De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Oorzaak allergie bij HPU

Verwante presentaties


Presentatie over: "Oorzaak allergie bij HPU"— Transcript van de presentatie:

1 Oorzaak allergie bij HPU
relatieve IgA-deficiëntie daling maagzuurproductie gebrekkige eiwitvertering glutengevoeligheid fructosemalabsorptie verlaagde galproductie

2 Oorzaak allergie bij HPU
‘leaky gut syndrome’

3 ‘Leaky gut’ bij HPU

4 ‘Leaky gut’ bij HPU

5 Relatieve IgA-deficiëntie
koperoverschot distress/burn out (gluten)intolerantie gebruik proteinen in reinigingsmiddelen verhoogde seksuele activiteit bij pilgebruik

6 Daling maagzuurproductie
hypofyse onderfunctie Addison-Biermer antistoffen tegen maagcellen PAIS gecombineerde strengziekte (verlaagd B12 en/of foliumzuur)

7 Gecombineerde strengziekte
parestesiën het gevoel op vilt of watten te lopen. lood in de benen verhoogde spierspanning gevoel alsof voeten gezwollen, koud of vochtig zijn

8 Gecombineerde strengziekte
lopen gaat niet goed meer onzekere gang evenwicht houden met de ogen dicht lukt niet de tastzin verdwijnt langzaam

9 Gebrekkige eiwitvertering
relatieve carnosinase deficiëntie lage activiteit zinkafhankelijke peptidasen lage activiteit mangaanafhankelijke peptidasen verlaagde enzymproductie

10 Glutengevoeligheid verhoogd IgA-verbruik
gaat samen met antistoffen tegen schildklier gaat samen met bloedsuikerproblemen antistoffen tegen BSE, caseïne lage calcium opname depressiviteit

11 Glutengevoeligheid patiënten met IgA >1.200
94 % heeft aantoonbare hoeveelheden anti-TPO antistoffen gemiddeld 40 kU/l (zonder pos.) duidelijk symptomen die duiden of een schildklier hypo-functie 13 % heeft Ziekte van Hashimoto

12 Glutengevoeligheid 700 patiënten op glutenvrij dieet
> % verbeterd > >90 % verbeterd > % weigert terug te keren naar normale voeding > % weigert (Drs. I. Koolsbergen)

13 Glutengevoeligheid 213 patiënten op glutenvrij dieet
36,4 % verbetering 11,8 % coeliakie 15,3 % konden na 4 mnd. naar normale voeding 9,3 % konden niet naar normale voeding zonder dat klachten toenamen

14 Fructosemalabsorptie
M. Ledochowski e.a. 2000 verminderde resorptie fructose GLUT-5 darmbacteriën vetzuren, kooldioxide en waterstof depressiviteit

15 Fructosemalabsorptie
verlaagd foliumzuur verlaagd zink prikkelbaar darmsyndroom tryptofaan verlaagd chronische immuunstimulatie

16 Fructosemalabsorptie
M. Ledochowski e.a. (2000) 36% van de bevolking!!! verhoogd serum amylase verhoogd serum lipase

17 Verlaagde galproductie
taurine wordt opgeofferd voor productie pyridoxaal-5-fosfaat lichtgekleurde ontlasting verlaagde vetzuuropname verlaagde membrannfunctie

18 Allergie zelden fataal!
Allergie wordt onderzoeker noodlottig Bron: The Electronic Telegraph dec. 1997

19 Allergie wordt onderzoeker noodlottig
Een 28 jarige Britse biochemicus, met een allergie voor noten, ging met zijn collega in een plaatselijke bar een biertje drinken. Naast het bier kregen ze door de ober ook een schaaltje met gemengde noten voorgezet. De Brit plaatste uit voorzorg de schaal met noten opzij maar raakte door onoplettendheid vermoedelijk de noten met zijn handen aan en via de handen later zijn mond.

