De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Hoe creëer je een veilig klimaat in je dagelijks werk Diana Rodenburg

Verwante presentaties


Presentatie over: "Hoe creëer je een veilig klimaat in je dagelijks werk Diana Rodenburg"— Transcript van de presentatie:

1 Hoe creëer je een veilig klimaat in je dagelijks werk Diana Rodenburg d.rodenburg@leokannerhuis.nl

2 Het Dr. Leo Kannerhuis is een topreferent gespecialiseerd kinder- en jeugdpsychiatrisch ziekenhuis met een gedifferentieerd, vraaggestuurd zorg-/behandelaanbod voor mensen met een autisme-spectrumstoornis (ASS). Daarnaast is het Dr. Leo Kannerhuis een kenniscentrum voor consultatie, detachering, voorlichting, opleiding en onderzoek met betrekking tot autisme Als top-klinische voorziening wil het Dr. Leo Kannerhuis op pro-actieve wijze en in samenwerking met partners bijdragen aan het ontwikkelen en versterken van de autismehulpverlening in Nederland

3 AUTISME ?

4 Autisme CC Informatieverwerkingsstoornis Verklaringstheorieën
Centrale coherentie EF Executieve functies TOM Theory of mind

5 Vaardig en veilig Basiscursus Alle behandelaren Introductie
Secretaresse Medicatie Vervolgmodules Gw ers Vervolgmodules Sociotherapeuten De-escalerende gespreksvoering Leren van agressie Beeldmateriaal laten zien van RutgerJAn van der Gaaag, jongetje met moeder en het witte speelgoed konijn. Uitleg over het kijkgedrag van jonge kinderen: samen naar iets kijken en weer terugkijken naar elkaar, ouder benoemt het object. kind kijkt naar het object en weer terug naar de ouder, probeert de mondbeweging na te doen (spiegelneuronen) al te zien bij heel jonge kinderen alsof ze als een visje luchthappen. Fysieke Interventies

6 Basiscursus Autisme Aanpassen van communicatie Behandelattitude
Structuur en overzicht Omgaan met herhaalgedrag Praktijk opdracht Verticale groep Beeldmateriaal laten zien van RutgerJAn van der Gaaag, jongetje met moeder en het witte speelgoed konijn. Uitleg over het kijkgedrag van jonge kinderen: samen naar iets kijken en weer terugkijken naar elkaar, ouder benoemt het object. kind kijkt naar het object en weer terug naar de ouder, probeert de mondbeweging na te doen (spiegelneuronen) al te zien bij heel jonge kinderen alsof ze als een visje luchthappen.

7 Communicatieproblemen non-verbaal
Moeite met begrijpen of zelf gebruiken van non-verbale signalen (vlakke mimiek, afwijkend oogcontact, afwenden van de ander, wijze van spreken / intonatie, moeite met vage of abstracte boodschappen, moeite met boodschappen op betrekkingsniveau) Emoties van een ander niet herkennen (ongeduld, boosheid, (des)interesse) Non verbaal speelt zich af tussen levende mensen en dieren, gedrag dat een reactie oproept bij een ander en een boodschap in zich draagt. Non-verbale communicatie: denk o.a. aan geluid, muziek, kleuren, geuren, sfeerscheppers en beeldcombinaties. Wat mensen betreft, denk aan: uiterlijk (kleding, kleuren, kapsel), lichaamshouding, handentaal, je gezicht / ogen aflezen, melodie en intonatie van je zinnen

8 Communicatie-aanpassingen Wel doen:
Langzamer tempo ivm de verwerkingstijd (10-sec.regel) Help communicatie te organiseren (hoofd-en bijzaken, samenvatten, stoppen) Socratisch vragen

9 Communicatie-aanpassingen Niet doen:
Verwijs niet naar eigen gevoelens In discussie treden: argumenteren leidt tot chaos

10 Vervolgmodules Sociothp.
Probleemgedrag Trainen van Seksualiteit Motivatie Middelen gebruik Multi Media Spilfunctie Behandelattitude 2 Beeldmateriaal laten zien van RutgerJAn van der Gaaag, jongetje met moeder en het witte speelgoed konijn. Uitleg over het kijkgedrag van jonge kinderen: samen naar iets kijken en weer terugkijken naar elkaar, ouder benoemt het object. kind kijkt naar het object en weer terug naar de ouder, probeert de mondbeweging na te doen (spiegelneuronen) al te zien bij heel jonge kinderen alsof ze als een visje luchthappen.

11 Leren van agressie . Signaleren en observeren
Analyseren van eigen interventies en factoren uit de omgeving die van invloed kunnen zijn op het gedrag van de cliënt Interventies per fase Team gericht Gericht op de-escalatie van de cleint Beeldmateriaal laten zien van RutgerJAn van der Gaaag, jongetje met moeder en het witte speelgoed konijn. Uitleg over het kijkgedrag van jonge kinderen: samen naar iets kijken en weer terugkijken naar elkaar, ouder benoemt het object. kind kijkt naar het object en weer terug naar de ouder, probeert de mondbeweging na te doen (spiegelneuronen) al te zien bij heel jonge kinderen alsof ze als een visje luchthappen.

12 Vervolgmodules GW ers. Verdiepende ass problematiek + Co- morbiditeit
Opzetten van een behandeling Schrijven van een behandelplan Trainen van Coachen van teams Beeldmateriaal laten zien van RutgerJAn van der Gaaag, jongetje met moeder en het witte speelgoed konijn. Uitleg over het kijkgedrag van jonge kinderen: samen naar iets kijken en weer terugkijken naar elkaar, ouder benoemt het object. kind kijkt naar het object en weer terug naar de ouder, probeert de mondbeweging na te doen (spiegelneuronen) al te zien bij heel jonge kinderen alsof ze als een visje luchthappen.

13 Herhaling : Herhaling : Herhaling
Fysieke interventies Indien nodig, gericht op veiligheid van de cliënt en eigen veiligheid Herhaling : Herhaling : Herhaling Beeldmateriaal laten zien van RutgerJAn van der Gaaag, jongetje met moeder en het witte speelgoed konijn. Uitleg over het kijkgedrag van jonge kinderen: samen naar iets kijken en weer terugkijken naar elkaar, ouder benoemt het object. kind kijkt naar het object en weer terug naar de ouder, probeert de mondbeweging na te doen (spiegelneuronen) al te zien bij heel jonge kinderen alsof ze als een visje luchthappen.

14 VRAGEN ?


Download ppt "Hoe creëer je een veilig klimaat in je dagelijks werk Diana Rodenburg"

Verwante presentaties


Ads door Google