De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

18/09/2013ECO2PROFIT1 Thermografisch onderzoek van bedrijfsgebouwen SHARE OUR EXPERIENCE.

Verwante presentaties


Presentatie over: "18/09/2013ECO2PROFIT1 Thermografisch onderzoek van bedrijfsgebouwen SHARE OUR EXPERIENCE."— Transcript van de presentatie:

1 18/09/2013ECO2PROFIT1 Thermografisch onderzoek van bedrijfsgebouwen SHARE OUR EXPERIENCE

2 18/09/2013ECO2PROFIT2 ECO2PROFIT-Project SHARE OUR EXPERIENCE Bedrijventerreinen Reductie CO2 voetafdruk Bedrijfsleiders stimuleren Energiezuinige uitbating Thermografie Niet destructief Meettechniek Omzetting infraroodgolven Warmtebeeld gescande oppervlak

3 18/09/2013ECO2PROFIT3 Apparatuur SHARE OUR EXPERIENCE Thermische camera Digitale thermometer/temp. logger Windsnelheidsmeter Draadloze monitor Werkwijze Scan binnen en buiten Gunstige omgevingsomstandigheden Flir SC640 NETD: 0,06°C Resolutie: 640*480 Lenzen: 24° - 45° ∆T 10°C Geen zon – geen neerslag Weinig wind Begeleider kan in real-time volgen Veel belangstelling Grote betrokkenheid en interactie

4 18/09/2013ECO2PROFIT4 De bedrijven SHARE OUR EXPERIENCE Aantal: 17 Diverse activiteiten Voeding, logistiek, verkoopruimtes, productie, educatie, kantoren, …. Verschillende temperatuurregimes De gebouwen De meeste oud, enkele recenter Mix van bouwstijlen en materialen Beton- en staalbouw met betonpanelen of cellenbeton, sandwichpanelen, gemetst, glas, …. Eco2profit, Pom West-Vlaanderen, Infrared Services thermografie van bedrijfsgebouwen. Met een thermografisch onderzoek van een gebouw in combinatie met het ermee verbonden koel-, verwarming- en ventilatiesysteem creëren we een voor de mens gemakkelijk te interpreteren warmtebeeld van de gescande oppervlakken. Efficiënt en kostenbesparend kunnen we hiermee, op een niet destructieve manier, uiteenlopende temperatuur technische problemen opsporen en in kaart brengen. Bij gebouwen gaat het vooral om het visualiseren van koudebruggen, isolatiefouten ( foutieve en onzorgvuldige plaatsing, vocht...)luchtlekken verborgen constructies lekkages het verloop van leidingen. Voor de thermografische onderzoeken maken we gebruik van de meest gesofisticeerde warmtebeeldcamera's en software. De camera’s zijn uitgerust met tijdbesparende functies die ons in staat stellen efficiënter en productiever te zijn en aan de verwachtingen van de klant te voldoen in een korter tijdsbestek. Voor de BlowerDoor testen maken we gebruik van frequentiegestuurde ventilatoren met het grootst mogelijk debiet voor het ogenblik beschikbaar. De systemen laten zich bovendien zeer snel inbouwen door de hard-panel frames. Dit alles laat ons toe ook de grotere gebouwen te testen met minder ventilatoren en inbouwwerk. De testen gebeuren volledig computergestuurd met software speciaal afgestemd op de norm wat opnieuw extra tijdwinst en competitiviteit oplevert. Met een goede luchtdichtheid kan men veel energie besparen, het comfort verbeteren en het E-peil doen dalen. Door natuurlijke fenomenen doen er zich luchtverversingen voor in gebouwen die niet voor 100% luchtdicht zijn. Bij overmatige verluchting wordt er teveel vochtige lucht verplaatst die nefast kan zijn voor de aanwezige isolatie of nadelige gevolgen kan hebben op de vochthuishouding van het gebouw. Anderzijds moet alle binnenstromende lucht opgewarmd worden wat op zich nadelig is voor de financiële huishouding en de CO 2 uitstoot. Vroeger werd hier weinig of geen aandacht aan besteed. Voor nieuwbouw zijn er ventilatiesystemen en richtlijnen. Het meten van de luchtdichtheid van een gebouwschil wordt gedaan met behulp van een BlowerDoor. Dit is een speciale ventilatorinstallatie die tijdelijk in een buitenopening wordt ingebouwd en het luchtvolume meet dat door de ventilator stroomt. Dit volume dient als berekeningsbasis voor de waarde n50; het aantal luchtwisselingen per uur bij een drukverschil van 50 Pascal. Door uit een helicopter te werken kunnen anders moeilijk bereikbare installaties A Picture Is Worth A Thousand Words…

