De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Bling Bling in de Republiek Oscar Gelderblom (Universiteit Utrecht) Nathalie Lagoutte (Erasmiaans Gymnasium)

Verwante presentaties


Presentatie over: "Bling Bling in de Republiek Oscar Gelderblom (Universiteit Utrecht) Nathalie Lagoutte (Erasmiaans Gymnasium)"— Transcript van de presentatie:

1 Bling Bling in de Republiek Oscar Gelderblom (Universiteit Utrecht) Nathalie Lagoutte (Erasmiaans Gymnasium)

2 Bling Bling in de Republiek

3 Onderwater scherm PowerpointLesbrief Studio Bling Bling In de Republiek Opdracht 1 Opdracht 2 Opdracht 3

4 Sieraden kun je gebruiken – om je te onderscheiden van anderen – om je groepsidentiteit te versterken – als appeltje voor de dorst Bepaal je zelf wat je draagt…?!

5

6

7 Opdracht 1 1.Foto’s van vier personen in dagelijkse outfit. 2.Geportretteerden worden geïnterviewd 3.In de les worden de resultaten besproken – Welke sieraden bezitten mensen? – Welke sieraden dragen mensen? – Waarom dragen mensen sieraden?

8 Exactitudes Ari Versluis & Ellie Uyttenbroek

9 Sieraden in de Republiek Edelstenen uit Azië veranderen ontwerp Burgers worden belangrijkste gebruikers Amsterdam centrum van handel en productie

10 De Modepolitie van de Gouden EeuwModepolitie Weeldewetten tegen - overdadige consumptie - vervagen standsbesef

11 “Jonge lieden van ‘t veld” (1737) Treen die vrijster niet parmant? Hoe zal ik dien opschik malen! Let eens op dien ro koralen? Om den roffels hals! De hant, Hard van eelt, draegt goude ringen; ‘t Zilver rinkelt op haer zij: Blinkt die gouden naelt niet bly Onder ‘t mutsje? O stedelingen, Staen haer rokken naer uw zin? Daer zijn geen balijnen in.

12 STUDIO BLING BLING Opdracht 2

13 Opdracht 3 Door mijn man geschonken, een halssnoer van 40 paarlen

14 Bling Bling—conclusies Het dragen van sieraden werd door de opkomende stedelijke burgerij in de Republiek gebruikt om de eigen identiteit te vormen In de Republiek ontstond een markt voor luxegoederen gevoed door de consumptie van stedelijke middengroepen en elites De handel met Azië maakte van de Republiek een belangrijk centrum voor de handel en productie van met edelstenen versierde juwelen


Download ppt "Bling Bling in de Republiek Oscar Gelderblom (Universiteit Utrecht) Nathalie Lagoutte (Erasmiaans Gymnasium)"

Verwante presentaties


Ads door Google