De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Certificering natuurbeheerders en gebiedscoördinatoren

Verwante presentaties


Presentatie over: "Certificering natuurbeheerders en gebiedscoördinatoren"— Transcript van de presentatie:

1 Certificering natuurbeheerders en gebiedscoördinatoren
Het werk van de Stichting Certificering SNL Joost G. van Beek, secretaris Stichting Certificering SNL

2 Inhoud Achtergrond werk Stichting Stand van zaken
Effecten werk Stichting Toekomst

3 Achtergrond werk stichting (1)
Klein onafhankelijk bestuur sinds 2010, in mandaat van provincies: - de heer Lokker, burgemeester - de heer Jansen, directeur Bosschap - de heer Menninga, vroeger provinciaal directeur - Secretaris de heer van Beek werkzaam bij IPO/DLG Uitgangspunt: vertrouwen in kwaliteit en capaciteit van beheerders. Inhoudelijke aanpak: kijken naar manier waarop organisatie werkt en kennis en professionaliteit zelf borgt. Dus meer vooraan in het proces controleren en minder in het veld

4 Achtergrond werk stichting (2)
Programma van eisen opgesteld door provincies, gericht op functioneren van organisatie, zoals: opstellen, uitvoeren en evalueren beheerplan, samenwerken etc, Aanvragers vertalen dit PVE in een kwaliteitshandboek (KHB) Certificaat verlenen na toets van KHB op deze punten (eerst door externe deskundigen) als er vertrouwen is dat provinciale doelen worden gerealiseerd met deze aanpak als invulling wordt gegeven aan meer samenwerking en kennisuitwisseling Audit daarna moet e.e.a. “bewijzen” Bij GC/ANV is certificering verplicht. Bij natuurbeheer nog niet. Voordeel is wel dat er dan geen veldcontroles meer nodig zijn. Karakteristiek van aanpak lichte vorm van certificering, zo min mogelijk bureaucratie, groeimodel Maar we zijn niet naïef!

5 Stand van zaken Agrarisch natuurbeheer 70 GC’s met certificaat
30 audits die voor 60% niet goed waren. Er is nu gelegenheid tot correcties. Dus nog werk aan de winkel. Natuurbeheer NM / SBB / UVB / de 12 Landschappen: certificaat verleend na intensief overleg op directie niveau. Toetst op organisatie-opzet. Particulieren die het FPG model gebruiken: 27 nu met certificaat. Toets op beheer- en werkplan. Enkele beheerders moesten huiswerk doen alvorens men het certificaat kreeg. Een enkeling is afgewezen.

6

7 Effecten werk stichting
De GC’s / ANV‘s zijn er nu meer van doordrongen dat er ook in eigen organisatie een verdere professionaliseringsslag moet gebeuren Alle beheerders zijn trots op hun certificaat en stralen een behoorlijke hoeveelheid kennis en ambitie uit. Opvallend is het enthousiasme bij particuliere natuurbeheerders Meer in detail: sommige beheerders zijn gewezen op een te hoge houtproductie bij bepaalde beheertypen Bij de grote TBO’s: directeuren zijn nauw betrokken en vinden het erg belangrijk Van argwaan/scepsis zijn we gegroeid naar vertrouwen in werkwijze en nut

8 De toekomst Audits uitvoeren bij natuurbeheer
Meer gebruik maken van FSC/PEFC certificaat voor bossen Inrichtingsprojecten bij grote natuurbeheerders certificeren Alle grote particuliere beheerders > 75 ha verplicht certificeren Vernieuwd stelsel ANB vanaf 2016 met zwaardere eisen Relatie met bureaus opstellen KHB wordt meestal door aanvrager zelf gedaan Opstellen beheerplannen en inrichtingsplannen vaak uitbesteed Wens/mogelijkheid om eigen systeem voor klanten op te stellen (o.a. wens Schoutenhuis)

9 Bezoek www.portaalnatuurenlandschap.nl
De verzamelplaats van alle (beleids)informatie over Natuur en Landschap in Nederland


Download ppt "Certificering natuurbeheerders en gebiedscoördinatoren"

Verwante presentaties


Ads door Google