De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Drugs in verkeer Opleiding 2010 Presentatie door HINP STAS Stefaan.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Drugs in verkeer Opleiding 2010 Presentatie door HINP STAS Stefaan."— Transcript van de presentatie:

1 Drugs in verkeer Opleiding 2010 Presentatie door HINP STAS Stefaan

2 Door HINP STAS Stefaan Lokale Recherche PZ 5400 Zaventem ism DGJ/DJP

3 Drugs De invloed van de geviseerde stoffen op de rijvaardigheid

4 WELKE PRODUCTEN? Cannabis Heroïne Amfetamines (speed) Cocaïne XTC
GHB (‘vloeibare xtc’) >THC >Morfine >Amfetamine >Cocaïne of Benzoylecgonine >MDMA

5 DRUGS HALLUCINOGENEN : Cannabis (weed / hasj)
VERDOVENDE middelen : Heroïne STIMULERENDE middelen : Amfetamine en Cocaïne STIMULERENDE middelen met hallucinogeen effect : XTC (en GHB)

6 WELKE PRODUCTEN NIET? Paddo ’s Mescaline LSD Khat Snuifmiddelen
Poppers .... Crack Ice Ketamine Cafeïne Nicotine Geneesmiddelen Alcohol

7 CANNABIS

8 Cannabis Oorsprong NederlandBelgië Libanon Afganistan Nepal Marokko
Westelijke sahara Thailand Pakistan Nigeria Kenia Tanzania 8

9 Cannabis Groei en bloei 9

10 Hennep 10

11 VOLGROEIDE CANNABISPLANTEN

12 Hasj Marihuana HASJ OLIE 12

13

14

15

16 CANNABISGEBRUIK : ORAAL / ROKEN

17 EEN JOINT MAKEN

18 EFFECTEN BIJ GEBRUIK Marihuana en hasj versterken meestal een bepaald gevoel of een bepaalde stemming. .. een ‘high’ gevoel.. .. ‘stoned’ zijn... .. ‘lachkicks’ .. ‘vreetkick’ ..THC verhoogt ook de zintuiglijke gevoeligheid en verandert de tijdsbeleving, waardoor gebruikers de realiteit anders beleven.

19 Risico’s THC-gehalte tussen 4 - 20 % ( softdrugs ?)
..maakt het gebruikers moeilijker zich te concentreren cannabis doet je bloeddruk dalen en zorgt voor een snellere hartslag.

20 Risico’s Door een te hoge dosis THC kan je duizelig en misselijk worden en zelfs soms flauwvallen. ..negatieve gevoelens opwekken ,hallucinaties. Die negatieve gevoelens, waardoor je ‘flipt’, kunnen in de dagen of weken nadien terug de kop op steken.

21 Typische kenmerken Rode, waterige ogen,trillend ooglid
=> oogdruppels : Minhavez Droge mond Geur van het product ( look in wagen leggen of geurboompjes) Gelatenheid Mentale verwarring

22 JONGEREN GEBRUIKEN STEEDS VROEGER

23 VERDOVENDE MIDDELEN HEROINE

24 Opium (Papaver Somniferum)
Hars 24

25 Papaver somniferum Hars > opium > heroïne

26 Opium Landen van oorsprong China Turkije Iran Thailand Pakistan
Columbia India Zuid Amerika 26

27 Heroïne Heroïne 4 ( Stuff, Horse) 27

28

29 Uitzicht Pure heroïne (4) is een wit poeder met een bittere smaak dat oplosbaar is in water. De heroïne die in ons land op de zwarte markt belandt, is meestal zodanig versneden dat ze slechts door toevoeging van een zwak zuur (bijvoorbeeld citroensap) oplosbaar is en heeft een bruine kleur ‘brown sugar’ (H3)

30 Heroïne Heroïne 3 Brown Sugar Bruine 30

31 HEROINE

32 Heroïne Gebruik Snuiven Roken Chinezen Spuiten 32

33 Heroïne Gebruik 33

34 Heroïne 34

35 Gevolgen Een belangrijk risico van heroïnegebruik is de kans op een overdosis. Aangezien een gebruiker nooit weet hoe zuiver de heroïne is, bestaat de kans dat hij of zij een overdosis neemt die dodelijk kan zijn. Dit gevaar bestaat wanneer men een betere kwaliteit gebruikt dan men gewoon is (die dus meer heroïne bevat), of wanneer men na een periode van niet-gebruik opnieuw een dosis neemt die men voordien gewoon was. Heroïnegebruikers … de 4de wereld

36 Gevolgen Geestelijke / lichamelijke afhankelijkheid
Sterke tolerantie: het lichaam went zeer snel aan een bepaalde dosis en men heeft al gauw meer nodig om hetzelfde effect te voelen.

