De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Inhoud presentatie Zoomsports algemeen Eigenaar en medewerkers Product

Verwante presentaties


Presentatie over: "Inhoud presentatie Zoomsports algemeen Eigenaar en medewerkers Product"— Transcript van de presentatie:

1

2 Inhoud presentatie Zoomsports algemeen Eigenaar en medewerkers Product
Marktontwikkelingen Prijselasticiteit Communicatie Conjunctuurgevoeligheid Concurrentie

3 Wat is Zoomsports? Zoomsports is een sportspeciaalzaak die zich met name richt op de verkoop voetbalartikelen. Zij zijn op het moment dat ik mijn interview houd 5 maanden open na faillissement van de vorige eigenaar. Ze zijn gespecialiseerd op het gebied van “fashion en voetbal” en richten zich verder op teamsporten in het algemeen. Eerste doelstelling van Zoomsports: Assortiment uitbreiden en naamsbekendheid verkrijgen.

4 Eigenaren Zoomsports is opgericht door drie personen die elkaar qua achtergrond uitstekend aanvullen. Dennis Linthorst heeft een HEAO opleiding en is nu werkzaam als sales operation manager bij Nike Europe. Marcel Amsen heeft een MEAO opleiding en heeft een groothandel in schoonmaakartikelen. In het verleden heeft hij een eigen budgetsportwinkel gehad.

5 Overige medewerkers Daniel de Groot heeft een opleiding accountancy gedaan en is momenteel ook werkzaam op dit gebied. Marco Daman is bedrijfsleider van Zoomsports, hij heeft een voetbalachtergrond en is onder andere verantwoordelijk voor de inkoop. Een voordeel is dat hij bekend is in de omgeving. Bij Zoomsports is verder nog een parttime verkoopstermedewerkster werkzaam.

6 Wat is een product Volgens het woordenboek is een product; voortbrengsel, tastbaar dan wel niet-tastbaar, van landbouw, nijverheid, kunst; opbrengst; vrucht; bedrag. In relatie tot dit bedrijf kan een product het best gezien worden als een tastbaar voortbrengsel van nijverheid.

7 De producten van Zoomsports
Zoals eerder vermeld richt Zoomsports zich met name op de verkoop van voetbalartikelen. In eerste instantie was er het idee om een only-Nike onderneming te starten. Ze hebben besloten af te zien van dit idee, mede op aanraden van Nike, omdat ze zich willen specialiseren op het gebied van voetbalartikelen en daar hoort een compleet merkenassortiment bij.

8 De producten van Zoomsports
Aangezien een van de ondernemers werkzaam is bij Nike kan Zoomsports beschikken over exclusieve modellen op het gebied van voetbalschoenen, die niet beschikbaar zijn voor elke willekeurige concurrent Verder biedt Zoomsports een uitgebreid assortiment van aan de voetbalsport verwante artikelen. Een andere lucratieve bron van inkomsten is het bedrukken van kleding.

9 Wat zijn marktontwikkelingen?
Het begrip marktontwikkelingen is heel breed, hieronder kunnen we onder andere verstaan innovaties op het gebied van nieuwe productietechnieken, nieuwe modellen op het gebied van schoeisel en kleding, maar ook nieuwe uitvindingen, denk aan de “air” van Nike. Een duidelijke ontwikkeling op de huidige sportschoenenmarkt is “retro”, met name Puma en Quick spelen hier goed op in.

10 Zoomsports en marktontwikkelingen
Zoomsports heeft zelf weinig invloed op trends en producten, deze zijn vaak al ruim van tevoren ontwikkeld. Het feit dat een van de medewerkers bij Nike werkzaam is, is natuurlijk wel een voordeel. Op het gebied van marktontwikkelingen probeert Zoomsports in te spelen op de behoeftes van de consument. Door rond te kijken in hun omgeving proberen ze te ontdekken wat de consument wil. Aan de hand daarvan bepalen zij voor een deel hun assortiment.

11 Wat is prijselasticiteit?
Een elasticiteit geeft aan hoe de vraag naar product X verandert als bijvoorbeeld de prijs van dat product wordt aangepast. We onderscheiden verschillende elasticiteiten; van de afzet, van de vraag en kruislingse prijselasticiteit.

