De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Intuïtie of onderzoek? Een.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Intuïtie of onderzoek? Een."— Transcript van de presentatie:

1 Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Intuïtie of onderzoek? Een pleidooi voor evidence-based education Bieke De Fraine Gevolgd door een debat met Micheline Scheys & Ann Demeulemeester 25/02/2011, Leuven

2 Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Principes  Onderwijsmethoden toepassen waarvan bewezen is dat ze werken, nl. gunstig effect op leerlingen (prestaties, welbevinden, schoolloopbaan, …)  Bewijs afwezigheid schadelijke neveneffecten  Eventuele andere voordelen (prijs, efficiëntie, …)

3 Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Evidence-based education “De veranderingen in het onderwijs lijken eerder op de trends in mode of kunst dan op de vooruitgang die geboekt wordt in domeinen als geneeskunde, landbouw of verkeerskunde”

4 Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Evidence-based education “Onderwijs is té belangrijk om geheel en al over te laten aan de intuïtie en creativiteit van de leerkrachten”

5 Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Welk onderzoek ? (Cluster) Randomised Controlled Trials (RCTs) Causale inferentie technieken (regression discontinuity, …) Systematic reviews Meta-analyses Groeps- indeling via toeval A : controlegroep B: experimentele groep pretest geen interventie interventie posttest

6 Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Voorbeeld: Succes for All Interventie voor aanvankelijk lezen (Slavin) Individuele begeleiding voor lln met problemen Professionalisering van leraren Hergroeperen van leerlingen over leerjaren Cooperatief leren Leerlingvolgsysteem Betrokkenheid van ouders en buurt

7 Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Evaluatie Succes for All Uitgetest in 35 scholen gedurende 3 jaar K3-L1L2-L5 18 scholeninterventiecontrole 17 scholencontroleinterventie => Gunstige effecten op lezen !

8 Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Bezwaren … Je kan niet alle onderzoeksvragen beantwoorden Onderwijs is té complex De ene school is de andere niet Dit onderzoek kost té veel tijd en geld Leraren zijn professionals, geen marionetten

9 Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Evidence-based … Maar … Beleid is niet enkel gebaseerd op onderzoek … Pedagogische vrijheid … Minder ideologie … meer bewijs ! Minder eigenheid … meer effectiviteit !

10 Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Suggesties? Bedenkingen? Bieke.DeFraine@ped.kuleuven.be


Download ppt "Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Intuïtie of onderzoek? Een."

Verwante presentaties


Ads door Google