20 Is de geur kabeljauw al dodelijk?
Een patiënt van ons centrum met een heftige kabeljauwallergie bezoekt een regionale warenmarkt in een klein stadje in Frankrijk. Toen zij de kerk passeerde werd raakte zij bewusteloos. Obductie toonde aan dat zij aan een acute allergische reactie is overleden. Achter de kerk was de uitgebreide vismarkt.

21 Is kabeljauwgeur dodelijk?
Natuurlijk kan de geur alleen al een reactie hebben uitgelokt. De allergie voor kabeljauw is namelijk zeer heftig. Vermoedelijk is de reactie echter ontstaan door het ontvangen van wisselgeld dat eerder door een visboer werd teruggegeven. Ook hier werd een zwelling van het slijmvlies van de mondholte met glottisoedeem gevonden.

22 Is kabeljauwgeur dodelijk?
Berekeningen leren dat minimaal 300 moleculen nodig zijn voor een anafylactische shock.

23 Hoe dodelijk is pinda-allergie?
28 november 2005 Saguenay (Canada) Meisje van 15 jaar met pinda-allergie sterft na een innige kus van haar vriend die daarvoor een broodje met pindakaas had gegeten. Het meisje heeft direct een adrenaline-injectie gekregen, maar het mocht niet meer baten.

24 IgE-specifiek ontbreekt vaak !
Minder dan tweederde van de pollinose-patiënten heeft een verhoogd totaal-IgE!

25 IgE-specifiek ontbreekt vaak !
Minder dan 40% van de patiënten met constitutioneel eczeem heeft een verhoogd totaal-IgE!

26 IgE-specifiek ontbreekt vaak !
52% van de patiënten met huisstofmijtallergie heeft een verhoogd IgE!

27 Effect Nalcrom op voedselovergevoeligheid bij migraine
Bij migraine worden geen IgE-specifieke antistoffen aangetroffen.

28 Effect Nalcrom op voedselovergevoeligheid bij migraine
Provocatie met voedingsmiddel veroorzaakt migraine-aanval. Wanneer voor de provocatie Nalcrom wordt gegeven blijft de aanval uit!

29 Effect Nalcrom op voedselovergevoeligheid bij migraine
Nalcrom stabiliseert mestcel en basofiele leukocyten in, zodat histamine-release uitblijft.

30 Effect Nalcrom op voedselovergevoeligheid bij migraine
Brostoff: “Ook bij intolerantie is het immuunsysteem betrokken!”

31 Brostoff in interview voor BBC over voedselintolerantie
“Naar de huisarts gaan zou het antwoord moeten zijn, maar de meeste artsen zijn niet geïnteresseerd in voedselintolerantie en zeker niet opgeleid in het diagnosticeren ervan.”

32 Brostoff in interview voor BBC over voedselintolerantie
“Zo lang medische studenten niet onderwezen worden over voedselin-tolerantie, kunnen onze artsen hiermee niet bekend zijn. Dat is de reden dat patiënten zelf moeten proberen op een of andere manier hulp te vinden.”

33 Halpern, 1988 “Sommige mensen synthetiseren vrij hoge IgG4-titers tegen melk- en/of ei-eiwit. Echter, deze stimulatie varieert van individu tot individu en heeft een erfelijke basis, evenals de reactie op geïnhaleerde allergenen.”

34 Halpern, 1988 “Een verband tussen IgG4-antilichamen en symptomen gaat samen met een daling van de IgG4-antilichamen tegen voedselallergenen na zes tot twaalf weken eliminatie.”

35 Specifiek-IgE is negatief als het:
grootste deel mestcelgebonden is IgE-specifiek gericht is tegen spijsverteringrest IgG-specifiek hoog is deel uitmaakt van een immuuncomplex om een locale IgE-respons gaat

36

37 Specifiek-IgE is negatief bij hoge IgG
Voor behandeling serum met anti-IgG IgE-melk <0.35 U/ml klasse 0 Na behandeling serum met anti-IgG IgE-melk U/ml klasse 2

38 De huisarts: “U bent niet allergisch voor melk!”
U kunt met een test alleen aannemelijk maken dat iemand wel allergisch is!

