De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

5-9-2006www.tropheia.nl1 Oil en Vinegar wet- en regelgeving, voedingsleer Hugo de Sitter, Wageningen, 5 september 2006.

Verwante presentaties


Presentatie over: "5-9-2006www.tropheia.nl1 Oil en Vinegar wet- en regelgeving, voedingsleer Hugo de Sitter, Wageningen, 5 september 2006."— Transcript van de presentatie:

1 www.tropheia.nl1 Oil en Vinegar wet- en regelgeving, voedingsleer Hugo de Sitter, Wageningen, 5 september 2006

2 www.tropheia.nl2 Indeling van de presentatie oInleiding oWarenwet,  Productnormen, hygiëne, etikettering oVoeding oE-nummers oGluten, Allergenen, Lactose, sulfiet oHoudbaarheid

3 www.tropheia.nl3 Hugo de Sitter oOud medewerker Keuringsdienst van waren (VWA) oKennis Warenwet oVoedingsmiddelentechnologie oZelfstandig adviseur na vervroegde uittreding met het Bureau Tropheia

4 www.tropheia.nl4 Warenwet oAlle voeding (wat door de mond gaat plus kauwpreparaten behalve tabak) is een eet- of drinkwaar tenzij het valt onder de WOG of de opiumwet. oAlle roerende goederen zijn een waar voor de Warenwet. oSpecifieke eisen in besluiten of regelingen  Bereiding en behandeling, Etikettering  productspecifieke besluiten en regelingen

5 www.tropheia.nl5 Warenwet art. 18 oHet is verboden: oa: eet- of drinkwaren te verhandelen die door hun ondeugdelijkheid de gezondheid of veiligheid van de mens in gevaar kunnen brengen; ob: eet- of drinkwaren te bereiden met gebruikmaking van grondstoffen waarvan de verwerking in de waren tot gevolg heeft dat de waren door hun ondeugdelijkheid de gezondheid of veiligheid van de mens in gevaar kunnen brengen; od: eet- of drinkwaren te verhandelen die ongeschikt zijn voor gebruik; (b.v. rotte appel, ranzige boter)

6 www.tropheia.nl6 Warenwet art. 18 (vervolg) oe. eet- of drinkwaren te verhandelen, waarvan degene die de waren verhandelt, weet of redelijkerwijs moet vermoeden dat hun samenstelling, uitvoering, hoedanigheid eigenschappen of toestand in ernstiger mate minder is dan in redelijkheid mag worden verlangd. o(N.B. artikel om vervalsingen tegen te gaan)

7 www.tropheia.nl7 Europese Unie oOpgericht voor de stimulering van de vrije handel tussen de lidstaten. Pas sinds de dioxinecrisis ook meer voor consumentenbescherming oRichtlijnen, verordeningen en besluiten oHygiëne, etikettering, additieven, Producten voor bijzondere voeding.

8 www.tropheia.nl8 Onder de Warenwet oWarenwetbesluit Bereiding en behandeling levensmiddelen oWarenwetbesluit Hygiëne van levensmiddelen oWarenwetbesluit Toevoeging microvoedingsstoffen oWarenwetbesluit Voedingswaarde-informatie levensmiddelen oWarenwetbesluit Nieuwe voedingsmiddelen oWarenwetregeling Vrijstelling vitaminepreparaten oWarenwetbesluit Voedingssupplementen oWarenwetregeling Voedingssupplementen oWarenwetbesluit Kruidenpreparaten oWarenwetbesluit Producten voor bijzondere voeding

9 www.tropheia.nl9 Eisen oHygiëne voorschriften: Verordening 852/2004 Voedselveiligheidplan oProductnormen: In principe mag alles en geen goedkeuring vooraf. oVerpakkingsmiddelen

10 www.tropheia.nl10 Etikettering Verpakte levensmiddelen oAanduiding (wat is het) oSamenstelling/Ingrediënten en hoeveelheden ervan oNetto-hoeveelheid oAanwijzingen omtrent bewaren en gebruik oFabrikant, plaats van oorsprong oHoudbaarheid oProductiepartij oBijzondere behandelingen (verpakkingsgas)

