De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

SOA: HIV - AIDS.

Verwante presentaties


Presentatie over: "SOA: HIV - AIDS."— Transcript van de presentatie:

1 SOA: HIV - AIDS

2 Werking van het virus!

3 Hoe zit dat nu juist??? 1. Aids kan worden overgedragen via niezen, hoesten of drinken/eten uit gemeenschappelijk eetgerei. Enkel overdracht via rechtstreeks contact met bloed, sperma en/of vaginaal vocht van een virusdrager.

4 2. Ik kan dus geen aids krijgen door te kussen.

5 Onveilig. Gebruik een condoom.
Veilig. Klein risico als er contact is tussen sperma/vaginaal vocht en geslachtsdelen. Onveilig. Gebruik een condoom.

6 Veilig, tenzij contact met (menstruatie) -bloed.
Veilig, tenzij degene die pijpt sperma in de mond krijgt. Veilig voor degene die gepijpt wordt. Veilig, tenzij contact met (menstruatie) -bloed.

7 Onveilig indien speeltjes worden uitgewisseld
Onveilig indien speeltjes worden uitgewisseld. Gebruik een condoom of reinig de speeltjes. Onveilig. Groot risico. Gebruik een goed condoom met extra veel glijmiddel.

8 Een besmet persoon, maar die nog. geen symptomen vertoont, kan de
Een besmet persoon, maar die nog geen symptomen vertoont, kan de ziekte niet doorgeven via seksueel contact. De kans om aids te krijgen via een bloedtransfusie is zeer klein.

9 5. Aids wordt vaak verspreid in het zwembad.

10 In eenzelfde familie gebruikt best
In eenzelfde familie gebruikt best iedereen een andere tandenborstel en scheermes om besmetting te voorkomen. Ik ga nooit naar de tandarts want via zijn instrumenten kan ook aids overgedragen worden.

11 8. Muggen brengen ook soms het HIV- virus over.

12 9. Drugsspuiters lopen meer risico.

13 10. Aids wordt niet overgedragen van moeder op kind.

14 PREVENTIE

15 Hoe geraak je aan condooms? Hoeveel kost het?
Condoomgebruik Hoe geraak je aan condooms? Hoeveel kost het? Condooms zijn - zonder doktersvoorschrift verkrijgbaar in apotheken, grootwarenhuizen, drogisterijen, condoomautomaten, sekswinkels, op het web, ... De prijzen variëren tussen ongeveer 0.5 € en 2.5€ per drie stuks.

16

17 SOMS GEEN BESCHERMING TEGEN SOA!!!

18 Doe het condoom pas om als de penis helemaal stijf is
Doe het condoom pas om als de penis helemaal stijf is. Vermijd contact tussen de penis en het lichaam van de partner voor het condoom is aangebracht. Trek het folie aan één kant open en zorg er daarbij voor dat je het condoom niet kapottrekt. Haal het condoom voorzichtig uit de verpakking.

19 Controleer of het af te rollen gedeelte zich aan de buitenzijde van het condoom bevindt. Knijp het topje van het condoom (reservoir) stevig dicht tussen duim en wijsvinger. Plaats het condoom op de eikel en rol het over de gehele lengte van de penis af. Houd het reservoir dicht zodat hier geen lucht in komt. Stop met afrollen als het niet gemakkelijk gaat, misschien zit het condoom binnenstebuiten. Pak in dat geval wel een nieuw condoom.

20 Houd het condoom na de zaadlozing aan de rand vast voor de penis wordt teruggetrokken en slap wordt. Zo voorkom je dat het condoom afglijdt. Vermijd contact van de penis of het gebruikte condoom met het lichaam van de partner.  Rol het condoom na gebruik in een tissue en gooi het in de vuilnisbak. Nooit in het toilet gooien

21 10 geboden 1. Oefening baart kunst Voor de eerste keer met condoom? Oefen eerst een keertje, dan weet je hoe het gaat. Gooi het oefencondoom wel weg. Op de bijsluiter van iedere verpakking vind je alle informatie over condooms en condoomgebruik, lees dit aandachtig. 2. Eenmaal is scheepsrecht Gebruik een condoom maar 1 keer. Ook als je meerdere malen achter elkaar vrijt. 3. Twee is teveel Gebruik nooit twee condooms over elkaar. Door wrijving bestaat de kans op scheuren of afglijden. 4. Testen hoeft niet Durex test haar condooms, dat hoef jij dus niet meer te doen. Onnodig afrollen, opblazen of vol water laten lopen vóór gebruik kan het condoom beschadigen of scheuren veroorzaken. 5. Pas op met glijmiddelen Vaseline, boter, olie of crème tasten de latex van het condoom aan. Wil je extra glijmiddel gebruiken, neem dan middelen op waterbasis zoals Sensilube of Durex Topgel.

22 6. Wees voorzichtig met medicijnen Gebruik je medicijnen of producten die tijdens het vrijen in contact kunnen komen met condooms, raadpleeg dan altijd eerst even je arts of dit veilig is. 7. Pas op voor scherpe voorwerpen Ondanks het feit dat condooms erg sterk zijn kunnen ze toch scheuren door scherpe voorwerpen. Pas dus op voor scherpe nagels, ringen, tanden en piercings. 8. Bewaar ze goed Natuurlijk gebruik je ze liever, maar als je condooms bewaart, doe dat dan op de juiste plaats. Een koele droge plek, niet in het zonlicht is het best. Stop ze nooit in de koelkast of het handschoenenkastje van je auto, of plaatsen waar ze gemakkelijk beschadigen (portemonnee). 9. Niet na uiterste gebruiksdatum Op iedere condoomverpakking staat tot wanneer het te gebruiken is. Gebruik nooit condooms na deze datum. 10. Niet alle condooms zijn van rubber Sommige mensen zijn gevoelig voor rubberlatex. Voor hen heeft Durex het Avanti condoom ontwikkeld, gemaakt van polyurethaan, een zacht kunststof.

23

24

25

26 Sensoa-campagne Praat over seks

27 TEST JEZELF!!!


Download ppt "SOA: HIV - AIDS."

Verwante presentaties


Ads door Google