37 Ontwenning Wie stopt met gebruiken of niet tijdig bijgebruikt, kan hevige ontwenningsverschijnselen krijgen (dit wordt ‘cold turkey’ genoemd): angstgevoelens, irritatie, transpiratie en koude rillingen, kippenvel, braakneigingen, buikkrampen, diarree, tranende ogen, lopende neus, pijn in armen en benen. Om het lichamelijk en geestelijk ontwennen van heroïne te vergemakkelijken, wordt het vervangmiddel methadon gebruikt.

38 Effecten Heroïne … sterk verdovende effect.
Na het inspuiten (de ‘shot’) of het inademen van de dampen ervaart de gebruiker een ‘flash’ die enkele seconden duurt en die wordt beschreven als een hevig gevoel van genot in het hele lichaam. Na die korte flash treedt een roeseffect op dat 4 à 6 uur duurt.

39 Effecten Tijdens de roes ontstaat een toestand van lichamelijk welbehagen, warmte en geborgenheid. Door de verdoving verdwijnen of verminderen onaangename gevoelens zoals pijn, verdriet, honger, angst of kou. De gebruiker is versuft en in zichzelf gekeerd, onverschillig, passief en stil.

40 Effecten Hij kan zeer nauwe pupillen krijgen. Het hart gaat trager kloppen, de ademhaling vertraagt en de lichaamstemperatuur daalt.

41 Typische kenmerken Verkleinde pupillen Beschadigd gebit
Vertraagde reflex

42 Stimulerende middelen
Amfetamines Cocaïne 42

43 Amfetamines Uitzicht Capsules, tabletten of ampullen.
Wit of gekleurd poeder. Ook vloeibaar. 43

44 Amfetamines Gebruik - Spuiten - Oraal - Snuiven - Cocktail met opiaten of barbituraten 44

45 Effecten van speed Speed geeft een enorm energiegevoel.
..je voelt geen vermoeidheid en geen honger (misbruiken als vermageringsmiddel). ..je krijgt het gevoel bergen te kunnen verzetten en alles tegelijk aan te kunnen. Je hebt meer zelfvertrouwen (en minder zelfkritiek), ..een euforische stemming ,veel praten en te roken.

46 Effecten .. heel functioneel gebruikt: voor betere prestaties, om deadlines te halen, ... Het energiegevoel dat je krijgt wanneer je speed gebruikt, is misleidend. Als de speed is uitgewerkt krijg je een hevige terugslag en voel je je extra moe, hongerig en neerslachtig. Nachtarbeiders , truckers, sporters,…

47 Typische kenmerken Kloppende aders Woordenvloed Actief Euforie
Opgewonden Overgevoelig voor licht

48 Cocaïne Herkomst De Coca-plant, groeit in het Andesgebergte ( Zuid-Amerikaanse landen: Argentinië, Chili, Bolivia, Peru, Ecuador, Colombia en Venezuela ) Na chemisch proces bekomt men cocaïne 48

49 Cocaïne 49

50 VERPAKKING COCAÏNE

51 VERPAKKING COCAÏNE

52 Cocaïne Gebruik 52

53 Benzoylecgonine Benzoylecgonine is een metaboliet van cocaïne dat ontstaat na metabolisme of biotransformatie in het menselijk lichaam

54 Effecten Cocaïne kan roekeloos gedrag veroorzaken.
.. inspanningen zonder vermoeidheid, honger of dorst te voelen, is dat je niet merkt dat je je lichaam overbelast en dat dit tot uitputting kan leiden. Op het moment van gebruik kunnen hartkloppingen, bloeddrukstoornissen en zelfs een hartaanval optreden. Cocaïne kan roekeloos gedrag veroorzaken.

55 Effecten Door het wegvallen van remmingen kunnen coke-gebruikers agressief worden. Door regelmatig of overmatig te gebruiken, kunnen angsten en waanvoorstellingen ontstaan (bijvoorbeeld beestjes over de huid zien kruipen). Gebruikers voelen zich op de duur rusteloos en opgejaagd en krijgen regelmatig last van neusbloedingen.

56 Amfetamine-achtigen : XTC
MDMA : Wordt verhandeld in pilvorm met een fantasieopdruk MDA/MDEA : Dezelfde vorm als XTC, maar met de letters EVE of EVA MBDB - MTA ... : Idem. - Worden geassocieerd met “raves”, grote danspartys waar energetisch gedanst wordt. - Deze drugs worden soms genomen in combinatie met speed of cocaïne. - In de slotfase gaat men het kalmerende cannabis nemen om met ‘beide voeten op de grond te komen’ (chill out) 56

57 Stimulerende middelen met hallucinogeen effect
XTC 57

58 XTC 58

59 C H I L O U T

60

61

62

63 GEBRUIK XTC = ORAAL

64 Manier van gebruiken XTC wordt geslikt. Het wordt immers verkocht als tabletten, pillen of capsules, door gebruikers vaak ‘bollen’ genoemd. De vele varianten verschillen naar inhoud, kleur en vorm. Vaak heeft zo’n pil ook een specifieke afbeelding.

