De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Schnellbrief Heydrich

Verwante presentaties


Presentatie over: "Schnellbrief Heydrich"— Transcript van de presentatie:

1 Schnellbrief Heydrich
Op 21 september 1939 stuurt Reinhart Heydrich, chef van de SiPo, een Schnellbrief. Maatregelen Joden in Polen: Joden moeten geconcentreerd worden in getto’s. Een Joodse Raad moet gevormd worden in elk getto.

2 Start Getto’s Grote getto’s werden opgericht:
Warschau: Herfst 1940 Lodz: November 1940 Krakau: De getto’s werden ingesteld als tijdelijke oplossingen.

3 Getto van Warschau

4 Getto van Lodz

5 Getto van Krakau

6 Redenen start getto’s Redenen voor oprichten van getto’s:
Isolatie/segregatie Concentratie Zuiveren samenleving Negatieve invloed samenleving Voorbereiding Endlösung Beheersbaar

7 Redenen start getto’s De officiële reden:
Joden moesten geïsoleerd moesten vanwege ziekten. Die waren ook in het getto door slechte leefomstandigheden.

8 Alternatieve plannen SS
In 1939 komt de SS met het idee om een soort reservaat te vormen bij Lublin. Vergelijkbaar met indianenreservaten in Amerika. Dit zou een reservaat worden voor alleen de Reichsjuden (Rijksjoden).

9

10 Alternatieve plannen SS
Na de verovering van Frankrijk wordt het Madagaskarplan bedacht. Doel: Europese joden verschepen naar Madagaskar. Probleem: Het plan was onhaalbaar. Duitsers niet de baas op zee en door het gebrek aan schepen logistiek niet haalbaar.

11 Operatie Barbarossa

12 Operatie Barbarossa Door de nazi’s gezien als een campagne tegen het joodse bolsjewisme. Nazi’s zagen de Joden als drijvende kracht achter de Russische staat. Rusland moest alleen daarom al verslagen worden. Einsatzgruppen werden meegestuurd om communistische (joodse) mannen te vermoorden.

13 Operatie Barbarossa Vanaf mei 1941 startten naast de Einsatzgruppen ook de politie en Wehrmacht met het op grote schaal vermoorden van Joden. Nu naast mannen ook vrouwen en kinderen.

14 Nieuw plan SS Een nieuwe territoriale oplossing.
Alle ‘ongewenste elementen’, zowel Joden als Russen, moesten verdreven worden uit het Europese deel van Rusland. Moesten gaan wonen in het Aziatische deel van Rusland achter de Oeral.

15

16 Operatie Typhoon

17 Operatie Typhoon Op 2 oktober 1941 start Operatie Typhoon.
Duits offensief om Moskou in handen te krijgen. Indien succesvol zou dit het einde van de oorlog aan het Oostfront zijn. Tevens start van de deportatie van de Reichsjuden naar het oosten. Soviet poster proclaiming, "Let's defend Moscow!"

18 Lublin Lublin verzoekt Himmler om logistieke redenen om het doden van Joden op grotere schaal te laten plaatsvinden. Een centraal punt in waar Joden gedood moest worden werd ingesteld. Gas werd voorgesteld als middel om Joden te doden.

19

20 Lublin Men denkt dat Himmler de voorstellen van Lublin steunde en dat Hitler toestemming gaf. Gevolg: start van de bouw van vernietigingskampen. De eerste vernietigingskampen komen dan ook in de buurt van Lublin. Dit was logistiek handig. Belzec en Sobibor.

21


Download ppt "Schnellbrief Heydrich"

Verwante presentaties


Ads door Google