hoeft u echter niets te vinden. U wilt gewoon aan de slag met uw document en hebt daar meer ruimte voor nodig. In dergelijke gevallen laat het lint zich gelukkig net zo eenvoudig verbergen als weergeven.

16 Snel aan de slag Het lint tijdelijk verbergen Het lint is de centrale plaats waarop u alles moeiteloos kunt vinden 1.Dubbelklik op het actieve tabblad. De groepen verdwijnen, zodat er meer ruimte beschikbaar komt. 2.Als u alle opdrachten opnieuw wilt weergeven, dubbelklikt u op het actieve tabblad, zodat de groepen weer verschijnen. U kunt hiertoe de volgende procedure volgen:

17 Snel aan de slag Het toetsenbord gebruiken Gebruikers die daar een voorkeur voor hebben, kunnen natuurlijk ook het toetsenbord gebruiken. Door het nieuwe ontwerp met het lint zijn ook de sneltoetsen gewijzigd. Elke knop op het lint heeft een sneltoets. Voor de sneltoetsen zijn vaak minder toetsen nodig. Deze verandering brengt twee voordelen ten opzichte van vorige versies van Office-programma's met zich mee:

18 Snel aan de slag Het toetsenbord gebruiken De nieuwe sneltoetsen hebben ook een nieuwe naam: toetstips. 1.Druk op de toets voor het tabblad dat u wilt weergeven. Druk bijvoorbeeld op S voor het tabblad Start. Hierdoor worden alle toetstips voor de opdrachten op dat tabblad weergegeven. 2.Druk op de toetstip voor de gewenste opdracht. Vervolgens: Als u de toetstips wilt gebruiken, drukt u eerst op de toets ALT.

19 Snel aan de slag De sneltoetsen die met de CTRL-toets beginnen zijn hetzelfde gebleven als in de vorige versies van Word. –Voorbeelden hiervan zijn CTRL+C voor kopiëren en CTRL+ALT+1 voor Kop 1. U kunt de oude snelkoppelingen die gebruikmaken van de toetsencombinatie ALT+ voor het openen van menu's en het uitvoeren van opdrachten in vorige versies van Word nog steeds gebruiken. –Aangezien de oude menu's niet langer beschikbaar zijn, beschikt u niet over aanduidingen op het scherm voor de letters die u moet gebruiken. U moet de toetsencombinatie dus uit het hoofd kennen als u deze wilt gebruiken. Het toetsenbord gebruiken Hoe zit het met de oude sneltoetsen?

20 Snel aan de slag Suggesties voor oefeningen 1.Gebruik het lint. 2.Geef aanvullende tabbladen weer, voeg vervolgens een afbeelding in en gebruik ten slotte de Hulpmiddelen voor afbeeldingen om de afbeelding te bewerken. 3.Werk met de miniwerkbalk. 4.Gebruik de werkbalk Snelle toegang. 5.Verberg groepen en opdrachten. 6.Gebruik sneltoetsen. Online oefeningOnline oefening (hiervoor is Word 2007 vereist)

21 Snel aan de slag Test 1, vraag 1 Wat gebeurt er als u in Word 2007 op deze knop klikt? (Kies één antwoord.) 1.Het lint wordt tijdelijk verborgen, zodat u meer ruimte hebt voor uw document. 2.Er wordt een grote tekengrootte op uw tekst toegepast. 3.Er worden aanvullende opties weergegeven. 4.Er wordt een opdracht toegevoegd aan de werkbalk Snelle toegang.

22 Snel aan de slag Test 1, vraag 1: antwoord Er worden aanvullende opties weergegeven. Er zullen vaak dialoogvensters worden geopend, die u misschien bekend voorkomen uit eerdere versies van Word.

23 Snel aan de slag Test 1, vraag 2 Waar vindt u de werkbalk Snelle toegang en wanneer gebruikt u deze? (Kies één antwoord.) 1.Links boven in de hoek van het scherm en u gebruikt deze voor uw favoriete opdrachten. 2.Deze zweeft boven uw tekst en u gebruikt de werkbalk wanneer u opmaakwijzigingen wilt aanbrengen. 3.Links boven in de hoek van het scherm en u gebruikt deze wanneer u een document snel wilt openen. 4.De werkbalk bevindt zich op het tabblad Start en u gebruikt deze als u snel een nieuw document wilt openen.

