De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

WAT IS INFORMATICA? De leer van informatieverwerkende systemen Het begrip informatica kan ruim en nauw worden opgevat: RUIM : Informatica is een vakgebied.

Verwante presentaties


Presentatie over: "WAT IS INFORMATICA? De leer van informatieverwerkende systemen Het begrip informatica kan ruim en nauw worden opgevat: RUIM : Informatica is een vakgebied."— Transcript van de presentatie:

1

2 WAT IS INFORMATICA? De leer van informatieverwerkende systemen Het begrip informatica kan ruim en nauw worden opgevat: RUIM : Informatica is een vakgebied dat het verschijnsel informatie en alle vormen van informatieverwerking bestudeert NAUW : Informatica concentreert zich echter op de informatieverwerking door computers, dus het deel van het informatiesysteem dat geautomatiseerd os of wordt geautomatiseerd

3 Een voorbeeld: Chris de Leeuw leest graag en veel. Daartoe leent hij nogal eens een boek van deze of gene. Omgekeerd is hij ook niet te beroerd om boeken uit te lenen. Omdat Chris vreest anders te vergeten wat hij van en aan wie heeft geleend, houdt hij systematisch een administratie bij. Wanneer een boek wordt geleend of teruggebracht, schrijft hij het direct op een notitieblaadje. Thuis neemt hij die aantekeningen over in een schrift. Daardoor kan hij te allen tijde opzoeken of een bepaald boek al terug is, als hij zelf of een vriend(in) dat wil weten. WAT VERSTAAN WE ONDER INFORMATIEVERWERKING?

4 Handelingen zoals verzamelen, bewaren en bewerken, vatten we samen onder de noemer verwerking Toegepast op informatie is in het voorbeeld van Chris sprake van informatieverwerking Notitieblaadjes met boektitels, leentermijnen e.d. Opschrijven, terugzoeken, … Informatie over waar welke boeken zjin (uit)leensysteem (Chris en zijn schrift)

5 De invoerinformatie staat op de notitieblaadjes en bestaat uit de titels van boeken die hij leent, uitleent, terugbrengt of terugkrijgt en eventueel de afgesproken uitleentermijn De verwerking bestaat eruit dat Chris elke uitlening noteert op een vrije plaats in zijn schrift. Bij inlevering van een boek, moet hij de betreffende uitleenregistratie opzoeken en doorstrepen. Ook om te bepalen of een boek al terug is, moet hij het opzoeken Door deze administratie goed bij te houden kan Chris op elk moment zeggen of een bepaald boek al teruggebracht is Dat is de uitvoerinformatie

6 INFORMATIEVERWERKING M.B.V. COMPUTERSYSTEMEN Reiswens Afstandtabel prijslijst Uitrekenen prijs, aanmaken kaartje Informatie op scherm, kaartje met prijs Kaartverkoopsysteem (loketcomputer) De NS verkopen kaartjes via loketten op de stations. De lokettist beschikt daartoe over een computer:

7 Invoerinformatie Verwerking Uitvoerinformatie Informatiesysteem ALGEMEEN SCHEMA INFORMATIESYSTEEM

8 DE GEHEUGENFUNCTIE VAN EEN INFORMATIESYSTEEM Een informatiesysteem bevat een informatiebank Het woordje bank is de algemene term voor de opslag van een en ander; in dit geval informatie

9 Invoerinformatie Verwerking Uitvoerinformatie Informatiebank Informatiesysteem


Download ppt "WAT IS INFORMATICA? De leer van informatieverwerkende systemen Het begrip informatica kan ruim en nauw worden opgevat: RUIM : Informatica is een vakgebied."

Verwante presentaties


Ads door Google