De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Www.keac.nl Oorzaak allergie bij HPU relatieve IgA-deficiëntie n relatieve IgA-deficiëntie n daling maagzuurproductie n gebrekkige eiwitvertering n glutengevoeligheid.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Www.keac.nl Oorzaak allergie bij HPU relatieve IgA-deficiëntie n relatieve IgA-deficiëntie n daling maagzuurproductie n gebrekkige eiwitvertering n glutengevoeligheid."— Transcript van de presentatie:

1 Oorzaak allergie bij HPU relatieve IgA-deficiëntie n relatieve IgA-deficiëntie n daling maagzuurproductie n gebrekkige eiwitvertering n glutengevoeligheid n fructosemalabsorptie n verlaagde galproductie

2 Oorzaak allergie bij HPU n ‘leaky gut syndrome’

3 ‘Leaky gut’ bij HPU

4 ‘Leaky gut’ bij HPU

5 Relatieve IgA-deficiëntie koperoverschot n koperoverschot n distress/burn out n (gluten)intolerantie n gebruik proteinen in reinigingsmiddelen n verhoogde seksuele activiteit bij pilgebruik

6 Daling maagzuurproductie hypofyse onderfunctie n hypofyse onderfunctie n Addison-Biermer n antistoffen tegen maagcellen n PAIS n gecombineerde strengziekte n (verlaagd B12 en/of foliumzuur)

7 Gecombineerde strengziekte parestesiën n het gevoel op vilt of watten te lopen. n lood in de benen n verhoogde spierspanning gevoel alsof voeten gezwollen, koud of vochtig zijn gevoel alsof voeten gezwollen, koud of vochtig zijn

8 Gecombineerde strengziekte lopen gaat niet goed meer n onzekere gang n evenwicht houden met de ogen dicht lukt niet n de tastzin verdwijnt langzaam

9 Gebrekkige eiwitvertering relatieve carnosinase deficiëntie n lage activiteit zinkafhankelijke peptidasen n lage activiteit mangaanafhankelijke peptidasen n verlaagde enzymproductie

10 Glutengevoeligheid verhoogd IgA-verbruik n gaat samen met antistoffen tegen schildklier n gaat samen met bloedsuikerproblemen n antistoffen tegen BSE, caseïne n lage calcium opname n depressiviteit

11 Glutengevoeligheid patiënten met IgA >1.200 n patiënten met IgA >1.200 n 94 % heeft aantoonbare hoeveelheden anti-TPO antistoffen n gemiddeld 40 kU/l (zonder pos.) n duidelijk symptomen die duiden of een schildklier hypo-functie n 13 % heeft Ziekte van Hashimoto

12 Glutengevoeligheid 700 patiënten op glutenvrij dieet n 700 patiënten op glutenvrij dieet n > % verbeterd n >0.500 >90 % verbeterd n > % weigert terug te keren naar normale voeding n > % weigert (Drs. I. Koolsbergen)

13 Glutengevoeligheid 213 patiënten op glutenvrij dieet n 213 patiënten op glutenvrij dieet 36,4 % verbetering 11,8 % coeliakie 15,3 % konden na 4 mnd. naar normale voeding 9,3 % konden niet naar normale voeding zonder dat klachten toenamen

14 Fructosemalabsorptie M. Ledochowski e.a n M. Ledochowski e.a n verminderde resorptie fructose GLUT-5 n darmbacteriën vetzuren, kooldioxide en waterstof n depressiviteit

15 Fructosemalabsorptie verlaagd foliumzuur n verlaagd foliumzuur n verlaagd zink n prikkelbaar darmsyndroom n tryptofaan verlaagd n chronische immuunstimulatie

16 Fructosemalabsorptie M. Ledochowski e.a. (2000) n M. Ledochowski e.a. (2000) n 36% van de bevolking!!! n verhoogd serum amylase n verhoogd serum lipase

17 Verlaagde galproductie n taurine wordt opgeofferd voor productie pyridoxaal-5-fosfaat n lichtgekleurde ontlasting n verlaagde vetzuuropname n verlaagde membrannfunctie

18 Allergie zelden fataal! Allergie wordt onderzoeker noodlottig Bron: The Electronic Telegraph dec. 1997

19 Allergie wordt onderzoeker noodlottig Een 28 jarige Britse biochemicus, met een allergie voor noten, ging met zijn collega in een plaatselijke bar een biertje drinken. Naast het bier kregen ze door de ober ook een schaaltje met gemengde noten voorgezet. De Brit plaatste uit voorzorg de schaal met noten opzij maar raakte door onoplettendheid vermoedelijk de noten met zijn handen aan en via de handen later zijn mond.