24 Snel aan de slag Test 1, vraag 2: antwoord Deze bevindt zich in links boven in de hoek van het scherm en wordt gebruikt voor favoriete opdrachten. Dit is de kleine werkbalk met de knoppen Opslaan, Ongedaan maken en Herhalen. U kunt uw favoriete opdrachten toevoegen door met de rechtermuisknop op een opdracht te klikken en Toevoegen aan werkbalk Snelle toegang te kiezen.

25 Snel aan de slag Test 1, vraag 3 De miniwerkbalk wordt weergegeven als u een van de volgende handelingen verricht. Welke handeling betreft het? (Kies één antwoord.) 1.U dubbelklikt op het actieve tabblad op het lint. 2.U selecteert tekst. 3.U selecteert tekst en wijst deze vervolgens aan. 4.Alle bovenstaande mogelijkheden.

26 Snel aan de slag Test 1, vraag 3: antwoord U selecteert de tekst en wijst deze vervolgens aan. De miniwerkbalk wordt ook weergegeven wanneer u met de rechtermuisknop op de geselecteerde tekst klikt.

27 Lesje 2 Gangbare opdrachten vinden

28 Snel aan de slag Gangbare opdrachten vinden Word 2007 is nieuw, en dat is allemaal leuk en aardig, maar er is werk aan de winkel. Waar vindt u de meest gangbare opdrachten eigenlijk? Waar vindt u bijvoorbeeld de opdracht voor het maken van een document, voor het toepassen van opsommingsteken en opmaakprofielen of voor het uitvoeren van een spellingcontrole of voor afdrukken? U zult in deze les zien dat de opdrachten in het nieuwe programma zich precies daar bevinden waar u deze nodig hebt.

29 Snel aan de slag Beginnen met de Microsoft Office-knop Wat is er gebeurd met het menu Bestand? Klik op de Microsoft Office-knop om daarachter te komen. De Microsoft Office-knop is voortaan de plaats waarop u in Word begint. Wanneer u op deze knop drukt, wordt er een menu weergegeven dat u kunt gebruiken voor het maken, openen en opslaan van documenten.

30 Snel aan de slag Opsommingstekens, nummers en meer Wanneer u een document hebt geopend en uw tekst hebt getypt, zult u deze tekst waarschijnlijk willen opmaken. Tal van bekende opmaakopdrachten bevinden zich in de groep Lettertype op het tabblad Start: Vet, Cursief, Tekengrootte, enzovoort. Daarnaast vindt u hier nog een aantal andere handige opdrachten.

31 Snel aan de slag Opsommingstekens, nummers en meer Wanneer u een document hebt geopend en uw tekst hebt getypt, zult u deze tekst waarschijnlijk willen opmaken. U vindt hier bijvoorbeeld ook de groep Alinea die in de afbeelding is afgebeeld. Deze groep bevat de benodigde opdrachten voor lijsten met opsommingstekens, genummerde lijsten en lijsten met meerdere niveaus. Daarnaast vindt u hier de opdrachten voor inspringen en uitlijnen.

32 Snel aan de slag Hoe zit het met stijlen? Wilt u gebruikmaken van opdrachten voor een intensievere en efficiëntere opmaak dan de opmaak waarin de opdrachten Vet en Cursief voorzien? In dat geval moet u zeker kennismaken met de stijlen in de nieuwe versie van Word. U kunt een kant-en-klare snelle stijl of een stijl die u reeds eerder hebt gemaakt, kiezen.

33 Snel aan de slag Hoe zit het met stijlen? Werken met stijlen doet u op het tabblad Start in de groep Stijlen. Snelle stijlen zijn kant-en-klare, professioneel ogende stijlen die u snel en eenvoudig kunt toepassen. Deze zijn in de nieuwe versie van Word van een nieuwe look voorzien. Klik op deze knop als u verschillende andere kant-en-klare stijlen wilt weergeven. Klik op het startpictogram voor dialoogvensters als u het venster Stijlen wilt openen. De afbeelding toont hoe u de gewenste stijlen kunt weergeven.

