De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Het gebed en de feesten bij de moslims!!!

Verwante presentaties


Presentatie over: "Het gebed en de feesten bij de moslims!!!"— Transcript van de presentatie:

1 Het gebed en de feesten bij de moslims!!!

2 inhoud ° waar bidden moslims? ° hoe bidden moslims? ° welke feesten zijn belangrijk voor de moslims? ° bidden

3 Waar bidden moslims? Moslims kunnen overal bidden, maar gelovige moslims gaan regelmatig naar de moskee om te bidden. Vooral op vrijdag, de heilige dag voor moslims, is het vaak druk in de moskee. Moskeeën worden meestal rechthoekig gebouwd. Er is een open binnenplaats met water en andere voorzieningen voor de rituele wassing. Daarnaast heb je de eigenlijke gebedsruimte met afzonderlijke delen voor mannen en vrouwen. Voor men de gebedsruimte binnengaat, moet men zijn schoenen uitdoen en in een rek zetten .In de gebedsruimte staan geen banken. Er liggen tapijten op de grond, waarop de moslims kunnen buigen en bidden tot Allah. De muren zijn versierd met kunstig geschreven letters. Dat noemen we kalligrafie. Beelden vind je er niet, want moslims mogen Allah niet uitbeelden. Naast de gebedsruimte zijn er vaak nog andere ruimtes: een vergaderlokaal, een klaslokaal voor koranles en een ontmoetingsruimte waar men kan eten en drinken. Sommige moskeeën hebben één of meer slanke torens. Dat zijn minaretten. In veel moslimlanden wordt 5 keer per dag een oproep tot gebed gedaan vanop de minaret.

4 Hoe bidden moslims? Voor de moslim bidt, wast hij zich op een bepaalde manier. Dat noemen we de rituele wassing. Reinheid is erg belangrijk voor Moslims. Bidden en lezen uit de koran kan alleen als men rein is. Bij het bidden neemt de moslim verschillende houdingen aan: Staan, buigen, knielen, en voorover op de grond liggen. Hij spreekt daarbij woorden uit in een bepaald ritme en klank. Het gebed begint met de woorden: ‘Allahoo-Akbar’ , d.w.z. God is groot. Veel moslims bidden met een gebedsketting. Zo’n ketting heeft 99 kralen voor de 99 namen van Allah.

5 Welke feesten zijn belangrijk voor de moslims?
Er zijn 2 grote islamitische feesten: het Suikerfeest en het Offerfeest. Het Suikerfeest of Id-al Fitre is het feest dat de vastenmaand ramadan afsluit. De negende maand van de moslimkalender is de vastenmaand ramadan. Elk jaar verschuift die maand op de kalender omdat moslims in maandjaren rekenen en die zijn korter dan onze jaren. Tijdens de ramadan eten moslims overdag niet, d.w.z. Ze eten of drinken niet tussen zonsopgang en zonsondergang. Het einde van de ramadan wordt afgesloten en gevierd met het Suikerfeest. Het feest kreeg die naam omdat er op die dag veel zoetigheden en snoepjes gegeten worden. Veel moslims gaan bij mekaar op bezoek en sturen mekaar wenskaarten. Vaak draagt men nieuwe kleren en krijgen de kinderen cadeautjes, snoepjes en geld. Ook arme mensen worden niet vergeten. Het Offerfeest of Grote feest (Id-al-Adha) wordt gevierd in de laatste maand. Dat is ook de bedevaartsmaand, de maand waarin veel pelgrims naar Mekka gaan. Tijdens het Offerfeest slacht men een schaap. Dat is het symbool voor het verhaal van Ibrhim die bereid was aan Allah te gehoorzamen door zijn zoon Ismaël te offeren. Maar Allah wilde geen mensenoffer, maar een schaap.

6 bidden Bidden

7 EINDE!!!


Download ppt "Het gebed en de feesten bij de moslims!!!"

Verwante presentaties


Ads door Google