De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Guerrilla city marketing Roeland Tameling november 2008.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Guerrilla city marketing Roeland Tameling november 2008."— Transcript van de presentatie:

1 Guerrilla city marketing Roeland Tameling november 2008

2 Waarom actiegroep? Behoefte aan nieuwe campagne; Frisse ideeën; Netwerken; Van structureel ‘vrijwilligerswerk’ naar projectmatige aanpak; November: netwerk event Hilversum Goed Bekeken; Uiterlijk december: tijd voor actie!

3 Guerrilla marketing, hoe herken je het? Originaliteit (inhoud én mediakanaal); Onverwacht, onvoorspelbaar, onvergetelijke verrassing, overval; Bereik door buzz of redactionele aandacht; Relevant: vertaling van kernwaarden naar de juiste doelgroep; Spot on: op het juiste moment, voor de juiste doelgroep, inspelen op de actualiteit/ een productlancering/ een gebeurtenis; Wekt sympathie op. Wow-effect.

4 Guerrilla marketing een definitie “Guerrilla marketing is een strategisch doordachte overval via een onconventioneel medium, die op een onvoorspelbaar moment, op een originele relevante manier en op het juiste moment bij de juiste doelgroep sympathie en een onvergetelijk wow-effect opwekt voor een merk, mening, dienst of product” Cor Hospes, in: Guerrilla marketing – Nieuwe sluiproutes naar het hart van je klant

5 Voorbeelden Guerrilla marketing

6

7

8

9

10

11

12

13 http://blip.tv/file/1307742/ http://www.netlash.com/log/guerilla_marke tinghttp://www.netlash.com/log/guerilla_marke ting

14 Was Guerrilla, nu mainstream

15 Guerrilla missers

16 Campagne Hilversum Voorzet doelstelling: –Hoe kan Hilversum Goed Bekeken via guerrilla marketing meer aandacht genereren voor Hilversum van de media en architectuur liefhebbers/ bezoekers Media Park/ werknemers van Hilversumse bedrijven/ … (keuze maken!) Relevant USP vaststellen

17 Relevant USP Hilversum Wat is onze USP voor de gekozen doelgroepen? In één woord? Hoe 3D uitbeelden/visualiseren? Wat is goede metafoor/eenvoudig beeld/symbool? Hoe zou een hiphopper, politicus, Tokkie, kind, medicus of kok de USP verwoorden? USP in verschillende vormen vertellen: horrorverhaal, reisavontuur, soap, show,… Met welke historische gebeurtenis, figuur of BN-er kun je de USP vereenzelvigen? Met welk futuristisch beeld? In welke andere omgevingen of onverwachte situaties kun je (door wie) welke producten gebruiken om de USP op een grappige manier te verduidelijken? Kun je die überhaupt in een andere context plaatsen om het dubbele nut te verduidelijken? Wat kunnen we overdrijven om de USP beter uit te beelden? Met welke spreekwoorden en slagzinnen kunnen we spelen om de USP uit te beelden? En kunnen we zo’n spreekwoord in het tegendeel omzetten?

18 Hilversum vertalen Waar staat Hilversum voor? Vertel dat opnieuw, maar dan obsceen, seksueel, provocerend, agressief, speels, roekeloos, paradoxaal, komisch. Hoe kunnen we Hilversum tot z’n essentie reduceren? Andersom: verzin een meeslepend verhaal over Hilversum. Met welke tegenstrijdige of paradoxale uitspraak kunnen we de kracht van Hilversum het best uitdrukken? Hoe kunnen we Hilversum op een humorrijke of provocerende manier verbeelden of op een andere manier zorgen voor een komisch effect? Welke dubbelzinnige of provocerende toespeling kan de doelgroep aan het denken zetten? Hoe kunnen we via extreme close-ups of extreme blow-ups iets communiceren over Hilversum? Welke filmbeelden, romans of series roept Hilversum op? Zijn er productnamen, afkortingen, spreekwoorden of andere begrippen met een dubbele betekenis die aansluiten bij het bedrijf? Wat is het meest bizarre ‘product’ uit onze ‘productrange’, en hoe zouden we dat centraal kunnen stellen? Met welke andere plaats kun je Hilversum associëren om onze speciale eigenschappen te benadrukken?

19 Schandalen/taboes/ omdraaien Hoe kunnen we een schandaal veroorzaken? Hoe kan een schokeffect dramatiek verlenen aan onze USP? Welke mogelijkheden biedt Hilversum voor een parodie? Wat is de raarste associatie die je met Hilversum kunt verbinden? Welk taboe kunnen we doorbreken om de aandacht van de doelgroep op de productboodschap te richten? Stel onze USP voor als een nadeel. Laat het tegendeel van de USP zien. Toon het negatieve in plaats van het positieve. Maak antireclame.

20 Checklist Is de guerrilla actie origineel (inhoud én vorm)? Is de guerrilla-actie onverwacht en onvoorspelbaar, kortom: is het een soort overval? Kunnen we met de guerrilla voldoende bereik creëren en dat vergroten door middel van buzz of redactionele aandacht? Kunnen we beelden van de guerrilla-actie maken? Is de guerrilla-actie relevant? Sluit de actie aan op de kernwaarden van Hilversum, en is die een vertaling daarvan naar de doelgroep? Is de guerrilla-actie op het juiste moment? Speelt die in op de actualiteit, productlancering of gebeurtenis, op de juiste plek en op het juiste moment? Wekt de guerrilla-actie sympathie op?

21 Campagne Hilversum Afgesproken doelstelling: –Hoe kan Hilversum Goed Bekeken via guerrilla marketing meer aandacht genereren voor Hilversum van de media en architectuur liefhebbers/ bezoekers Media Park/ werknemers van Hilversumse bedrijven/ … (keuze maken!) Relevant USP (of ‘worst selling point’) Hilversum

22 Brainstorm campagne Ruwe ideeën op flipover; Iedereen uit laten spreken, geen “ja, maar”; Toetsen aan afgesproken doel; Verbetersuggesties met checklist.

23 Campagne Checklist –Is de guerrilla actie origineel (inhoud én vorm)? –Is de guerrilla-actie onverwacht en onvoorspelbaar, kortom: is het een soort overval? –Kunnen we met de guerrilla voldoende bereik creëren en dat vergroten door middel van buzz of redactionele aandacht? Kunnen we beelden van de guerrilla-actie maken? –Is de guerrilla-actie relevant? Sluit de actie aan op de kernwaarden van Hilversum, en is die een vertaling daarvan naar de doelgroep? –Is de guerrilla-actie op het juiste moment? Speelt die in op de actualiteit, productlancering of gebeurtenis, op de juiste plek en op het juiste moment? –Wekt de guerrilla-actie sympathie op?

24 Campagne Hilversum Keuzes maken, uitwerken Volgende X: –Actieplan bespreken; –Taken verdelen; –Afspraken maken over monitoring voortgang.

25 Guerrilla marketing = GEEN vergunning aanvragen

26 Guerrilla marketing =

27 Let op… Breng je kernwaarden geloofwaardig. Laat je gedrag doorwerken in je communicatie. Voorkom het Centraal Beheer effect

28 Actie Aan de slag! Waar let je op!?

29 Waar let je op Origineel Onvoorspelbaar Onverwacht Overval –Zeg JA!

30


Download ppt "Guerrilla city marketing Roeland Tameling november 2008."

Verwante presentaties


Ads door Google