De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

WORKSHOP COMBITUBE.

Verwante presentaties


Presentatie over: "WORKSHOP COMBITUBE."— Transcript van de presentatie:

1 WORKSHOP COMBITUBE

2 Voor moeilijke en urgente intubatie
COMBITUBE® Voor moeilijke en urgente intubatie

3 COMBITUBE Geschiedenis Werking Plaatsing Verwijdering
Contra-indicaties Aandachtspunten

4 Geschiedenis van de Combitube
Uitgevonden in 1987 door Professor Michael Frass, Universitair Ziekenhuis Wenen, Oostenrijk. Hij definieerde de noodzaak voor een alternatief hulpmiddel dat, personen die NIET getraind zijn in klassieke endotracheale intubatie, toestaat de vrije luchtweg te garanderen.

5 Geschiedenis van de Combitube
Hij benaderde Kendall, in Amerika, dewelke de ontwikkeling en productie op zich namen. Sinds 15 jaar gebruikt doorheen de wereld, vooral Amerika, in pré-hospitaal-setting en anesthesie. Uniek, gepatenteerd hulpmiddel. ETC-Combi.wmv

6 Hoe werkt Combitube ? Grote (proximale) cuff zorgt voor afsluiting mondholte en het stevig op zijn plaats houden van de tube (geen extra fixatie nodig). Distale cuff sluit de oesophagus af (of de trachea) om alzo de luchtweg te beschermen tegen eventuele aspiratie van maaginhoud .

7 Hoe werkt Combitube ? Dubbel-lumen tube, met twee cuffs om een perfecte afsluiting te creëren en de luchtweg tegen aspiratie te beschermen. ‘Oesophagaal’ lumen (langere blauwe tube) heeft een gesloten, afgeronde tip met 8 ventilatie gaten tussen de twee cuffs. Het ‘tracheale’ lumen heeft een open einde (zoals een klassieke ETT).

8 Hoe werkt Combitube ? COMBITUBE wordt blind geplaatst, zonder laryngoscoop, meestal met het hoofd van de patiënt in neutrale positie Bijna alle plaatsingen resulteren in een oesophagale plaatsing van de tube %.

9 Hoe werkt Combitube ? Door het ausculteren van de longen tijdens ventilatie en observatie van thorax-beweging controleer je de correcte plaatsing (zoals bij een klassieke ET- intubatie). Waar de tube ook gepositioneerd mag blijken : oesophagus of trachea, de vrije luchtweg is ALTIJD gegarandeerd.

10 Plaatsing . . . Breng het hoofd van de patiënt in neutrale positie en voer een kin-lift uit om de luchtweg vrij te maken. (Bij trauma-patiënten is dit niet altijd mogelijk).

11 Plaatsing . . . Schuif de Combitube in een vlotte beweging op tot de tanden samenvallen met de ruimte tussen de twee zwarte ringen (diepte-aanduiding) NOTA: Als de tube te ver ingebracht is, zal de ventilatie zonder succes zijn, doordat de grote cuff dan ook de toegang tot de trachea afsluit.

12 Plaatsing . . . 1 Blaas de grote pharyngeale cuff op, gebruik makend van de bijgevoegde 140ml-spuit, door deze laatste op de blauwe pilot-balloon met het nummer 1, te bevestigen. Vul deze met de aanbevolen hoeveelheid lucht, of tot je duidelijk een goede afsluiting hebt bereikt. Nota: De tube zal zich, bij het opblazen van de cuff, zichtbaar naar buiten verplaatsen. Dit is normaal !

13 Plaatsing . . . 2 Blaas de kleine distale cuff op, gebruik makend van de bijgevoegde spuit, door deze laatste op de witte pilot-balloon met het nummer 2, te bevestigen. Nota: Door de hoge incidentie van plaatsing in de oesophagus, zal deze cuff aspiratie van maaginhoud voorkomen en tevens eventuele insuflatie van de maag.

14 Plaatsing . . . Connecteer het ballonklepmasker met het langere – blauwe - lumen, met het nummer 1. Ausculteer beide longen en observeer thorax-beweging, ter bevestiging van correcte oesophagale plaatsing. Indien positief, ga verder met ventileren.

15 Plaatsing . . . Indien negatief bij ventilatie door het blauwe lumen : deconnecteer en maak nu de connectie met het kortere, kristalheldere lumen, met het nummer 2. Controleer opnieuw om een doeltreffende ventilatie te bevestigen CombitubeInstructional.ram

16 Verwijdering . . . 1 Om Combitube te verwijderen eerst de pharyngeale cuff met de blauwe “pilot balloon” connecteren Vervolgens de kleinere, distale, cuff aflaten, door de kleine spuit te verbinden met de witte “pilot balloon” 2

17 Verwijdering . . . Met beide cuffs volledig afgelaten, de Combitube zachtjes verwijderen Nota: Combitube is een single-use product en mag NIET herbruikt worden

18 Contra-indicaties Patiënten kleiner dan 122 cm.
Bewuste patiënten met een normale slikreflex. Patiënten met gekende oesophagale aandoeningen (hiatus hernia). Patiënten met een intoxicatie van irriterende vloeistoffen

19 ! ! ! LET OP ! ! ! NOOIT DE COMBITUBE “FORCEREN” !
Wanneer je niet gemakkelijk kan opschuiven, bijsturen of terugtrekken en opnieuw inbrengen.

20 ! ! ! LET OP ! ! ! Na 3 pogingen, andere (invasieve) alternatieve “luchtwegen” overwegen. Bij faciale traumata, waarbij er scherpe of afgebroken tanden in de mond zitten (of losse stukken gebit), mond vrijmaken en voorzichtig inbrengen teneinde scheuren in de cuffs te voorkomen.

21 Beschikbare maten COMBITUBE 37Fr Small Patiënten van 122-168 cm
COMBITUBE 41Fr Large Patiënten groter dan 152 cm

22 Toepassingen Spoedgevallen Ambulances MUG’s Pre-Hospitaal
Interne MUG’s in ziekenhuizen Intensieve Zorgen

23 THE COMBITUBE ‘KIT’ COMBITUBE (37Fr Small of 41Fr large)
Opgetrokken140ml spuit (voor de pharyngeale cuff) Opgetrokken kleinere spuit (voor de distale cuff) Aspiratiesonde Elleboog-connector (om maaginhoud van de gebruiker weg leiden)

24 Ordering Information CODE BESCHRIJVING
COMBITUBE 37Fr kit (inclusief grote 140ml spuit, 12-15ml spuit, aspiratie-sonde & elleboog-connector) COMBITUBE 41Fr kit (zie boven) COMBITUBE 37Fr Roll-up kit (zie boven) COMBITUBE 41Fr Roll-up kit (zie boven) COMBITRAINER 41Fr training kit

25 Andere producten Combitube Guedel / Mayo Mallinckrodt ETT

26 Andere producten NPB 75 capnografie Cadence MaxFast NPB 40

27 Andere producten Koolaburn burnkit

28 BEDANKT


Download ppt "WORKSHOP COMBITUBE."

Verwante presentaties


Ads door Google