34 Snel aan de slag Opmaak kopiëren/plakken Een andere snelle opmaakopdracht is de opdracht Opmaak kopiëren/plakken. Deze opdracht bevindt zich helemaal links op het tabblad Start in de groep Klembord. Als u Opmaak kopiëren/plakken nog niet kent: het is een snelle manier om opmaak van het ene tekstgedeelte over te brengen op het andere. Als u Opmaak kopiëren/plakken wilt gebruiken, plaatst u de cursor in de tekst waarvan u de opmaak wilt kopiëren en vervolgens klikt u op de knop Opmaak kopiëren/plakken.

35 Snel aan de slag Afbeeldingen, hyperlinks, koptekst en voettekst invoegen Als u de tekst wilt verfraaien, zodat deze meer indruk maakt, kunt u afbeeldingen, illustraties grafieken of vormen in het document opnemen. Het tabblad Invoegen voorziet in een schat aan toegevoegde informatie. Dit zijn niet de enige opdrachten op dit tabblad. Dit tabblad bevat ook de opdrachten Tabellen, Hyperlink, Kopteksten Voettekst. Daarnaast vindt u opdrachten voor paginanummers, tekstvakken en WordArt. Deze opdrachten worden niet in de afbeelding weergegeven.

36 Snel aan de slag In- of uitzoomen Wanneer u iets hebt ingevoegd, kan het zijn dat u de details daarvan nader wilt bekijken. In dat geval kunt u het besturingselement voor in- en uitzoomen gebruiken. Dit besturingselement bevindt zich rechts onder in de hoek. Sleep de schuifregelaar naar rechts als u wilt inzoomen en naar links als u wilt uitzoomen.

37 Snel aan de slag De spelling en grammatica controleren Vermijd de volgende fout: Vergeet wanneer u klaar bent met uw document niet om de spelling en de grammatica te controleren voordat u het document afdrukt of per e-mail verzendt. De opdracht Spelling en grammatica bevindt zich op het tabblad Controleren omdat deze opdracht hoort bij het controleren van uw werk. Deze opdrachten bevinden zich links in de groep Controle.

38 Snel aan de slag Bent u klaar om uw document af te drukken? U bent klaar met het document en kunt het nu afdrukken, maar weet u dat wel zeker? Het is raadzaam om eerst te controleren hoe de pagina's van het document zijn ingedeeld voordat u dit naar de printer stuurt. U kunt hiervoor terecht op het tabblad Pagina-indeling. In de groep Pagina-instelling vindt u de opdrachten Formaat (8.5 x 11, A4, enzovoort), Afdrukstand (staand en liggend) en Marges.

39 Snel aan de slag Ja, klaar om af te drukken Wanneer u het document wilt afdrukken, gaat u terug naar de Microsoft Office- knop. Als u op de opdracht Afdrukken klikt, wordt het dialoogvenster Afdrukken geopend. Wanneer u in plaats daarvan de pijl rechts op de opdracht Afdrukken aanwijst, worden er drie extra opdrachten weergegeven. U beschikt nu dus over een aantal keuzemogelijkheden:

40 Snel aan de slag Ja, klaar om af te drukken Wanneer u het document wilt afdrukken, gaat u terug naar de Microsoft Office- knop. Afdrukken Snel afdrukken Afdrukvoorbeeld U beschikt nu over een aantal keuzemogelijkheden:

41 Snel aan de slag Achter de schermen Alle Word-functies die u dagelijks gebruikt, staan op het lint en zijn daardoor veel eenvoudiger te vinden dan voorheen het geval was. Alleen, waar vindt u de instellingen 'achter de schermen' die geen verband houden met het maken van documenten, maar waarmee u regelt hoe Word werkt?

42 Snel aan de slag Achter de schermen In eerdere versies van Word klikte u op Opties in het menu Extra. Al deze instellingen maken voortaan deel uit van Opties voor Word.Deze opties worden weergegeven wanneer u op de knop Opties voor Word klikt. Deze knop bevindt zich in het menu dat wordt weergegeven wanneer u op de Microsoft Office-knop klikt.

