De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Door belonen, negeren en corrigeren.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Door belonen, negeren en corrigeren."— Transcript van de presentatie:

1 Door belonen, negeren en corrigeren.
Gedrag beïnvloeden Door belonen, negeren en corrigeren.

2 belonen Bij belonen versterk je gedrag.
Gewenst gedrag, maar ook ongewenst gedrag. Gewenst gedrag is bijvoorbeeld: de hond gaat zitten op commando. Ongewenst gedrag is bijvoorbeeld: de hond steelt eten van het aanrecht.

3 Zitten op commando Hoe werkt dat dan?
De hond krijgt meerdere keren iets wat hij fijn vindt, na het goed uitvoeren van het commando. Hij krijgt naast het woordje “braaf” ook iets lekkers. Hierdoor maakt hij stoffen aan in zijn hersenen, die ervoor zorgen dat hij zich goed voelt, endorfines genaamd. Na vele keren oefenen, gaat de hond ook alleen op het woordje “braaf” endorfines aanmaken, zodat hij zich lekker voelt als je “braaf” zegt.

4 Eten stelen van het aanrecht
Als de hond eten steelt van het aanrecht, eet hij ook iets wat hij fijn vindt. Hierdoor maakt hij ook endorfines aan. Dit noemen we zelfbelonend gedrag. Het gedrag wordt versterkt als we er niets aan doen. De hond gaat steeds vaker stelen.

5 Wat te doen bij zelfbelonend gedrag?
Zorgen dat de hond niet opnieuw de kans krijgt. Eventueel correctie toedienen. (bijvoorbeeld een straaltje water uit een waterpistool) Wees voorbereid op uitdovingsfrustratie! (wat is dat nu weer?)

6 uitdovingfrustratie Als de hond vaak eten heeft kunnen stelen, kan hij denken dat dit normaal gedrag is. Als je hem dan belet eten te stelen, gaat hij in het begin super zijn best doen om tóch eten te stelen. Als dat dan niet lukt, raakt hij gefrustreerd. Remedie: bezighouden met andere dingen!

7 Negeren van ongewenst gedrag
Veel ongewenst gedrag ontstaat, doordat de hond zich beloond voelt. Wij vinden sommige zaken geen beloning, die de hond wel als beloning ervaart. Bijvoorbeeld mopperen.

8 Remedie: beloning weghalen
Als de hond niet meer wordt “beloond” zal het gedrag uitdoven. Voorbeeld: bijten in handen. Wanneer een hond in je hand bijt, zul je je hand terugtrekken, auw roepen en misschien de hond wegduwen. Dit vindt hij allemaal leuk. Hoe weten we dat? Als de hond het niet leuk vindt, stopt hij wel! Remedie: hand NIET wegtrekken, GEEN auw roepen, NIET de hond wegduwen. Wel: je hand tot een vuist maken en ronddraaien in de bek.(bijvoorbeeld) (de echte oplossing is vaak voor iedere hond weer anders.

9 Corrigeren. Een correctie is iets wat je aan de hond toedient, en wat hij niet fijn vindt. Bijvoorbeeld: een ruk aan de lijn, een straal water uit de bloemenspuit, en….. Slaan doen we niet!

10 Paarden slaan elkaar, honden niet!
Een paard zal slaan uit boosheid, schrik of angst. Een hond leert van zijn moeder dat een grom straf betekent. Dit grommen kunnen wij als mensen nadoen.

11 Oefening “nee” Bij de oefening “nee” leert de hond te stoppen met het gedrag wat hij doet op dat moment. Hij leert ook om daarna even bij de baas langs te komen. Deze oefening is dus wel een correctie, maar een hondvriendelijke!

12 We gaan vandaag oefenen.
We gaan de hond leren met de clicker te werken, wat is dat? We gaan ook de oefening “nee” oefenen.

13 clickertraining Het geluid van de clicker wordt een vervanging van het woord “braaf” De hond leert dat hij na iedere click een brokje mag komen halen Hij gaat gedrag uitproberen, wanneer komt die click???

14

15


Download ppt "Door belonen, negeren en corrigeren."

Verwante presentaties


Ads door Google