De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Solomon Ash Grondlegger van de Sociale psychologie

Verwante presentaties


Presentatie over: "Solomon Ash Grondlegger van de Sociale psychologie"— Transcript van de presentatie:

1 Solomon Ash Grondlegger van de Sociale psychologie 1907-1996

2 Klasse experiment: Vraag aan de stoutste en de liefste leerling van de klas om mee te werken aan een experiment. Vraag ze de gang op te gaan. Ze zullen na enige tijd een voor een teruggeroepen worden. Met de overgebleven leerlingen spreekt de docent het volgende af: Alle leerlingen gaan aan het werk. De liefste leerling wordt teruggeroepen De docent zal de klas vragen aan het werk te gaan, maar de leerlingen gaan in rustig verzet. Kletsen, rommelen in de tas, vragen of ze naar de wc mogen etc. De docent zal een paar keer vragen om stilte. De liefste leerling zal zich laten afleiden. YLV-2008 Dan wordt de klas muisstil en gaat aan het werk. Het vraagt vooral veel van de leerlingen die om de stoutste leerling zitten, zij moeten het spel meespelen, anders mislukt het experiment. Dan wordt de leerling binnengeroepen. Het is muisstil. Hij of zij kijkt om zich heen, stelt vragen, maar is binnen een minuut aan het werk. De docent kan met de klas een weddenschap aangaan dat de leerlingen zich binnen een minuut aan de groep aanpassen, die weddenschap wordt altijd gewonnen.

3 Ash experiment Wat gaan we doen?
5 personen verlaten de klas De rest van de klas verdeelt zich in vijf groepen. Uitleg van de docent aan de vijf leerlingen op de gang.

4

5

6

7 Klassiek experiment van Asch

8 Cijfers 37% sluit zich in alle gevallen aan bij de mening van de groep
50% gaat na een paar rondes mee met de groep 25% behoudt eigen mening

9 Theorie “Informatie invloed”  mee met groep, omdat men gelooft dat zij gelijk hebben. “Normatieve invloed”  mee met groep, angst voor afwijzing van de groep. Pubers ‘risicogroep’.


Download ppt "Solomon Ash Grondlegger van de Sociale psychologie"

Verwante presentaties


Ads door Google