43 Snel aan de slag Suggesties voor oefeningen 1.Voeg een lijst met opsommingstekens toe. 2.Pas snelle stijlen toe en zoom uit, zodat u alle wijzigingen kunt zien. 3.Wijzig de reeks snelle stijlen. 4.Gebruik Opmaak kopiëren/plakken 5.Gebruik het tabblad Invoegen om een grafiek in te voegen. 6.Breng een aantal algehele wijzigingen aan met behulp van het tabblad Pagina-indeling en gebruik vervolgens een aantal andere tabbladen. 7.Druk op tal van manieren af. Online oefeningOnline oefening (hiervoor is Word 2007 vereist)

44 Snel aan de slag Test 2, vraag 1 Met opdrachten uit welke groep die zich op welk tabblad bevindt, kunt lijsten met opsommingstekens maken? (Kies één antwoord.) 1.Uit de groep Alinea op het tabblad Pagina-indeling. 2.Uit de groep Alinea op het tabblad Start. 3.Uit de groep Symbolen op het tabblad Invoegen. 4.Uit de groep Tekst op het tabblad Invoegen.

45 Snel aan de slag Test 2, vraag 1: antwoord Uit de groep Alinea op het tabblad Start. U vindt in deze groep de opdrachten waarmee u lijsten met opsommingstekens kunt toepassen. Tip: u kunt lijsten met opsommingstekens ook toepassen met de miniwerkbalk.

46 Snel aan de slag Test 2, vraag 2 Hoe kiest u afdrukopties in de nieuwe versie van Word? (Kies één antwoord.) 1.U klikt op de knop Afdrukken op het lint. 2.U klikt op de knop Afdrukken op de werkbalk Snelle toegang. 3.U gebruikt de Microsoft Office-knop. 4.De eerste of de tweede optie hierboven.

47 Snel aan de slag Test 2, vraag 2: antwoord U gebruikt de Microsoft Office-knop. U kunt hier tevens het afdrukvoorbeeld openen.

48 Snel aan de slag Test 2, vraag 3 In welke hoek vindt u het besturingselement voor in- en uitzoomen? (Kies één antwoord.) 1.De rechterbovenhoek. 2.De linkerbovenhoek. 3.De linkerbenedenhoek. 4.De rechterbenedenhoek.

49 Snel aan de slag Test 2, vraag 3: antwoord De rechterbenedenhoek. Het besturingselement waarmee u kunt in- en uitzoomen bevindt zich in de rechterbenedenhoek. U kunt ook gebruikmaken van het menu Beeld als u besturingselementen voor in- en uitzoomen wilt weergeven.

50 Lesje 3 Een nieuwe bestandsindeling

51 Snel aan de slag Een nieuwe bestandsindeling Een andere belangrijke wijziging in de nieuwe versie van Word is de verbeterde bestandsindeling. Wat betekent dit voor u? De nieuwe bestandsindeling zorgt ervoor de bestanden kleiner blijven en beter beveiligd zijn. Er zijn nog meer voordelen.

52 Snel aan de slag Vanwaar deze verandering? - XML De nieuwe bestandsindeling voor Word-documenten is gebaseerd op de nieuwe Office Open XML-indelingen. Deze indeling voorziet in tal van voordelen: De nieuwe indeling voorziet in veiligere documenten. De nieuwe indeling draagt bij aan een geringere bestandsgrootte. De nieuwe indeling beschermt uw documenten beter tegen beschadiging.

53 Snel aan de slag Vanwaar deze verandering? - Nieuwe functies De nieuwe bestandsindeling biedt ook toegang tot functies die alleen in Word 2007 beschikbaar zijn. Een voorbeeld hiervan is de functie voor SmartArt ™ -afbeeldingen. In deze afbeelding is weergegeven hoe u in Word een dergelijke afbeelding maakt. U kunt, zoals is weergegeven, kiezen uit tal van SmartArt-afbeeldingsontwerpen.

54 Snel aan de slag Hoe kunt u nagaan of u de nieuwe indeling gebruikt? Wanneer u in Word 2007 een nieuw document maakt en dat opslaat, wordt automatisch de nieuwe bestandsindeling gekozen. U kunt dit controleren in het dialoogvenster Opslaan als. In de lijst Bestandstype in het dialoogvenster Opslaan als wordt het bestandstype Word-Documentweergegeven. Dit betekent dat de nieuwe bestandsindeling wordt gebruikt.

