De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Ontstaan van aardolie Kleine diertjes en plantjes in de zee hebben miljoenen jaren geleden gezorgd voor het ontstaan van aardolie. Dat gebeurde doordat.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Ontstaan van aardolie Kleine diertjes en plantjes in de zee hebben miljoenen jaren geleden gezorgd voor het ontstaan van aardolie. Dat gebeurde doordat."— Transcript van de presentatie:

1 Ontstaan van aardolie Kleine diertjes en plantjes in de zee hebben miljoenen jaren geleden gezorgd voor het ontstaan van aardolie. Dat gebeurde doordat op de laag plankton een dikke laag zand en klei kwam. De bewegingen van de aarde, de temperatuur en de druk van de dikke laag zorgden ervoor dat plankton veranderde in aardolie.

2 Aardolieprijs/vat in $ op 7-11-2007 en evolutie sinds 5-12-2002
Besluit? Aardolieprijs in 5 jaar verdrievoudigd (van 30$/vat (158,987 liter) tot meer dan 93$)

3 Oorzaak scherpe prijsdaling zomer 2008?
Economische crisis

4 Wereldolieproductie per regio
Miljoen barrels /dag Asia Pacific Africa Middle East Europe & Eurasia S. & Central America North America Van

5 Wereldolieconsumptie per regio
Miljoen barrels /dag Asia Pacific Africa Middle East Europe & Eurasia S. & Central America North America Van

6 Bron: BP Global Welke 3 wereldzones zijn zeer afhankelijk van het
Midden-Oosten? Zet ze in een top 3 Bron: BP Global Bewijs met cijfers van productie, consumptie en reserves Welke wereldzone heeft een zeer sterke machtspositie? (share of total) Oil Production in 2010 Oil Consumption in 2010 Oil proved reserves at end 2010 North America 16,6% 25,8% 5,4% S. & Cent. America 8,9% 7,0% 17,3% Eurasia 21,8 % 22,9% 10,1% Denmark 0,3% 0,2% 0,1% Norway 2,5% 0,5% United Kingdom 1,6% 1,8% Russian Federation 12,9% 3,7% 5,6% Kazakhstan 2,1% 2,9% Middle East 30,3% 54,4% Africa 12,2% 3,9% 9,5% Asia Pacific 10,2% 31,5% 3,3%

7 Men schat dat met de huidige olieconsumptie men nog 30 jaar oliereserves heeft. Voor aardgas is dit nog 60 jaar. De productie kan aan de toenemende vraag in groeilanden als India en China niet voldoende meer beantwoorden. Een verstoring van de productie in de Noordzee als gevolg van een storm kan al voldoende zijn voor een stijging van de olieprijs. Een conflict in een olierijke regio zoals het Midden-Oosten heeft enorme gevolgen. 07/11/2007 Copyright © Tijd.be

8 Transport met tankers

9 Aardoliewinning

10 Productie van aardgas in Nederland

11 Waar komt het Belgische aardgas vandaan?
22,7% Qatar: methaantankers vervoeren LNG Liquefied Natural Gas (vloeibaar gemaakt gas onder hoge druk en een t° van -163 °C) tot LNG-terminal Zeebrugge: opslag en hervergassing 35,3% uit de Noordzee (VK en Noorwegen) via pijpleidingen 22,8% Nederlands aardgas via pijpleidingen 19,2% op de internationale gasmarkt Meer dan km ondergrondse pijpleidingen zorgen voor de distributie. Fluxys is in België de beheerder van dit transportnet voor aardgas

12 Aanleg BTC oliepijpleiding: Bakoe – Tbilisi – Ceylan
De LNG – pijpleiding (Liquefied Natural Gas) aan de terminal van Bilbao

13 Olielek in Ecuadoraans regenwoud
Door de breuk van een pijpleiding zijn in het Ecuadoraanse Amazonebekken naar officiële mededeling 700 vaten (circa liter) ruwe olie weggelekt. Plaatselijke bewoners vrezen echter dat de hoeveelheid weggevloeide olie groter is dan de staatsoliemaatschappij Petroecuador wil toegeven, zo schrijft de krant El Comercio. Op verschillende plaatsen is de bodem al zwaar vervuild. Olie komt in grotere rivieren terecht die uiteindelijk in de Amazone uitmonden. Een aantal met olie besmeurde vissen en krokodillen zijn zo goed als mogelijk gewassen. Maar volgens de krant hebben de dieren nauwelijks overlevingskansen. 18: /12/2006 Copyright © Tijd.be In Peru zijn heel wat plaatselijke indianenstammen tegen verdere uitbreiding van de oliewinning. Hun leefgebied en eeuwenoude gewoontes worden bedreigd. Jacht en visvangst wordt onmogelijk door verstoring en olievervuiling.


Download ppt "Ontstaan van aardolie Kleine diertjes en plantjes in de zee hebben miljoenen jaren geleden gezorgd voor het ontstaan van aardolie. Dat gebeurde doordat."

Verwante presentaties


Ads door Google