39 Ik kan uw allergie voor melk niet bevestigen met bloedonderzoek!
Een negatieve test zegt niets!

40 IgE-spec. ook negatief IgE-specifiek wordt niet uitgevoerd bij lage IgE-totaalwaarden hergebruik van allergeen-disks of cups

41 IgE-spec. vals-positief
bij hoge IgE-waarden (Job-Buckley syndroom): zoek naar IgE-antistoffen tegen microörganismen hoge productie aspecifieke antistoffen (chronisch vermoeidheid syndroom)

42 Kenmerken atopie verhoogd IgE meer bindingsplaatsen bezet
lagere IgA-spiegels lagere S-IgA spiegels in moedermelk relatieve deficiëntie complement C2 defect T-cel suppressie hoge concentratie eosinofiele leucocyten

43 Kenmerken allergie bij verhoogde doorlaatbaarheid van de darm ontstaat tekort voedselspecifiek-IgA voedselspecifiek-IgG of -IgE zal rol IgA overnemen

44 Kenmerken allergie bij allergie is er sprake van een verhoogde doorlaatbaarheid van de darm aardappelzetmeeltest (100/ml bloed bij proefpersonen; eczeem >>300 /ml) aantonen doorlaatbaarheid voor allergenen (Paganelli, 1979) PEG-test

45 Kenmerken allergie verhoogde doorlaatbaarheid van de darm ook gevonden bij pollinose!!

46 Kenmerken allergie oorzaken darmdoorlaatbaarheid (1)
locale IgE, IgG of IgM respons virale darminfectie bacteriële darminfectie fungale darminfestatie (Candida)

47 Kenmerken allergie oorzaken darmdoorlaatbaarheid (2)
darmparasieten (Amoebe, Blastocytis) andere allergieën andere intoleranties (lactose, gluten) brush border enzymdefect ondervoeding

48 Kenmerken allergie alleen bij atopie kan er voedselspecifiek-IgE aangemaakt worden; we spreken van primaire allergie in alle gevallen kan er voedselspecifiek-IgG aangemaakt worden; we spreken van secundaire allergie of voedsel-gevoeligheid

49 Wat is allergie? allergie is een relatieve of selectieve IgA-deficiëntie (Taylor, 1973; Aiuti, 1983) allergie is een gevolg van het tekort schieten van de primaire afweer (Kamsteeg, 1995)

50 Wat gebeurd er bij IgE- en IgG4-specifiek?
geen reactie (bindingsblokkering) geen reactie (ruimtelijke blokkering) een dubbele reactie bestaande uit een directe en vertraagde reactie

51 Bestaan IgG-allergie aangetoond!
‘Food elimination based on IgG antibodies in irritable bowel syn-drome: a randomised controlled trial’ W. Atkinson, T. A. Sheldon, N. Shaath and P. J. Whorwell Gut 53, (2004)

52 Bestaan IgG-allergie aangetoond!
‘Serum IgG subclass antibodies to a variety of food antigens in patients with coeliac disease’ M. Hvatum, H. Scott, P. Brandtzaeg et al. Gut 33, 632 (1992)

53 Bestaan IgG-allergie aangetoond!
‘Food allergy in irritable bowel syndrome: new facts and old fallacies’ E. Isolauri, S. Rautava and M. Kalliomäki Gut 5, (2004)

54 Bestaan IgG4-allergie aangetoond!
‘Food-Specific serum IgG4 and IgE titers to common food antigens in irritable bowel syndrome’ S. Zar, M. Benzon and D. Kumar Am. J. Gastroenterology 100, (2005)

55 Wat gebeurd er bij IgE- en IgG4-specifiek?
Een dubbele reactie directe reactie start na 20 minuten tot 1 uur directe reactie houdt enkele uren aan vertraagde reactie start na 2 tot 4 uur secundaire reactie houdt ten minste 6-10 uur aan

56 Wat gebeurd er bij IgE- en IgG4-specifiek?
Een dubbele reactie komt voor bij 47% van de atopische kinderen na een bronchiale provocatie komt voor bij 43% van de atopische kinderen met darmklachten