20 Is de geur kabeljauw al dodelijk? Een patiënt van ons centrum met een heftige kabeljauwallergie bezoekt een regionale warenmarkt in een klein stadje in Frankrijk. Toen zij de kerk passeerde werd raakte zij bewusteloos. Obductie toonde aan dat zij aan een acute allergische reactie is overleden. Achter de kerk was de uitgebreide vismarkt.

21 Is kabeljauwgeur dodelijk? Natuurlijk kan de geur alleen al een reactie hebben uitgelokt. De allergie voor kabeljauw is namelijk zeer heftig. Vermoedelijk is de reactie echter ontstaan door het ontvangen van wisselgeld dat eerder door een visboer werd teruggegeven. Ook hier werd een zwelling van het slijmvlies van de mondholte met glottisoedeem gevonden.

22 Is kabeljauwgeur dodelijk? Berekeningen leren dat minimaal 300 moleculen nodig zijn voor een anafylactische shock.

23 Hoe dodelijk is pinda- allergie? 28 november 2005 Saguenay (Canada) Meisje van 15 jaar met pinda-allergie sterft na een innige kus van haar vriend die daarvoor een broodje met pindakaas had gegeten. Het meisje heeft direct een adrenaline-injectie gekregen, maar het mocht niet meer baten.

24 IgE-specifiek ontbreekt vaak ! Minder dan tweederde van de pollinose-patiënten heeft een verhoogd totaal-IgE!

25 IgE-specifiek ontbreekt vaak ! Minder dan 40% van de patiënten met constitutioneel eczeem heeft een verhoogd totaal-IgE!

26 IgE-specifiek ontbreekt vaak ! 52% van de patiënten met huisstofmijtallergie heeft een verhoogd IgE!

27 Effect Nalcrom op voedselovergevoeligheid bij migraine Bij migraine worden geen IgE- specifieke antistoffen aangetroffen.

28 Effect Nalcrom op voedselovergevoeligheid bij migraine Provocatie met voedingsmiddel veroorzaakt migraine-aanval. Wanneer voor de provocatie Nalcrom wordt gegeven blijft de aanval uit!

29 Effect Nalcrom op voedselovergevoeligheid bij migraine Nalcrom stabiliseert mestcel en basofiele leukocyten in, zodat histamine-release uitblijft.

30 Effect Nalcrom op voedselovergevoeligheid bij migraine Brostoff: “Ook bij intolerantie is het immuunsysteem betrokken!”

31 Brostoff in interview voor BBC over voedselintolerantie “Naar de huisarts gaan zou het antwoord moeten zijn, maar de meeste artsen zijn niet geïnteresseerd in voedselintolerantie en zeker niet opgeleid in het diagnosticeren ervan.”

32 Brostoff in interview voor BBC over voedselintolerantie “Zo lang medische studenten niet onderwezen worden over voedselin- tolerantie, kunnen onze artsen hiermee niet bekend zijn. Dat is de reden dat patiënten zelf moeten proberen op een of andere manier hulp te vinden.”

33 Halpern, 1988 “Sommige mensen synthetiseren vrij hoge IgG 4 -titers tegen melk- en/of ei- eiwit. Echter, deze stimulatie varieert van individu tot individu en heeft een erfelijke basis, evenals de reactie op geïnhaleerde allergenen.”

34 Halpern, 1988 “Een verband tussen IgG 4 -antilichamen en symptomen gaat samen met een daling van de IgG 4 -antilichamen tegen voedselallergenen na zes tot twaalf weken eliminatie.”

35 Specifiek-IgE is negatief als het: n grootste deel mestcelgebonden is n IgE-specifiek gericht is tegen spijsverteringrest n IgG-specifiek hoog is n deel uitmaakt van een immuuncomplex n om een locale IgE-respons gaat

36

37 Specifiek-IgE is negatief bij hoge IgG n Voor behandeling serum met anti-IgG IgE-melk <0.35 U/ml klasse 0 n Na behandeling serum met anti-IgG IgE-melk 9.7 U/ml klasse 2

38 De huisarts: “U bent niet allergisch voor melk!” U kunt met een test alleen aannemelijk maken dat iemand wel allergisch is!

