De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

NOB Specialisatie Wrakduiken Les III

Verwante presentaties


Presentatie over: "NOB Specialisatie Wrakduiken Les III"— Transcript van de presentatie:

1 NOB Specialisatie Wrakduiken Les III
Rob Kool & Frans Jansen

2 Agenda De aftrap Vragen n.a.v. de vorige keer?
De Toets: inleveren en omkleden Praktijk Nabespreking / Serpent

3 De aftrap: waar komen de wrakken vandaan

4 Praktijk volgende keer
We hebben een boot Het wordt doorwerken 1 team belijnen, 1 team meten 1 team opruimen Bereid voor in groepen, wissel uit.

5 Coördinatie Plaats: De Beldert (Info op het noodplan)
Tijdstip: 19 juli 2013, om uur. Oppervlakte coördinator/duikleider: staat op de duiklijst Standby duiker: staat op de duiklijst Aantal buddyparen: 7 paren (+ 1 persoon) Buddy indeling, zie duiklijst Noodvoorzieningen, zie het noodplan. (Waar staan de noodvoorzieningen, welke en wie kan ze bedienen.) Afspreken (aangevuld): Ieder Gagnan lid kan nodvoorzieningen bedienen en kent de plek, idem Dipnoi instructeurs. Check hulpmiddelen per team/onderdeel

6 Werkzaamheden: Lijnen worden door de lijnenploeg uitgezet
Meetinstrumenten worden door de meetploeg verzorgd Na de oefening, signaal wordt door de oppervlakte coördinator/duikleider gegeven, doet de opruimploeg zijn werk. Boten neerleggen, roeiboot boven het wrak, rubberboot aan de kant. Lijn vanaf de rubberboot naar de boei, om veel roeien te voorkomen en ter bevordering van de snelheid. Decostation inrichten (Als de tijd het toelaat)

7 Briefing door ???? Nadat we zijn omgekleed & sets zijn opgebouwd, niet omhangen. Stek info Info kotter Oriëntatie waar, ligt de kotter Duiktijd/Duikdiepte Reguliere buddysignalen Buddylijnen (afspraken, waar zit de buddylijn van mijn buddy)_ Afspraak noodopstijging OK signaal Nood signaal

8 Lijnen Om veilig het wrak te kunnen opmeten, moet er een gidslijn komen. De gidslijn zal vanaf de achter kant via stuurboord zijde naar de voorkant gelegd worden.

9 Planning lijnen Benodigdheden voor het aanleggen van de gidslijn:
Daallijn met boei en zinkstuk. de zekerheid nemen we dit mee. Aangezien de beldert een maximale diepte heeft van 25 meter moet een lijn van 30 meter voldoende zijn. Gidslijn minstens 50 meter. Volgens de verhalen is het wrak een meter of 15 lang, met 50 meter gids lijn moeten we de contouren van het wrak aan 1 zijde kunnen volgen. De gidslijn is voor zien van markers die de richting aangeven van het beginpunt. De gids lijn zal aan het wrak worden vastgemaakt middels offerlijntjes.

10 Realisatie: De daallijn, indien niet aanwezig zal eerst door de schipper worden geplaatst. Blijkt er reeds een daallijn aanwezig te zijn dan zal deze gecontroleerd worden dor het buddy paar wat de gidslijn gaat aanleggen. Als eerste gaat een buddy paar te water die de gidslijn gaat aanleggen. De verwachting is dat hiervoor ongeveer 10 minuten voor nodig zijn. De meet buddy paren kunnen niet tegelijkertijd afdalen en zullen 5 minuten moeten wachten om de gidslijn uit te kunnen laten leggen. Het buddy paar wat de gidslijn gelegd heeft kan dan meteen aan zijn opstijging beginnen. Wachten tot ze boven zijn!

11 Meten Wie doet wat????

12 Opruimen Voor komende vrijdag 19JUL2013 hebben wij de eer om op de kotter alle achtergebleven schatten, incl alle "dure reels", te mogen bergen. Wij gaan dat doen in vol duik-ornaat, dwz met eigen reel, deco-ballon en natuurlijk de nodige verlichting mee-nemend. Voor het transport onderwater zullen wij gebruik maken van tassen en/of zakken. We kunnen natuur een deal met de schipper maken die ons zal afzetten bij de kotter om alle schatten naar boven te hijsen maar zoals bij "goed zeemanschap" zal de "kapitein" mee willen delen in de buit. Van dit laatste zijn wij nog niet overtuigd. In onze meeting, ter plaatsen bij de kotter, zullen wij dit bespreken en actie ondernemen. Rest ons nog te melden dat al onze voorgangers op de kotter er geen stof bende van moeten maken daar wij dan onder deze zware omstandigheiden een te kleine buit verwachten boven te halen (opbrengst per persoon is dus te laag) en wellicht een "zeemansgraf" aan materiaal overwegen.

13 Toets

14 NOB Specialisatie Wrakduiken Naar de praktijk in Zeeland
Hoofdstuk 8 tegendeel wordt geconstateerd, dan gaan we op zoek naar ander materiaal.

15 Inventarisatie: Wat weten we van het serpent? Voorstel:
Verken mbv lijn. Maak per buddypaar een plan. Noteer aandachtpunten en check (gaten, bolders) Bekijk waar penetratie een optie is voor een volgende duik (andere dag). Stijg op met gebruik van de ballon, maar hou contact met de daallijn.

16

17 Naar de eigen praktijk:
Kies je eigen zoet-/brakwater wrak en organiseer een duik. Woonboot (Alem) Kajuitbootje (Maarsseveen, Bussloo, Lith, Groene Heuvels) Oostelijk wrakje Scharendijke Sleper, Roeibotenkerkhof, Recreatieboot (Vinkeveen) Rijnaak (Thorn) Diversen (Oostvoornse meer) Tonnenwrak (IJzendoorn) Straaljager (La Gombe) Onderwaterhuis Verras ons Platbodem? (Nederhorst den Berg) Maak een presentatie (terugkomdag presenteren)

18 Hulpsheet wrakvoorbereiding
Type schip Wanneer gebouwd? Waar (locatie) en waarom gezonken? Overledenen/archeologie? Positie (ligging) en staat van het wrak Foto’s? Gevaren Overige bijzonderheden

19 Presentatie terugkomavond
Bereid je wrak voor Wat is het (Zie hulpsheet) Hoe pak je het aan (organisatie, veiligheid, oefening) Presenteer kort Foto uit Scubasigns, zie link! Meer handsignalen?

20 Tot Volgende Keer!!


Download ppt "NOB Specialisatie Wrakduiken Les III"

Verwante presentaties


Ads door Google