De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Middernachtzon en Poollicht Gezien vanaf de LOFOTEN.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Middernachtzon en Poollicht Gezien vanaf de LOFOTEN."— Transcript van de presentatie:

1

2 Middernachtzon en Poollicht Gezien vanaf de LOFOTEN

3 Deze eilandengroep is vooral bekend vanwege zijn rijke visserijtraditie. Lofoten maakt ondanks zijn geïsoleerde ligging toch een welvarende indruk. De hele economie draait bovenal om de visserij. Het beeld van Lofoten wordt vooral gedomineerd door houten rekken met kabeljauw die hangt te drogen. Al eeuwenlang is de Lofotenvisserij een begrip. Hartje winter varen de schepen uit om in een bestek van een paar maanden hun slag te slaan. De rijke visgronden zijn te danken aan de Noord- Atlantische koude oceaanstromen rond de eilanden waarin de vissen hun paaigronden hebben. Lofoten (enkelvoud in het Noors, maar in het Nederlands en het Duits ook vaak als meervoud behandeld) is een eilandengroep voor de kust van Noorwegen in de provincie Nordland in het noorden van Noorwegen. LOFOTEN

4 Luchtfoto van Lofoten (Henningsvear)

5 Het visserplaatsje Hamnoy

6

7 Nusfjord

8

9 Svolvaer

10 Flakstad

11 Ballstad

12

13

14

15

16

17 Veel eilandjes zijn middels bruggen met elkaar verbonden.

18 Het poollicht is een lichtverschijnsel in de aard-atmosfeer dat bij duisternis kan worden waargenomen. Men ziet het vooral op hoge geografische breedtes en dat betekent dat het verschijnsel vooral 's winters zichtbaar is. Andere namen zijn noorderlicht (aurora borealis) en zuiderlicht (aurora australis). Als het poollicht zich voordoet zien we vaak een lichte gloed of is het licht zichtbaar als bewegende bogen, stralen- bundels of gordijnen van licht en heel zelden is het zelfs vlammend. Soms staat aan de noordelijke horizon een boog waaruit de licht- stralen als zoeklichten omhoog schieten.

19

20

21

22

23

24

25

26 De middernachtzon is een fenomeen dat men kan observeren boven de noordpoolcirkel en ten zuiden van de zuidpoolcirkel. De zon is er 24 uur per dag zichtbaar op de dagen voorafgaande aan de zonnestilstand (21 juni) tot een zelfde aantal dagen daarna.

27

28

29

30

31

32

33

34 Reine is een kleine vissersplaatsje aan de oostelijke kant van de Lofoten in Noorwegen. Het is het administratieve centrum van de gemeente Moskenes. Reine had 320 inwoners in 2007. Reine ligt op verschillende eilanden die met bruggen met elkaar verbonden zijn. Het grootste gedeelte van de plaats ligt op een eiland in de Reinefjord. De plaats ligt aan de Europese weg 10. De dichtstbijzijnde lucht- haven is de lokale luchthaven van Leknes, op 55km van Reine. In de 1970er jaren werd Reine verkozen tot de mooiste plaats van Noorwegen REINE

35 Zicht op Reine vanaf de berg Reinebringe

36 Reine is zeer geliefd bij schilders en fotografen. De middernachtzon en het noorderlicht, maar ook de pittoreske landschappen en het vissersdorp.

37

38

39

40

41

42

43

44

45

46

47

48 Einde


Download ppt "Middernachtzon en Poollicht Gezien vanaf de LOFOTEN."

Verwante presentaties


Ads door Google