39 Ik kan uw allergie voor melk niet bevestigen met bloedonderzoek! Een negatieve test zegt niets!

40 IgE-spec. ook negatief n IgE-specifiek wordt niet uitgevoerd bij lage IgE-totaalwaarden n hergebruik van allergeen-disks of cups

41 IgE-spec. vals-positief n bij hoge IgE-waarden (Job-Buckley syndroom): zoek naar IgE-antistoffen tegen microörganismen n hoge productie aspecifieke antistoffen (chronisch vermoeidheid syndroom)

42 Kenmerken atopie n verhoogd IgE n meer bindingsplaatsen bezet n lagere IgA-spiegels n lagere S-IgA spiegels in moedermelk n relatieve deficiëntie complement C2 n defect T-cel suppressie n hoge concentratie eosinofiele leucocyten

43 Kenmerken allergie n bij verhoogde doorlaatbaarheid van de darm ontstaat tekort voedselspecifiek- IgA n voedselspecifiek-IgG of -IgE zal rol IgA overnemen

44 Kenmerken allergie n bij allergie is er sprake van een verhoogde doorlaatbaarheid van de darm n aardappelzetmeeltest (100/ml bloed bij proefpersonen; eczeem >>300 /ml) n aantonen doorlaatbaarheid voor allergenen (Paganelli, 1979) n PEG-test

45 Kenmerken allergie n verhoogde doorlaatbaarheid van de darm ook gevonden bij pollinose!!

46 Kenmerken allergie n oorzaken darmdoorlaatbaarheid (1) n locale IgE, IgG of IgM respons n virale darminfectie n bacteriële darminfectie n fungale darminfestatie (Candida)

47 Kenmerken allergie n oorzaken darmdoorlaatbaarheid (2) n darmparasieten (Amoebe, Blastocytis) n andere allergieën n andere intoleranties (lactose, gluten) n brush border enzymdefect n ondervoeding

48 Kenmerken allergie n alleen bij atopie kan er voedselspecifiek-IgE aangemaakt worden; we spreken van primaire allergie n in alle gevallen kan er voedselspecifiek- IgG aangemaakt worden; we spreken van secundaire allergie of voedsel- gevoeligheid

49 Wat is allergie? n allergie is een relatieve of selectieve IgA-deficiëntie (Taylor, 1973; Aiuti, 1983) n allergie is een gevolg van het tekort schieten van de primaire afweer (Kamsteeg, 1995)

50 Wat gebeurd er bij IgE- en IgG4-specifiek? n geen reactie (bindingsblokkering) n geen reactie (ruimtelijke blokkering) n een dubbele reactie bestaande uit een directe en vertraagde reactie

51 Bestaan IgG-allergie aangetoond! n ‘Food elimination based on IgG antibodies in irritable bowel syn- drome: a randomised controlled trial’ n W. Atkinson, T. A. Sheldon, N. Shaath and P. J. Whorwell n Gut 53, (2004)

52 Bestaan IgG-allergie aangetoond! n ‘Serum IgG subclass antibodies to a variety of food antigens in patients with coeliac disease’ n M. Hvatum, H. Scott, P. Brandtzaeg et al. n Gut 33, 632 (1992)

53 Bestaan IgG-allergie aangetoond! n ‘Food allergy in irritable bowel syndrome: new facts and old fallacies’ n E. Isolauri, S. Rautava and M. Kalliomäki n Gut 5, (2004)

54 Bestaan IgG4-allergie aangetoond! n ‘Food-Specific serum IgG 4 and IgE titers to common food antigens in irritable bowel syndrome’ n S. Zar, M. Benzon and D. Kumar n Am. J. Gastroenterology 100, (2005)

55 Wat gebeurd er bij IgE- en IgG4-specifiek? n Een dubbele reactie n directe reactie start na 20 minuten tot 1 uur n directe reactie houdt enkele uren aan n vertraagde reactie start na 2 tot 4 uur n secundaire reactie houdt ten minste uur aan

56 Wat gebeurd er bij IgE- en IgG4-specifiek? n Een dubbele reactie n komt voor bij 47% van de atopische kinderen na een bronchiale provocatie n komt voor bij 43% van de atopische kinderen met darmklachten

