De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Voedselbank Zaanstreek

Verwante presentaties


Presentatie over: "Voedselbank Zaanstreek"— Transcript van de presentatie:

1 Voedselbank Zaanstreek
Voorkomt voedselverspilling Helpt mensen.

2 Onderwerpen Ontstaan Organisatie Normstelling Screening Cliënten
Voedselinzameling Vrijwilligers Financiën

3 Ontstaan Enige jaren geleden heeft een groepje mensen in Rotterdam de vraag naar voren gebracht, wat te doen met het grote overschot aan voedsel, dat duur geproduceerd is. Verkwisting van geld. Er zal altijd een voedseloverschot blijven bestaan. Inherent aan het proces. Het idee werd geboren om het overtallige voedsel uit te delen aan de mensen die het hard nodig hebben. Het fenomeen Voedselbank was geboren.

4 Organisatie Landelijk, Stichting Voedselbanken Nederland. Bewerkstelligen die contacten met de grote voedselproducenten. Regionaal, 7 regio’s, w.o. Noord-Holland. Doelstelling om onderling het voedselaanbod te verdelen. Amsterdam is het distributiecentrum voor onze regio. Plaatselijk. Elke Voedselbank is autonoom en regelt het naar eigen inzicht.

5 Normstelling Van het inkomen worden alle noodzakelijke verplichtingen afgetrokken. Vaste lasten, schulden en andere financiële verplichtingen. Het leefgeld dat men dan overhoudt mag niet meer zijn dan: € 180 pm voor de eerste volwassene € 60 pm voor een extra volwassene € pm voor elk kind tot 18 jaar € 60 pm kinderen vanaf 18 jaar

6 Screening De mensen die in aanmerking willen komen voor een voedselpakket worden doorverwezen naar bureau Quitte die voor ons de intake doet. Onafhankelijk bureau en kan inzicht krijgen in de financiële situatie van de aanvrager. De hiermee gepaard kosten worden nog vergoed door de gemeente. De samenwerking staat onder druk, ivm de door te voeren bezuinigingen.

7 Cliënten De mensen die om hulp vragen zijn over het algemeen door hulporganisaties doorverwezen. Als iemand zich meldt wordt de persoon in kwestie altijd doorgestuurd naar bureau Quitte. Wie zijn nu onze cliënten. In ieder geval mensen in de bijstand of met een bijzondere uitkering en dan binnen de gestelde normen vallen. Uit alle lagen van de bevolking, maar over het algemeen de sociaal zwakkeren. Mensen die in de schuldsanering zijn terecht gekomen.

8 Cliënten Het verhaal eigen schuld, dikke bult is maar beperkt waar. Vaak komen onze cliënten in de problemen omdat de uitkerende instanties niet of onvoldoende met elkaar samenwerken waardoor men in een vacuüm terecht komt zonder inkomen. Vaak zijn dit onze tijdelijke cliënten. Echtscheidingen, waaruit blijkt dat de partner schulden heeft gemaakt. Maximaal 3 jaar kan men een voedselpakket ontvangen. Een volledige administratie van de cliënt wordt door ons bijgehouden. Iedere 3 maand vindt een herindicatie plaats

9 Voedselinzameling Alle levensmiddelen die uitgedeeld worden, zitten binnen de houdbaarheidsdatum. Elke week 300 kratten!!!!!!! A,B en Halal kratten Verse groenten. Brood Vers vlees Er wordt nooit voedsel gekocht

10 Voedselinzameling In Rotterdam wordt de grote bulk verzameld van de producenten. Vanuit Rotterdam distributie naar de regio’s. Elke Voedselbank zorgt voor inzameling in zijn eigen postcode gebied. Maandelijkse winkelakties. Grote Kerstaktie.

11 Voedselinzameling Vaste leveranciers voor brood, groenten en vlees ( AH )

12 Samenwerking met AH Oktober 2009 zijn wij door AH benaderd, met de vraag of wij wilden komen praten. De opzet was om de vers vlees, vis, kip, wild en gevogelte af te stoten naar de voedselbanken als de houdbaarheidsdatum te kort was om het naar de winkels te distribueren. Absolute voorwaarde was dat de koelketen gesloten en gegarandeerd werd tot het moment van uitdelen. Zaandam pilot, daarna de rest van Nederland.

13 Samenwerking met AH Albert Heijn stelde beschikbaar
De genoemde producten,1X per week Koelboxen Koelpads Temperatuurpistolen Gekoeld extern transport Ervaring en scholing.

14 Samenwerking met AH Na 6 maanden proefdraaien, konden we het project succesvol afsluiten en is verder uitgerold

15 Reacties Ik heb al maanden geen vlees gegeten
Ik wist niet meer hoe vlees smaakte Blij dat ik het goede vlees niet hoef te storten. Rijke en gezonde aanvulling op het pakket.

16 Uitspraken De Voedselbank, een bank die groeit, maar de intentie heeft klein te blijven. Wat me het meest ergert, is niet dat er rijken en armen bestaan, het is de verspilling.

17 Vrijwilligers Wij zijn een van de grootste vrijwilligers organisaties in de Zaanstreek. Wij kunnen een beroep doen op 300 vrijwilligers. De vaste groep bestaat uit 105 vrijwilligers, die wekelijks bezig zijn. De vaste groep heeft een contract, mbt privacy en beschikbaarheid Iedere vrijdag worden de kratten gevuld en verdeeld over 4 uitdeelpunten.

18 Transport Halen en brengen van voedingsmiddelen gedurende de hele week. Distribueren naar de uitdeelpunten

19 Financiën Wij ontvangen geen subsidie
Wij proberen onze vaste kosten in natura te verzilveren, w.o. brandstof, gebruik magazijn, energie.

20 Toekomst Het streven blijft om Voedselbanken overbodig te maken, door meer preventief te gaan werken. De mensen vroegtijdig in beeld krijgen waar het dreigt mis te gaan. Woningbouwverenigingen Energiebedrijven Scholen Sociale dienst.


Download ppt "Voedselbank Zaanstreek"

Verwante presentaties


Ads door Google