De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Mummificeren in Egypte Prehistorie / Oudheid (tot 500)

Verwante presentaties


Presentatie over: "Mummificeren in Egypte Prehistorie / Oudheid (tot 500)"— Transcript van de presentatie:

1 Mummificeren in Egypte Prehistorie / Oudheid (tot 500)

2 Begraven in het zand De Egyptenaren begraven hun doden eerst in kuilen in de woestijn. De hitte en het droge zand drogen de lichamen snel uit. Er blijven levensechte natuurlijke mummies over.

3 Begraven in een kist Later begraven de Egyptenaren hun doden in een kist om ze te beschermen tegen wilde dieren in de woestijn. De lichamen blijven niet goed, maar ontbinden, omdat ze niet in aanraking komen met de hitte en het droge zand in de woestijn. De Egyptenaren gaan op zoek naar een manier om dode lichamen levensecht te bewaren. Het lichaam van de dode moet dienst doen tijdens de reis naar het leven na de dood.

4 Wassen Eerst wordt het lichaam naar de ‘ibu’ gebracht, de ‘plaats van zuivering’. Daar wassen de balsemers het lichaam met aangenaam geurende palmwijn en reinigen het met Nijlwater. De vloeistoffen worden opgevangen in kruiken en bewaard.

5 Organen wegnemen De balsemer maakt een snede in de linkerkant van het lichaam en haalt de organen uit het lichaam. Dat is heel belangrijk, want de ingewanden ontbinden eerst.

6 Organen bewaren De lever, de longen en de ingewanden worden gewassen en ingepakt met zout om ze uit te drogen. Het hart wordt niet weggenomen. De Egyptenaren denken dat het hart het centrum van intelligentie en gevoel is en dat de dode het nodig heeft in zijn nieuwe leven.

7 Hersenen uit de schedel halen Een lange haak wordt gebruikt om de hersenen door de neus uit de schedel te trekken.

8 Inzouten Het lichaam wordt nu bedekt en gevuld met zout om het uit te drogen. Al de vloeistoffen en de doeken die gebruikt worden tijdens het balsemen worden bewaard en later mee begraven met het lichaam.

9 Oliën Na 40 dagen wordt het lichaam opnieuw gewassen met water uit de Nijl. Dan wordt het ingewreven met oliën om de huid elastisch te houden.

10 Organen op hun plaats leggen De gedroogde organen worden in linnen doeken gepakt en terug in het lichaam gelegd. Het lichaam wordt opgevuld met zaagsel, bladeren en linnen, zodat het levensecht lijkt. Het lichaam wordt ingewreven met geparfumeerde oliën.

11 Orgaanpotjes In het begin worden de organen verwijderd uit het lichaam en in kleine potten gelegd. Door de jaren heen verandert de manier van het balsemen en leggen de balsemers de organen terug in het lichaam, nadat ze gedroogd zijn in zout. Toch worden houten of stenen potjes begraven met de mummie om de organen te beschermen.

12 Orgaanpotje Imsety Imsety, de god met het mensenhoofd zorgt voor de lever.

13 Orgaanpotje Hapy Hapy, de god met het hoofd van een baviaan, zorgt voor de longen.

14 Orgaanpotje Duamutef Duamutef, de god met het hoofd van een jakhals, zorgt voor de maag.

15 Orgaanpotje Qebehsenuef Qebehsenuef, de god met het hoofd van een valk, zorgt voor de ingewanden.

16 Inwikkelen hoofd en nek Eerst worden het hoofd en de nek ingewonden met stroken fijn linnen. Dan worden de vingers en de tenen elk apart ingewonden.

17 Inwikkelen lichaam De armen en benen worden apart ingewonden. Tussen de lagen windsels leggen de balsemers amuletten om het lichaam te beschermen tijdens zijn reis naar de andere wereld. De ‘Knoop van Isis’ amulet beschermt het lichaam. De ‘Plummet’ amulet zorgt voor het evenwicht in het nieuwe leven.

18 Bezweringen uitspreken Een priester zegt luidop bezweringen terwijl de mummie ingewikkeld wordt. Deze bezweringen schrikken boze geesten af. Ze helpen de overledene tijdens zijn reis naar het leven na de dood.

19 Armen en benen vastbinden De armen en benen worden samengebonden. Een papyrusrol met spreuken uit het ‘Boek der doden ’ wordt tussen de ingewikkelde handen gelegd.

20 Insmeren met hars Nog meer linnen wikkels worden rond het lichaam gelegd. Na iedere laag worden de windsels ingesmeerd met vloeibare hars. Daardoor worden de windsels op elkaar gekleefd.

21 In laken wikkelen Een laken wordt rond het lichaam gewikkeld. Een afbeelding van de god Osiris wodt op het laken getekend.

22 Inwikkelen in doek Het lichaam wordt nogmaals ingewikkeld met repen linnen, van boven naar beneden en van links naar rechts.

23 Begrafenis Er wordt een begrafenisplechtigheid gehouden voor de overledene. De familie rouwt om zijn dood.

24 Ritueel ‘openen van de mond ’ Er wordt een ritueel uitgevoerd ‘Openen van de mond ’. Daardoor kan de overledene opnieuw eten en drinken. Het lichaam en de kisten worden in een grote stenen sarcofaag in het graf gezet. Meubels, kleding, waardevolle voorwerpen, voedsel en drank worden in het graf van de overledene gelegd.


Download ppt "Mummificeren in Egypte Prehistorie / Oudheid (tot 500)"

Verwante presentaties


Ads door Google