57 IgG4-antistoffen bij baby’s? n een baby komt met een hoeveelheid IgG4 ter wereld die iets lager is dan zijn moeder n tot aan ongeveer 8 maanden wordt er vrijwel geen eigen IgG4 geproduceerd n bij sommige baby’s daalt IgG4 zelfs tot kleiner dan 0.05 IU/l

58 IgG4-antistoffen bij kinderen n jongens hebben meer IgG4-antistoffen dan meisjes n het maximum wordt bereikt op 12 jarige leeftijd n de productie is dan 2-3 maal zo hoog als bij volwassen n door stress daalt de productie snel

59 Kenmerken secundaire allergie (1) n start meestal met één voedingsmiddel n meestal een primair voedingsmiddel n begint met weinig symptomen n later meer voedingsmiddelen (4/5) n vertraagde reacties n later meervoudige symptomen

60 Kenmerken secundaire allergie (2) n deficiëntie magnesium (>50%) n histamine-gevoeligheid (>50%) n eliminatieduur moet langer zijn (10 dagen) n na eliminatie is reactie heftiger n na eliminatie is symptoom vaak anders

61 Daling IgA-productie n koude n darmstoornissen (hoger verbruik) n stress (disstress, burn out) n hoog calorie dieet n slaapstoornissen n fysieke inspanning n tekort nutriënten

62 Daling IgA-productie n koper intoxicatie (HPU) n ondervoeding

63 Daling IgA-productie n Tekort micronutriënten n ijzer (anemie) n jodium (hypo- en euthyroidie) speelt een rol bij de proliferatie B-cellen

64 Daling IgA-productie n Tekort macronutriënten n aminozuren met name valine, isoleucine en leucine (ketotische hypoglycemie) n oxidatie BCAA

65 Vatbaarder voor infecties n Ontstekingen aan andere delen CMIS n KNO-problemen (otitis) n CARA n darmklachten n vaginale ontstekingen

66 Vatbaarder voor infecties n Daling productie stikstofoxides n gevoeliger voor Candida-infecties n gevoeliger voor Amoebe-dysenterie n gevoeliger voor bacteriële infecties

67 Vatbaarder voor infecties n Wijziging endocriene functie (1) n toename gluconeogenese n toename adrenaline- productie n verminderde insuline-gevoeligheid n verminderde tyroxine-productie

68 Vatbaarder voor infecties n Wijziging endocriene functie (2) n verhoogde tyroxine- gevoeligheid n verhoogde productie antidiuretisch hormoon n vocht vasthouden n verhoging natrium

69 Stimulering Platen van Peyer n probiotica met name Bifidobacterium n prebiotica (pectine, oligofructose (FOS)) n stimulering prostaglandine productie c.q. remming leukotriëen productie

70 Verhoging IgA-productie n probiotica en prebiotica n warmte n diepteslaap n carotenoïden, glutamine n rustige sportbeoefening n positieve stemming n vasten / “optimal calorie diet”

71 Verhoging stiktofoxide- productie n supplementeren met arginine 500 mg/dag (beïnvloedt ook de groei bij kinderen; meestal wordt dan mangaanarginine gebruikt) n ondersteunend ornithine, lysine

72 Verhoging PG-productie n supplementeren met teunisbloemolie (GLA) 500 mg/dag n supplementeren met zink 30 mg/dag n geen ontstekingsremmers gebruiken (aspirine-groep)

73 Verhoging PG-productie: geen ontstekingsremmers n Verboden: n Aspirine n Fenoprofen n Flufenamate n Ibuprofen n Indometacine n Phenylbutazon n Soms ook: n Naproxen n Sulindac n Tolmetin

74 Belang opsporen allergie n uitputten immuunsysteem n uitputten stress-regulatie systeem n n optreden autoimmuunziekten n n optreden infectieziekten

75 Denkfout no. 1 n Ik reageer niet op tarwe, dus kan ik tarwebrood verdragen n tarwebrood bevat zo’n 18 toevoegingen waar enzymen er een van zijn n n bij het KEAC kunt u uw eigen tarwebrood laten testen

76 Reacties enzymen A Amylase H Hemicellulase B Bact. amylase M Maltogeen amylase


Download ppt "Www.keac.nl Oorzaak allergie bij HPU relatieve IgA-deficiëntie n relatieve IgA-deficiëntie n daling maagzuurproductie n gebrekkige eiwitvertering n glutengevoeligheid."

Verwante presentaties


Ads door Google