De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Vergeten groenten Vergeten talent.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Vergeten groenten Vergeten talent."— Transcript van de presentatie:

1 Vergeten groenten Vergeten talent

2 Of hoe de onderwaardering van de oudere werknemer ons de watertomaat heeft gebracht.

3

4 HR-strategieën voor de oudere werknemer
behouden verliezen Manpower doet veel onderzoek. Wereldwijd en in Nederland. De resultaten van die onderzoeken delen we met onze opdrachtgevers via de media, via Witboeken en soms zelfs via een podcast. Zo kunt u op onze site LUISTEREN naar het verslag van ons onderzoek naar diversiteit op de werkvloer. Overigens kunt u daar al onze witboeken downloaden. Dit witboek, HR-strategieën voor de oudere werknemer, gaat over de keuze tussen behouden en verliezen. Behoud of verlies van uw oudere werknemers, van hun kennis en vaardigheden en op termijn misschien ook wel van een deel van uw succes. De vergrijzing en ontgroening in Nederland zorgen voor een structureel probleem. En ook u krijgt daarmee te maken. Manpower beschouwt het als zijn taak om oplossingen te formuleren voor de veranderende wereld van werk. Ik vertel u graag wat meer over hetgeen u in dit Witboek kunt lezen.

5

6 Ouwe lullen moeten weg Ouwe lullen moeten weg Ouwe lullen moeten weg Ouwe lullen staan alleen maar in de weg Waar je om je heen kijkt Enkel ouwe lullen Ouwe grijze lullen Die hun zakken vullen Ze lullen je de laan uit Ze lullen je de straat op Ze lullen je je baan uit Ze lullen je de vluchtstrook op

7

8

9

10

11 METEN IS WETEN

12 METEN = WETEN

13

14

15 Kennis komt te voet en vertrekt te paard

16 Hoeveel van uw werknemers gaan de komende 5 tot 10 jaar met pensioen?
Ouderen hebben doorgaans voldoende geld om eerder te stoppen brain drain, vooral op sleutelposities Uw prioriteiten: afremmen van de uittocht van werknemers met belangrijke kennis en vaardigheden opvolgers voorbereiden op het vervullen van een sleutelpositie breed werven, ook onder ouderen, voor uw tekort aan talent Wat is nu voor werkgevers direct van belang? Dat ze weten hoe het bij hen gesteld is en wat ze kunnen doen om goed voorbereid te zijn. Mensen die bij u weggaan, en dat kunnen zich veel meer mensen dan vroeger permitteren, nemen over het algemeen kennis en vaardigheden mee. Des te penibeler als ze op belangrijke plekken in de organisatie werken. Hoe houdt u dat tegen, hoe zorgt u voor de overdracht aan juiste opvolgers en hoe kunt u in een krappe arbeidsmarkt nieuwe senioren aan uw organisatie binden?

17

18 Werken met oudere werknemers. Hoe?
Ken de samenstelling van uw personeelsbestand, anticipeer tekorten Bied het soort banen dat ouderen graag willen Overweeg functiewijzigingen, flexibele tijden, werken vanuit huis, of parttime inzet Ontrafel functies, in taken en competenties Laat vaardigheden en kennis niet verouderen: een leven lang leren voor iedereen Blijf de oudere werknemer motiveren Bereid pensionering goed voor Hanteer niet alleen ontzie maatregelen Een demografisch profiel van uw personeelsbestand geeft inzicht in welke mensen waarschijnlijk wanneer weggaan. Regelmatige gesprekken over plannen en nieuwe leeftijdsfasen verdiept die informatie. Om oudere werknemers te behouden zult u stappen moeten ondernemen. Misschien flexibeler zijn in tijden of taken, misschien blij zijn als iemand tenminste gedeeltelijk blijft en langzaam afbouwt in plaats van ineens. Maar ook veel eerder tijdens iedereens loopbaan is het van belang om te waarborgen dat kennis en vaardigheden op peil blijven. Waarom zou iemand van 50 niet meer iets kunnen, laat staan willen leren? Zijn de faciliteiten van uw bedrijf afgestemd op alle leeftijden? Zijn er speciale regelingen of subsidies die op uw situatie van toepassing zijn? Voorbereiding is nodig.

19

20 Vitaal Vermogen Over nut en de resistentie tegen langer doorwerken is veel geschreven, maar wat vinden ouderen zelf? Manpower deed onderzoek onder bijna 1500 ouderen (boven 50 jaar). Verrassende conclusie, ouderen zijn best bereid langer door te werken na pensioengerechtigde leeftijd. Resultaten en adviezen gebundeld in nieuw witboek ´Vitaal vermogen´, Wat beweegt ouderen om langer te werken?

21 Vitaal Vermogen Arbeidswensen van ouderen verschillen.
Verschillen in wensen leidt tot onderscheid in 5 typen oudere werknemers in witboek: de steady stayers de worstelende werkzoekers de weifelende werkzoeker de aankomende stoppers de tevreden thuiszitters

22 Adviezen werkgevers Vitaal Vermogen
Er is absoluut de noodzaak om ouderen langer in het arbeidsproces te betrekken. Kijk onbevooroordeeld naar ouderen ongeacht hun leeftijd. Bied flexibiliteit (tijd en plaats). Pas taakinhoud van oudere werknemer aan. Hoe gaat u deze groep werknemers aan u binden. Zo niet? Hoe gaat u jongeren dan interesseren voor deze functies en waar vindt u deze in de toekomst?

23 De positie van de oudere werknemer is een optelsom van de kansen en keuzes gedurende zijn/haar loopbaan

24 Percentage van de bevolking boven de 50
In deze grafiek ziet u hoe het in 17 belangrijke landen gesteld is met de verwachte ontwikkeling van de vergrijzing. In alle landen is het percentage inwoners boven de 50 jaar in 2025 veel hoger dan het in 2005 was. Europese ontwikkelingen hebben steeds meer invloed op wat er in Nederland gebeurt, maar het mag duidelijk zijn: ook zonder dat kunnen wij het ons niet veroorloven dat we met werk door veel minder mensen veel meer mensen moeten gaan onderhouden. Gelukkig zijn senioren van nu heel vitaal en is voor slechts 22% pensionering hetzelfde als ‘afbouwen’ of ‘het opnemen van een lange vakantie’. 78% heeft kennelijk andere plannen voor de tweede helft van zijn leven. Bij die plannen kan werk nog steeds een rol spelen. Zeker als een en ander goed is voorbereid.

25 Kennis komt te voet en vertrekt te paard


Download ppt "Vergeten groenten Vergeten talent."

Verwante presentaties


Ads door Google