12 Zoomsports en prijselasticiteit
Voor een sportzaak als Zoomsports is dit heel moeilijk aan te geven, enerzijds hebben zij te maken met de door leveranciers vastgestelde verkoopprijzen en kunnen daar zelf niet aan tornen, anderzijds zijn sportartikelen luxe goederen die we als elastisch kunnen zien. Bovendien beschikt Zoomsports (nog) niet over voldoende gegevens om hier een duidelijk beeld van te hebben.

13 Wat verstaan we onder communicatie?
In het woordenboek wordt communicatie omschreven als kennisgeving; gemeenschap; verbinding; in verbinding staan. Communicatie kan op verschillende niveaus plaatsvinden; met leveranciers, met concurrenten, met klanten en met personeel.

14 Wat verstaan we onder communicatie?
Communicatie kan ook nog op een andere manier tot zijn recht komen, namelijk uitstraling naar de buitenwereld toe door het dragen van een bepaald merk. Onderbewust worden mensen in een bepaald “hokje” geplaatst als zij een bepaalde stijl van kleding en schoeisel hebben. Merken weten hier goed op in te spelen, ze proberen consumenten ervan te overtuigen dat ze een bepaald “aanzien” creëren door het dragen van hun schoen.

15 Zoomsports en communicatie
Leveranciers: aangezien een van de eigenaren werkzaam is bij Nike verloopt de communicatie met de hoofdleverancier soepel. Het realiseren van een goed assortiment verloopt zonder al te veel problemen. Concurrenten: Zoomsports heeft bij het samenstellen van het assortiment veel hulp gekregen van relaties met een sportzaak in Zaandam die feitelijk kunnen worden gezien als concurrenten. De verstandsverhouding is dus goed te noemen.

16 Zoomsports en communicatie
Klanten: een belangrijke doelstelling in deze fase is het opbouwen van een vaste klantenbestand. Klanten worden persoonlijk benaderd per , telefonisch of schriftelijk. Verder wordt meegelift op de reclamecampagnes van de grote merken zelf. Met name Nike is daarin een trendsetter. Zij maken gebruik van grote namen uit de voetbalwereld.

17 Wat is conjunctuurgevoeligheid?
Wat is de invloed van ontwikkelingen in de economie, zowel positief als negatief, op de afzet en daarmee de bedrijfsresultaten in de betreffende bedrijfstak over een langere periode.

18 Zoomsports en conjunctuurgevoeligheid
Voor Zoomsports is het heel moeilijk aan te geven in hoeverre de onderneming conjunctuurgevoelig is aangezien zij pas een aantal maanden bestaat. Als de economie zich in negatieve zin ontwikkelt zal men in principe minder snel luxe goederen aanschaffen, dat zou een bedreiging kunnen zijn. Een positief punt is dat mensen het tegenwoordig steeds belangrijker vinden zich te onderscheiden, waardoor er een markt is en naar verwachting ook blijft voor dure merkartikelen.

19 Concurrentie De steeds grotere expansie van sportwarenhuizen als Coach, Intersport en Actiesport wordt enerzijds door Zoomsports als een bedreiging gezien. Anderzijds denkt Zoomsports zich te kunnen onderscheiden en daardoor bestaansrecht te hebben door middel van specialisatie en exclusieve artikelen. Service is volgens de eigenaren daarbij een doorslaggevende factor en daarom besteden ze daaraan veel aandacht. Personeel met veel kennis van zaken en betrokkenheid speelt daarbij een rol.

20 Bronvermelding Voor de omschrijving van de economische begrippen heb ik gebruik gemaakt van het Nederlands woordenboek en het boek “Onderneming en omgeving” van dr. R. Schondorff, drs. J.F.B. Pleus en dr. C.A. de Kam. Dennis Linthorst is mijn voornaamste bron/informant.

21 Tot slot Op korte termijn zijn de eigenaren van Zoomsports van plan een tweede vestiging te openen, het assortiment zal exclusief zijn gericht op voetbalartikelen.


Download ppt "Inhoud presentatie Zoomsports algemeen Eigenaar en medewerkers Product"

Verwante presentaties


Ads door Google