De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De patiënt en de staaroperatie

Verwante presentaties


Presentatie over: "De patiënt en de staaroperatie"— Transcript van de presentatie:

1 De patiënt en de staaroperatie
Margo Trappenburg iBMG/EUR USBO/UU

2 De patiënt in 1990 Gaat naar de huisarts.
Wordt verwezen naar de oogarts. Wachttijd bij de oogarts. Diagnose en behandelvoorstel. Wachttijd voorafgaand aan de operatie.

3 De patiënt … Vertrouwt dat zijn huisarts hem verwijst naar een kundige oogarts. Accepteert wachtlijst binnen zekere grenzen: andere mensen zijn zieker en zorg is een publiek goed. Wordt strategisch (alvast) op de wachtlijst geplaatst. Vertrouwt ook de oogarts waar hij terecht komt.

4 Gedragsregels voor artsen 1936
“Iemand, die geen roeping voelt voor het geneesheerschap, kan het niet ten volle goed uitoefenen. Geneesheer zijn wil zeggen dienaar zijn, dienaar van den zieken mensch.” “Een beroep als het onze moet niet met dat van een handelsman over één kam geschoren kunnen worden; een medicus die graag reclame maakt doet beter, evenals zijn collega, wien het alleen om geld verdienen te doen is, in den handel te gaan, waar zijn karakter en gaven meer tot hun recht kunnen komen dan in de medische praktijk.” “Zoo nadrukkelijk mogelijk moeten wij aanstonds als onze meening hier neerschrijven, dat wanneer een arts, in welke mate of in welk opzicht dan ook, er toe meewerkt om de aandacht van het publiek op zich te vestigen, hij een daad begaat die strijdt met de eerste beginselen van de medische ethiek.”

5 “At the time of being admitted as a member of the medical
profession: I solemnly pledge myself to consecrate my life to the service of humanity; (…) The health of my patient will be my first consideration; (….) My colleagues will be my brothers; I will not permit consideration of religion, nationality, race, party politics or social standing to intervene between my duty and my patient.” World Medical Association 1948

6 De patiënt in 2006 Afspraak met de oogarts via internet? Afspraak in een privé kliniek? Maar waar? Kwaliteitsvergelijken op internet. Eerst maar eens naar

7 Ik kan zoeken op: Wachttijd (varieert van 2 tot 16 weken) Prijs (varieert van 1370 tot 1937 euro) Kwaliteit ziekenhuis algemeen: een stelsel van vele tientallen wiskundige vergelijkingen met vele tientallen onbekenden. Overlijden na hartinfarct ouder/jonger dan 65, pijnmeting na operatie, percentage patiënten met pijn na operatie, veilig medicijngebruik, oogcontrole bij suikerziekte, operatie binnen 1 dag bij gebroken heup, diagnose borstkanker binnen 5 dagen, oogcontrole bij suikerziekte enzovoort.

8 Zoeken op specialisme en dan krijg je gegevens over zieken- huizen en privé klinieken in straal van gewenst aantal kilometers. Veel doorklikmogelijkheden naar privé klinieken. Opnieuw lange lijsten met rankings in sterretjes, duimpjes omhoog en omlaag op indicatoren als medische deskundigheid, openheid van gegevens, oordeel na dagopname, oordeel na polikliniekbezoek enzovoort. Alles op basis van informatie van Mediquest. Independer werkt op basis van provisie.

9 Oogoperatie gekoppeld aan vakantie voor twee personen in Turkije Dr. Yesim en prof. Dr. Mahmut staan “zowel nationaal als Internationaal in hoog aanzien”. Patiënt-ervaringen: “Wij Marjanne en Rosemarie zijn samen met Toos en Rob Peters ondanks het vliegverbod van Onür Air toch op 17 mei vertrokken naar Turkije voor een ooglaserbehandeling. Was prima geregeld door Cetin.”

10 Diverse aardige dokters in diverse ziekenhuizen …

11 Diverse staaroperatie
fotoboeken Kennismaking met de cataractstraat … De consumentenbond schrijft dat het overal goed gaat met de Staaroperaties.

12 Wat zijn we ermee opgeschoten?
Betere, snellere staaroperaties? Moeilijk te zeggen. Als er sprake is van verbetering, komt dat dan door de concurrentie? Het is een misverstand dat professionals zonder externe druk niet zouden doen aan kwaliteitsverbetering.

13 Maar stel dat de staaroperatie verbeterd is, tegen welke prijs dan?
Een staarpatiënt is nooit alleen maar dat. Hij is ook vader, broer, burger, premiebetaler, belastingbetaler, enz. Als burger heeft hij nu te maken met groeiende ongelijkheid in de zorg. Tussen soorten patiënten, tussen soorten verzekerden.

14 Hebben we ons dat wel gerealiseerd?
Ongelijkheid tussen patiënten … Op de website van de NPCF: “Onlangs ontving de NPCF een bericht dat een ziekenhuis voorrang geeft aan verzekerden van een voorkeursverzekeraar. Verzekerden van deze zorgverzekeraar worden binnen een paar dagen geholpen. (..) Het ziekenhuis mag afspraken maken met zorgverzekeraars over levertijden. (…) Het mag er echter niet toe leiden dat andere verzekerden langer moeten wachten op hun behandeling.”

15 De dokter maakt reclame en wordt commercieel.
Kunnen we onze arts nog wel vertrouwen? Geeft hij objectief advies of wil hij zijn diensten verkopen?

16 Posting op de website “Vanaf is het niet langer toegestaan om op het forum de naam van een kliniek, arts of medewerker van een ooglaser- bedrijf te noemen of aanwijzingen te geven waardoor alsnog de identiteit van een kliniek vastgesteld kan worden. De reden hiervoor is dat er in het verleden regelmatig sluikpostings zijn geweest van klinieken die daarmee probeerden commercieel voordeel te behalen. Het was voor bezoekers haast onmogelijk om het verschil te merken tussen de commerciële nepberichten en de oprechte berichten van gewone consumenten. Om de commerciële posters volledig de wind uit de zeilen te halen hebben we besloten tot deze rigoureuze huisregel.”

17 Afspraken met zorgverzekeraars
Prestatiecontracten over het aantal stuitbevallingen in de eerstelijn. Riskant? Zorgverzekeraars Nederland

18 Belasting- en premiebetaler
Het aanleveren en registreren van al die gegevens. Het controleren, managen en aansturen. Toezicht op concurrentie. Kosten van de reclame. Is het economisch gezien wel een goed idee geweest?


Download ppt "De patiënt en de staaroperatie"

Verwante presentaties


Ads door Google