De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Spijsvertering Verkleining van voedingsmiddelen. Waarom moeten voedingsmiddelen verkleind worden? De voedingsstoffen in voedingsmiddelen komen via het.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Spijsvertering Verkleining van voedingsmiddelen. Waarom moeten voedingsmiddelen verkleind worden? De voedingsstoffen in voedingsmiddelen komen via het."— Transcript van de presentatie:

1 Spijsvertering Verkleining van voedingsmiddelen

2 Waarom moeten voedingsmiddelen verkleind worden? De voedingsstoffen in voedingsmiddelen komen via het bloed tot bij de cellen.  De eerste verkleining gebeurt door de samenwerking van de tanden en de tong. Voedingsstoffen komen tot bij de cellen (schematisch). Bloed Cel Belang van tandverzorging Nut voedselverkleining Het gebit Bouw tand

3 Hoe is het gebit aangepast aan zijn functie? Het gebit bevat drie soorten tanden in de boven als in de onderkaak: Snijtanden:Snijtanden - bovenkaak (4) en onderkaak (4); - voedsel doorbijten; Hoektanden:Hoektanden - bovenkaak (2) en onderkaak (2); - voedsel doorbijten en losrukken; Voorkiezen of ware kiezen:Voorkiezen of ware kiezen - bovenkaak (4) en onderkaak (4); - voedsel pletten en fijnmalen; Ware kiezen:Ware kiezen - bovenkaak (5 of 6) en onderkaak (5 of 6); - voedsel pletten en fijnmalen; - verstandkiezen (4) kunnen ontbreken. Belang van tandverzorging Nut voedselverkleining Het gebit Bouw tand

4 Hoe is een tand opgebouwd? Uitwendig herkennen we drie delen: Kroon;Kroon; Hals;Hals; Wortel.Wortel. Inwendig herkennen we de volgende delen: Glazuur;Glazuur; Tandbeen;Tandbeen; Tandholte met tandmerg, bloedvaten en tandzenuw;Tandholte met tandmerg, bloedvaten en tandzenuw; Cement met wortelvlies.Cement met wortelvlies. Lengtedoorsnede tand (schematisch) Belang van tandverzorging Nut voedselverkleining Het gebit Bouw tand

5 Waarom is een goede tandverzorging belangrijk? Tandbederf of cariës (gaatjes): geleidelijke afbraak van glazuur en tandbeen.  Voedselresten tussen de tanden;  Bacteriën zetten deze voedselresten om in zure stoffen. Tandpijn: tandzenuw wordt geprikkeld door een gaatje.  Regelmatig bezoek aan de tandarts brengen om gaatjes tijdig op te sporen. Tandplak: etensresten vermengd met speeksel blijven plakken op de tand. Tandsteen: tandplak verhardt na 24u.  aantasten van tandvlees en wortelvlies  tand komt lost. Belang van tandverzorging Nut voedselverkleining Het gebit Bouw tand

6 Voedingsstoffen komen tot bij de cellen via het bloed. Bloed vervoert voedingsstoffen tot bij de cellen. Cellen nemen voedingsstoffen op en geven geproduceerde afvalstoffen af via het bloed.

7 Plaats van de tanden in de boven- en onderkaak Snijtand Hoektand Voorkies Ware kiezen

8 Lengtedoorsnede tand (schematisch)

9 Gebit met cariës en tandsteen. Cariës Tandsteen

10 Een zuur lost calcium in tandglazuur en tandbeen op.


Download ppt "Spijsvertering Verkleining van voedingsmiddelen. Waarom moeten voedingsmiddelen verkleind worden? De voedingsstoffen in voedingsmiddelen komen via het."

Verwante presentaties


Ads door Google