11 www.tropheia.nl11 Warenwetbesluit Etikettering van levensmiddelen Art 29: 1: misleiding bij het verhandelen en aanprijzen mag niet 2: als misleiding in elk geval: a: effecten of eigenschappen toeschrijven die het niet bezit b: suggereren dat het eigenschappen bezit die alle soortgelijke waren ook bezitten

12 www.tropheia.nl12 Allergenen etikettering Altijd noemen als het product bevat: oGraanproducten (inclusief gluten) oSchaaldieren oEieren oVis oPinda oMelk en zuivel inclusief lactose oSoja oNoten oSesam oSelderie oMonsterd oSulfiet

13 www.tropheia.nl13 Voedingswaarde-etikettering Hoeft niet, maar mag en dan volgens voorschrift: oEnergie, eiwit, koolhydraat en vet: of oEnergie, eiwitten, koolhydraat, vet, verzadigd vetzuur, voedingsvezel en natrium.

14 www.tropheia.nl14 Voeding De oliën : oHet zijn wel gezonde oliën, maar wel olie, dus veel calorieën. (Voedingsadvies: van de energie %, max. 10 % verzadigd. oVetoplosbare vitamines A, D en E oLangketenige vetzuren (DHA), omega 3 vetzuren

15 www.tropheia.nl15 Voeding De azijn: Zuur, uit wijn, fermentatieproduct Uit druiven komen flavonoiden (bv de kleurstoffen) kunnen werken als antioxidant (wegvangen vrije radicalen)

16 www.tropheia.nl16 E-nummers oDoor de EU toegelaten additief/ kleurstof/ Smaakstof/kunstmatige zoetstof. Toegelaten voor een bepaald doel, eigenlijk alleen daar waar nodig. De E-nummers (toegelaten voor levensmiddelen) zijn dus niet schadelijk in de gebruikte hoeveelheden. Natuurlijk is alleen een verkoopargument: natuurlijke stoffen kunnen zeer giftig zijn. Azo-kleurstoffen ook voor kleding en cosmetische producten.

17 www.tropheia.nl17 Gluten oGluten : coeliakie, cellulaire immuunreactie. oWisselende gevoeligheid van patiënten. oAlle tarwe producten bevatten zeker gluten en ook de meeste graan producten. oDaarnaast bestaat ook de allergie voor bepaalde graan eiwitten.

18 www.tropheia.nl18 Noten oNoten en pinda(is geen noot): echte allergie. oZeer wisselende gevoeligheid oAnafylactische shock (kan dodelijk zijn) oArachide olie en noten olie verdacht o“Gemaakt in een fabriek waarin ook noten worden verwerkt” beslissing aan de klant, hoe schat die het risico in?

19 www.tropheia.nl19 Lactose oStofwisselinggebrek: Het melksuiker lactose kan moeilijk/niet worden omgezet in glucose en galactose. oVermogen afbraak lactose neemt bij volwassenen af (nauwelijks in Europeanen) oSymptomen > 50 g lactose oDaarnaast nog allergie tegen koemelk eiwitten.

20 www.tropheia.nl20 Sulfiet oBoven de 10 mg vermelden. oGeen allergeen, m.n. astmatische patiënten kunnen gevoelig zijn. oAnti-oxidant,

21 www.tropheia.nl21 Houdbaarheid Is over het algemeen goed. oGeen microbiologisch bederf want  Droge producten  Oliën  Zure producten oOxidatie, rans worden van de olie, oVerkleuren, (oxidatie van de kleurstoffen in het product. oVerlies aan geur en smaak (worden gewoon afgebroken)

22 www.tropheia.nl22 Houdbaarheid oTroebellingen: reactie van eiwitten en polyphenolen (zeer traag) oNiet schadelijk, stoffen zitten er reeds in oGeen gezicht, voorkomen door scherpe filtratie en weinig temperatuur schommeling. oSauzen kunnen gaan schiften want van nature mengen olie en water niet.

23 www.tropheia.nl23 Vragen


Download ppt "5-9-2006www.tropheia.nl1 Oil en Vinegar wet- en regelgeving, voedingsleer Hugo de Sitter, Wageningen, 5 september 2006."

Verwante presentaties


Ads door Google