57 IgG4-antistoffen bij baby’s?
een baby komt met een hoeveelheid IgG4 ter wereld die iets lager is dan zijn moeder tot aan ongeveer 8 maanden wordt er vrijwel geen eigen IgG4 geproduceerd bij sommige baby’s daalt IgG4 zelfs tot kleiner dan 0.05 IU/l

58 IgG4-antistoffen bij kinderen
jongens hebben meer IgG4-antistoffen dan meisjes het maximum wordt bereikt op 12 jarige leeftijd de productie is dan 2-3 maal zo hoog als bij volwassen door stress daalt de productie snel

59 Kenmerken secundaire allergie (1)
start meestal met één voedingsmiddel meestal een primair voedingsmiddel begint met weinig symptomen later meer voedingsmiddelen (4/5) vertraagde reacties later meervoudige symptomen

60 Kenmerken secundaire allergie (2)
deficiëntie magnesium (>50%) histamine-gevoeligheid (>50%) eliminatieduur moet langer zijn (10 dagen) na eliminatie is reactie heftiger na eliminatie is symptoom vaak anders

61 Daling IgA-productie koude darmstoornissen (hoger verbruik)
stress (disstress, burn out) hoog calorie dieet slaapstoornissen fysieke inspanning tekort nutriënten

62 Daling IgA-productie koper intoxicatie (HPU) ondervoeding

63 Daling IgA-productie Tekort micronutriënten ijzer (anemie)
jodium (hypo- en euthyroidie) speelt een rol bij de proliferatie B-cellen

64 Daling IgA-productie Tekort macronutriënten
aminozuren met name valine, isoleucine en leucine (ketotische hypoglycemie) oxidatie BCAA

65 Vatbaarder voor infecties
Ontstekingen aan andere delen CMIS KNO-problemen (otitis) CARA darmklachten vaginale ontstekingen

66 Vatbaarder voor infecties
Daling productie stikstofoxides gevoeliger voor Candida-infecties gevoeliger voor Amoebe-dysenterie gevoeliger voor bacteriële infecties

67 Vatbaarder voor infecties
Wijziging endocriene functie (1) toename gluconeogenese toename adrenaline-productie verminderde insuline-gevoeligheid verminderde tyroxine-productie

68 Vatbaarder voor infecties
Wijziging endocriene functie (2) verhoogde tyroxine-gevoeligheid verhoogde productie antidiuretisch hormoon vocht vasthouden verhoging natrium

69 Stimulering Platen van Peyer
probiotica met name Bifidobacterium prebiotica (pectine, oligofructose (FOS)) stimulering prostaglandine productie c.q. remming leukotriëen productie

70 Verhoging IgA-productie
probiotica en prebiotica warmte diepteslaap carotenoïden, glutamine rustige sportbeoefening positieve stemming vasten / “optimal calorie diet”

71 Verhoging stiktofoxide-productie
supplementeren met arginine 500 mg/dag (beïnvloedt ook de groei bij kinderen; meestal wordt dan mangaanarginine gebruikt) ondersteunend ornithine, lysine

72 Verhoging PG-productie
supplementeren met teunisbloemolie (GLA) 500 mg/dag supplementeren met zink 30 mg/dag geen ontstekingsremmers gebruiken (aspirine-groep)

73 Verhoging PG-productie: geen ontstekingsremmers
Verboden: Aspirine Fenoprofen Flufenamate Ibuprofen Indometacine Phenylbutazon Soms ook: Naproxen Sulindac Tolmetin

74 Belang opsporen allergie
uitputten immuunsysteem uitputten stress-regulatie systeem optreden autoimmuunziekten optreden infectieziekten

75 Denkfout no. 1 Ik reageer niet op tarwe, dus kan ik tarwebrood verdragen tarwebrood bevat zo’n 18 toevoegingen waar enzymen er een van zijn bij het KEAC kunt u uw eigen tarwebrood laten testen

76 Reacties enzymen A Amylase H Hemicellulase B Bact. amylase M Maltogeen amylase


Download ppt "Oorzaak allergie bij HPU"

Verwante presentaties


Ads door Google