65 Na inname van XTC … .. gelukzaligheid, energiestromen of topervaringen. ..come down-fase (letterlijk 'het naar beneden komen' tijdens het vijfde en zesde uur) treden ze in elk geval op de voorgrond. ..heel moe voelen,slapeloosheid. Je kan last hebben van krampen, een droge keel en mond, hartkloppingen of je kan gaan bibberen. Knarsetanden (schuren van de tanden)

66 Na inname van XTC … Na zeven tot acht uur ten slotte, kom je in de eindfase van de roes. Je kan je moe maar voldaan voelen, maar ook uitgeput en humeurig. Slapeloosheid, stijve spieren, hoofd- of maagpijn kunnen dagen blijven hangen. Dat geldt trouwens ook voor de humeurige, depressieve stemming.

67 RISICO’s Wie XTC slikt bij het uitgaan kan uren na elkaar dansen zonder zich moe te voelen. Door XTC-gebruik stijgt je lichaamstemperatuur ( tot 42 ° C) en ga je zweten. Als het dan ook nog warm is en je drinkt weinig water, dan kan je lichaam oververhit raken en uitdrogen. Zonder het goed te beseffen kom je dan in een (levens)gevaarlijke situatie terecht. Afkoelen, rusten, en water, frisdranken of sportdrankjes drinken zijn absoluut nodig om oververhitting te voorkomen. Alcohol en energydrinks zijn geen aanrader, omdat ze ook vocht aan het lichaam onttrekken.

68 Typische kenmerken Suikers / Aquarius / Cola / Water Muziekkeuze Aders
Steeds in beweging /zenuwtrek Knarsetanden Onaangepaste kledij aan temperatuur Airco in voertuig

69 XTC - VERBERGINGSWIJZE

70 GHB - Medisch: GammaHydroxyButyraat
- Milieu: “Vloeibare XTC” - “Date Rape Drug” - Euforisch gevoel, zoals dronkenschap - Bij te grote dosis: diepe slaap , soms coma - Kan dodelijk zijn in combinatie met andere drugs of alcohol 70

71 GHB Vloeibare XTC - Date Rape Drug - Liquid E - Liquid XTC 71

72 GHB (“vloeibare XTC”) GHB (gamma-hydroxy-boterzuur) is een stof die van nature in het menselijk lichaam aanwezig is. GHB werd ooit gebruikt om te verdoven bij operaties en als middel tegen slapeloosheid. Vanwege de bijwerkingen wordt het nu niet meer gebruikt bij mensen. In sommige landen wordt het nog wel gebruikt voor het verdoven van dieren.

73 “ In mijn drankje gedaan”
GHB is een kleur- en geurloze vloeistof (met een lichte zoutsmaak) die verkocht wordt in kleine flesjes of glazen buisjes.

74 Gebruik GHB GHB komt meestal voor als vloeistof en wordt dus gedronken. Vaak zit de GHB verpakt in een flesje flugel. Verkrachtingsdrugs ! Dodelijk in combinatie met alcohol ! Teveel opwinding geeft aanleiding tot weedgebruik om terug te kalmeren.

75 Effecten Bij een lage dosis “alcoholachtige roes”. Je wordt vrolijk, kalm en ontspannen. Angsten en remmingen verdwijnen, je wordt praterig en raakt opgewonden. Maar er kunnen ook onaangename effecten optreden: problemen met de ademhaling, hartritmestoornissen, duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid, een slap gevoel in de spieren, een suf gevoel, geheugenverlies en overvallen worden door een onbedwingbare slaap.

76 Prijzen 2010 – Cannabis 1 gram weed : 4 à 7 € (160 - 280 Bef)
1 gram hasj : 6 à 10 € ( Bef) 1 joint : 2,5 €

77 Prijzen 2010 – Heroïne Kostprijs per gram heroïne 20 à 59 € ( Bef)

78 Amfetamines Kostprijs 6 à 10 € per gram ( Bef)

79 Cocaine Kostprijs van 1 gram cocaïne : 37 – 74 € ( Bef)

80 XTC 1 pil XTC : 4 à 10 € (160 – 400 Bef) Kostprijs per buisje 8 à 10 € ( 320 – 400 Bef)

81 Politioneel PORTAL > Poldoc > Gerechtelijke Politie>Criminaliteit tegen personen> Pedagogische ondersteuning > Cursus drugs basisopleiding politie dd 26/02/2008 PORTAL > Poldoc > DGJ-DJP Drugnews IGT (Interventie gids terrein) Drugs compendium Politeia ISBN:  door Ivan Van Parijs

82 Tot slot… Vragen? Opmerkingen? Suggesties? Diepzinnige gedachten?
Kanttekeningen?

83 DANK U VOOR UW AANDACHT 83


Download ppt "Drugs in verkeer Opleiding 2010 Presentatie door HINP STAS Stefaan."

Verwante presentaties


Ads door Google