De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Ambivalent gedrag.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Ambivalent gedrag."— Transcript van de presentatie:

1 Ambivalent gedrag

2 Wat is ambivalent gedrag?
Een vorm van conflictgedrag Zoals bij conflictgedrag het geval is worden twee gedragssystemen geactiveerd. Bij ambivalent gedrag zijn de twee invloeden om een bepaald gedrag te vertonen evengroot, daarom gaat het dier gedrag vertonen dat eigenschappen van beide gedragssoorten vertonen.

3 Hoe komt ambivalent gedrag tot stand?
Een dier krijgt prikkels uit het milieu, waardoor een bepaald gedragssysteem wordt geactiveerd. Er ontstaat bij ambivalent gedrag twee soorten prikkels voor verschillend gedrag. Beide prikkels liggen boven de prikkeldrempel en hebben dezelfde impulsfrequentie, waardoor verschillende organen en spieren worden geactiveerd die bij beide gedragssystemen horen.

4 Voorbeelden van ambivalent gedrag: bij vogels
Bij vogels die een ei zitten uit te broeden terwijl een roofdier hun nest nadert. De vogel zal willen vluchten voor het gevaar, maar er is ook drang om het broed te beschermen. Het gedrag van de vogel is te zien als een “mix” van beide gedragingen; vluchten en vechten. De vogel zal een dreighouding aannemen.

5 Voorbeelden van ambivalent gedrag: bij mensen
Bij mensen die een onder druk staan om te presteren. Bijvoorbeeld een belangrijke vergadering, sportwedstrijd of toespraak. Door de starende blikken en de druk om te presteren loop je het liefst weg, maar de spreker wil ook niet falen. Je wilt vermijden maar presteren tegelijk. De mensen worden nerveus, maar krijgen adrenaline om de situatie handelen en toch te kunnen presteren.Er worden twee verschillende gedragsystemen geactiveerd, zoals bij ambivalent gedrag het geval is.


Download ppt "Ambivalent gedrag."

Verwante presentaties


Ads door Google