5 18/09/2013ECO2PROFIT5 SHARE OUR EXPERIENCE Bureel. ∆T tussen de niet-geïsoleerde buitenmuur en binnenmuur. Oncomfortabel klimaat. Convectie. “ We krijgen het hier niet warm… “ Werkplaats/magazijn. Gevel in cellenbeton. Sporen van vocht in de structuur. ∆T muur/constructie.

6 18/09/2013ECO2PROFIT6 SHARE OUR EXPERIENCE Kleedkamer. Grote ∆T tussen het metselwerk (buitenmuur) en de elementen op omgevingstemperatuur. Oncomfortabel klimaat. Infiltratie van buitenlucht via het raam. Niet uitzonderlijk voor ‘ouder’ schrijnwerk.

7 18/09/2013ECO2PROFIT7 SHARE OUR EXPERIENCE Gevel – staalbouw met cellenbeton en beton. Gedegradeerde voegen. Luchtlekken. Sporen van vocht in de constructie. ∆T beton/cellenbeton. Recent gebouw met isolatie aan de buitenzijde.

8 18/09/2013ECO2PROFIT8 SHARE OUR EXPERIENCE Gevel in cellenbeton. Verwarmd gedeelte duidelijk te onderscheiden. Let op de contouren van het dak. Kozijnen in metaal.

9 18/09/2013ECO2PROFIT9 SHARE OUR EXPERIENCE Laadkaai(en) in een gekoeld magazijn. Actie bij de twee linkse poorten. Infiltratie van warme lucht. Spleten onder de poorten. Betonpanelen.

10 18/09/2013ECO2PROFIT10 SHARE OUR EXPERIENCE Gekoeld magazijn. Betonbouw met betonpanelen. Let op het verschil tussen de niet geïsoleerde muren en het (na)geïsoleerde plafond.

11 18/09/2013ECO2PROFIT11 SHARE OUR EXPERIENCE Een probleem met dubbel glas. Gasverlies. Werkplaats. Constructie: staalbouw met metselwerk. Stalen constructie vormt een thermische brug. Infiltratie van koude lucht. Warmtestratificatie.

12 18/09/2013ECO2PROFIT12 SHARE OUR EXPERIENCE Gekoelde ruimte. Constructie: sandwichpanelen met steunrand onderaan in beton. Het beton vormt een thermische brug. Gekoelde ruimte. Constructie: sandwichpanelen. Infiltratie van warme lucht via de korte naden met condensvorming als gevolg.

13 18/09/2013ECO2PROFIT13 SHARE OUR EXPERIENCE Poort in een gekoeld magazijn. Poort in een verwarmde ruimte.

14 18/09/2013ECO2PROFIT14 Samengevat SHARE OUR EXPERIENCE Veel niet geïsoleerde (beton)wanden, kieren en spleten. Hier en daar warmtestratificatie. Nonchalant gebruik. Niet geïsoleerde wanden → energieverliezen en oncomfortabel klimaat. “We krijgen het hier niet warm” Kieren en spleten noodzakelijk bij natuurlijke verluchting maar… “Teveel is teveel”. In gekoelde ruimtes → condens- en schimmelvorming. Potentieel voor verbeteringen. Sommige bedrijven doen serieuze inspanningen vooral rond poorten en laadkaaien. IR beelden hulpmiddel voor sensibilisering werknemers, leidraad voor gerichte acties of extra argument bij problemen voor, al dan niet beperkte, renovatie of na-isolatie.

15 18/09/2013ECO2PROFIT15 SHARE OUR EXPERIENCE Bedankt voor uw aandacht! Vragen?


Download ppt "18/09/2013ECO2PROFIT1 Thermografisch onderzoek van bedrijfsgebouwen SHARE OUR EXPERIENCE."

Verwante presentaties


Ads door Google