De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

- Deel III - Wat gebeurt er intussen in Asten…. Na een hartelijke ontvangst met een heerlijk kopje koffie gingen we eens de fabriek in om eerst eens te.

Verwante presentaties


Presentatie over: "- Deel III - Wat gebeurt er intussen in Asten…. Na een hartelijke ontvangst met een heerlijk kopje koffie gingen we eens de fabriek in om eerst eens te."— Transcript van de presentatie:

1 - Deel III - Wat gebeurt er intussen in Asten…

2 Na een hartelijke ontvangst met een heerlijk kopje koffie gingen we eens de fabriek in om eerst eens te kijken en te bekijken hoe die klokken eigenlijk gemaakt worden.

3 Op een draaitafel wordt eerst de binnenkant vormgegeven. Zand met een hars versterkt en die wordt met behulp van een mal in de juiste vorm gedraaid.

4 Dan komt daaroverheen “Brusselse aarde” zoals die genoemd wordt. Een soort leem die goed vormvast is en daar wordt dan de buitenkant aan gedraaid. Als deze klus erop zit komt er eerst een vuurvaste coating en vervolgens een laagje was.

5 Hierop worden dan de teksten en versieringen aangebracht die gewenst zijn.

6 Daar omheen komen dan de ringen die het vulzand moeten samen houden. Deze groten stonden nog buiten …

7 Dan kunnen nu de twee helften van elkaar genomen worden en kan de brusselse aarde er tussen uit genomen worden. De mallen goed schoon gemaakt Giettrechter erop Overloop open… Overloop om lucht te laten ontsnappen en om te zien of de mal vol is. De trechter om de vloeibare brons in te gieten.

8 Intussen wordt het benodigde brons gesmolten in de oven En de giet pan ook al voorverwarmd…

9 Dan hét moment… de pan onder de oven en wordt de klok gegoten…

10 Als ze dan goed zijn afgekoeld, worden ze schoon gemaakt. Geprepareerd voor de afwerking.

11 Elke klok wordt dan van binnen zoveel uitgedraaid dat hij de klank krijgt die hij moet hebben. Hier op een CNC gestuurde machine…

12 Hij wordt opgespannen, er tegen aangeslagen voor de toon en aan de hand van de vorm en de klank weet de machine wat hij waar moet af draaien…

13 Deze man,... moet dat zelf weten te bepalen. Een hele kunst.

14 Ook een 49 klokkig carillon als bij ons hangt…

15 Dat is goed en wel… maar ze moeten ook ergens aan hangen… (wat u hier ziet… ‘ziet’ u later terug in Heerlen…) Na heel de constructie ontworpen en gemaakt te hebben worden ze voorzien van een goede verf laag die er vele jaren tegen kan.

16 en de hamers voor de luidklokken en de gewenste draaibare klepels… En nog meer onderdelen… de magneetspoelen voor de magneet hamers,

17 Even een kijkje op de “tekenplanken” en bij de man van de melodietjes…

18 Jong en oud… En oude bekenden…

19 Dit gaat hem worden… De nieuwe klepelophanging en overbrenging naar de speeltafel…

20 Van tekening tot eindproduct…

21 Zo komen we aan het einde van onze rondgang… Wordt vervolgt… Mocht u nou denken.. Dit zou toch mooi voor thuis zijn… Dat kan, hier een digitale uitvoering van een carillon met 64 klokken…


Download ppt "- Deel III - Wat gebeurt er intussen in Asten…. Na een hartelijke ontvangst met een heerlijk kopje koffie gingen we eens de fabriek in om eerst eens te."

Verwante presentaties


Ads door Google