55 Snel aan de slag Zijn er meerdere bestandsindelingen? Voorheen bestonden er slechts twee typen Word-bestanden: documenten en sjablonen (.DOC en.DOT). Word 2007 kent vier bestandstypen:.DOCX,.DOTX,.DOCM, en.DOTM (de 'x' staat voor XML en de 'm' staat voor macro). Zie de tabel voor gedetailleerde informatie. Op het eerste gezicht vallen de verschillen in de nieuwe bestandsindelingen voor Word waarschijnlijk alleen op wanneer u macro's of programmacode gebruikt. BestandsextensieGebruikt voor.DOCXEen standaard Word-document zonder macro's of programmacode.DOTXEen Word-sjabloon zonder macro's of programmacode.DOCMEen Word-document dat macro's of programmacode kan bevatten.DOTMEen Word-sjabloon die macro's of programmacode kan bevatten

56 Snel aan de slag Hoe zit het met uw bestaande documenten? U zult zich mogelijk afvragen wat er gebeurt wanneer u in de nieuwe versie van Word documenten opent die in een eerdere versie zijn gemaakt. U kunt in Word 2007 bestanden openen die zijn gemaakt in alle eerdere versies van Word, van 1.0 tot en met 2003. Oudere documenten worden in Word geopend in de compatibiliteitsmodus. Wanneer een document in deze modus wordt geopend, wordt naast de bestandsnaam boven aan het document de tekst (Compatibiliteitsmodus)weergegeven.

57 Snel aan de slag Compatibiliteitsmodus Waartoe dient de compatibiliteitsmodus? Het komt er kort gezegd op neer dat u wordt gewaarschuwd wanneer u een Word-document in een oudere bestandsindeling opent. Aangezien deze bestandsindeling niet met alle nieuwe functies in de nieuwe versie van Word uit de voeten kan, worden deze functies ofwel uitgeschakeld ofwel zo goed mogelijk aangepast aan de oudere versie van Word.

58 Snel aan de slag Oude bestanden converteren Kunnen oudere documenten naar de nieuwe bestandsindeling worden geconverteerd? Natuurlijk kan dat. Klik terwijl het document in Word 2007 is geopend op de Microsoft Office- knop en klik vervolgens op Converteren in het menu dat wordt weergegeven. Deze conversie biedt u de voordelen van de nieuwe indeling (een kleinere bestandsgrootte, een betere beveiliging, enzovoort) en maakt het gebruik van de nieuwe functies mogelijk.

59 Snel aan de slag Documenten delen met behulp van een conversieprogramma Als u van plan bent om documenten met mensen te delen, zullen de volgende methoden van pas komen. Bij een van de methoden die u hiertoe kunt benutten, maakt u gebruik van een conversieprogramma. Stel, u gebruikt de nieuwe bestandsindeling, hetzij omdat u een nieuw document hebt gemaakt, hetzij omdat u een ouder document hebt opgewaardeerd met de opdracht Converteren uit het menu dat wordt geopend wanneer u op de Microsoft Office-knop klikt.

60 Snel aan de slag Documenten delen met behulp van een conversieprogramma Als u van plan bent om documenten met mensen te delen, zullen de volgende methoden van pas komen. Bij een van de methoden die u hiertoe kunt benutten, maakt u gebruik van een conversieprogramma. Een kennis van u werkt met een oudere versie van Word die afkomstig is uit Office 2000. U wilt deze kennis het document per e-mail toezenden. Kan deze kennis het document eigenlijk wel openen? Ja. Wanneer uw kennis op het document klikt, wordt hij of zij gevraagd om een conversieprogramma te downloaden, zodat het document kan worden geopend.

61 Snel aan de slag Documenten delen met behulp van een conversieprogramma Als u van plan bent om documenten met mensen te delen, zullen de volgende methoden van pas komen. Bij een van de methoden die u hiertoe kunt benutten, maakt u gebruik van een conversieprogramma. Het document dat door uw kennis wordt geopend, zal er niet exact hetzelfde uitzien als het document dat u hebt gemaakt omdat de nieuwe versie van Word tal van functies bevat die in de versie van uw kennis niet aanwezig zijn. Uw kennis kan het document in elk geval openen, bewerken en naar u terugzenden.

62 Snel aan de slag Documenten delen door deze in een oudere indeling op te slaan Vermoedt u dat uw kennis zijn of haar Office 2000- installatie niet volledig heeft bijgewerkt? Sla in dat geval uw document op in een oudere bestandsindeling voordat u het document naar uw kennis verzendt. Klik op de Microsoft Office-knopen wijs in het menu de pijl aan die op het uiteinde van de opdracht Opslaan als wordt weergegeven. Klik in de lijst die wordt weergegeven op Word 97-2003-indeling. U kunt hiertoe de volgende procedure volgen:

63 Snel aan de slag Documenten delen door deze in een oudere indeling op te slaan Het kan zijn dat er een waarschuwing verschijnt met de melding dat bepaalde functionaliteit verloren gaat of wordt aangepast wanneer u het document in een oudere bestandsindeling opslaat. Als uw Word-document bijvoorbeeld een nieuw diagram bevat, verschijnt er een bericht waarin wordt vermeld dat het diagram wordt geconverteerd naar één object dat u niet kunt bewerken. Uw kennis kan het diagram op deze wijze in ieder geval zien. Hij of zij kan het diagram echter niet bewerken omdat de versie van Word van uw kennis niet van deze functie is voorzien.

64 Snel aan de slag Test 3, vraag 1 Op de titelbalk van uw Word-document staat Marketingverslag.doc (compatibiliteitsmodus). Wat betekent dat? (Kies één antwoord.) 1.U kunt met het document werken, maar u kunt het document niet opslaan. 2.U kunt niet met het document werken, omdat het document niet compatibel is. 3.U kunt met het document werken en daarbij alle nieuwe functies van Word gebruiken. 4.U kunt in het document werken, maar sommige nieuwe functies zijn niet of niet volledig beschikbaar.

65 Snel aan de slag Test 3, vraag 1: antwoord U kunt in het document werken, maar sommige nieuwe functies zijn niet of niet volledig beschikbaar. Het document is opgeslagen in een oudere bestandsindeling, waardoor de nieuwe functies van Word niet worden herkend, zodat deze worden beperkt of uitgeschakeld.

66 Snel aan de slag Test 3, vraag 2 U hebt van een kennis per e-mail een Word 2000-document ontvangen. Kunt u dit openen in de nieuwe versie van Word? 1.Ja, maar er verschijnt een waarschuwing met de melding dat u een conversieprogramma nodig hebt. 2.Ja, maar het document wordt geopend in de compatibiliteitsmodus. 3.Ja, als u eerst de compatibiliteitsmodus inschakelt met de werkbalk Snelle toegang. 4.Nee, alleen bestanden uit Word 2002 en later kunnen worden geopend in de nieuwe versie van Word.

67 Snel aan de slag Test 3, vraag 2: antwoord Ja, maar het document wordt geopend in de compatibiliteitsmodus. Niet alle functies kunnen worden gebruikt omdat u met een oudere bestandsindeling werkt.

68 Snel aan de slag Test 3, vraag 3 Wat gebeurt er als u op de opdracht Converteren klikt in het menu dat wordt geopend via de Microsoft Office-knop? (Kies één antwoord.) 1.Het bestaande bestand wordt opgeslagen in de nieuwe bestandsindeling van Word en de naam van het bestand wordt van 'document.doc' gewijzigd in 'Bijgewerkt: document.doc'. 2.Het bestaande bestand wordt opgeslagen in de nieuwe bestandsindeling van Word en de nieuwe functies die beschikbaar zijn in de nieuwe versie van Word worden ingeschakeld. 3.De functies van Word worden beperkt, zodat deze compatibel zijn met de bestandsindeling van het document. 4. Het document wordt geopend in een veilige toestand waarin het niet kan worden gewijzigd, zodat u de nieuwe bestandsindeling kunt bekijken.

69 Snel aan de slag Test 3, vraag 3: antwoord Het bestaande bestand wordt opgeslagen in de nieuwe bestandsindeling van Word en de nieuwe functies die beschikbaar zijn in de nieuwe versie van Word worden ingeschakeld. Als Windows zo is geconfigureerd dat de bestandsextensies worden weergegeven, ziet u dat de extensie is gewijzigd van.DOC in.DOCX.

70 Snel aan de slag Snelzoekkaart Raadpleeg de Snelzoekkaart als u een overzicht wilt weergeven van de taken die in deze cursus aan bod komen. Snelzoekkaart


Download ppt "Microsoft ® Office Word 2007-cursus Snel aan de slag C C B S presenteert:"

Verwante presentaties


Ads door Google