De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

ZORG EN WELZIJN BREED een programma voor zowel basis- als kaderleerlingen.

Verwante presentaties


Presentatie over: "ZORG EN WELZIJN BREED een programma voor zowel basis- als kaderleerlingen."— Transcript van de presentatie:

1 ZORG EN WELZIJN BREED een programma voor zowel basis- als kaderleerlingen

2 Als je kiest voor deze afdeling moet je: Graag iets voor anderen willen doen. Anderen willen helpen. Sociaal voelend zijn. Dienstverlenend bezig willen zijn. Met mensen willen werken.

3 Welke vakken horen bij Zorg & Welzijn Breed? Nederlands Engels Biologie Wiskunde Maatschappijleer 1 Maatschappijleer 2 Lichamelijke opv Kunstvakken & CKV Zorg en Welzijn In de 4e klas kunnen leerlingen kiezen tussen wiskunde of maatschappijleer 2

4 Zorg en welzijn bestaat uit 4 deelgebieden: · Zorg en hulpverlening · Uiterlijke verzorging · Zorg voor het huishouden · Welzijn

5 Zorg en hulpverlening E Zorg rondom het ziekenhuisbed De sociale kaart: waar zijn de ontmoetings- en hulpverleningsmogelijkheden voor kinderen, jongeren, volwassenen, ouderen, zieken en gehandicapten? Uitleggen welke verschillende soorten zorg er zijn Gehandicapten + hulpmiddelen Ouderen = HBO

6 Uiterlijke verzorging Het werken met een computer Haarverzorging - algemene verzorging - make-up - nagelverzorging (manicure) Schoonheidsverzorging - haar wassen en föhnen - haarstroken recht, horizontaal en vertikaal kunnen knippen - enkele wikkels indraaien =

7 Zorg voor huishouding Wat is: Een maaltijd kunnen bereiden Schoonmaakwerkzaamheden verrichten bij een oudere in Schagen. Wassen Facilitaire dienstverlening: - hoe werk je in een grootkeuken - hoe werk je in de schoonmaakdienst en linnendienst - hoe maak je een product voor de kantine - hoe verkoop je de gemaakte producten in de kantine drogen strijken tafel dekken gezonde voeding voedingsstoffen hygiëne =

8 Een activiteit voor een groep voorbereiden, uitvoeren en evalueren Welzijn = De sociale, geestelijke en lichamelijke ontwikkeling van de mens omschrijven (baby, peuter, kleuter, schoolkind, volwassene en oudere) OpvoedenEen baby in bad doen Onderzoek naar speelgoed & leesboeken Interview ouderen Sociale vaardigheden: -iets bespreken - ‘nee’ zeggen - beleefdheidsvormen hanteren - beslissingen nemen - omgaan met gevoelens - omgaan met kritiek - omgaan met waardering Verbale en non-verbale communicatie Drama

9 Om deze deelgebieden goed te kunnen aanbieden, hebben we gekozen voor een carrousel. Voor de lessen van de carrousel is het 3e leerjaar in 4 perioden verdeeld. De eerste periode krijgen de leerlingen een inleiding en daarna worden tijdens iedere periode 2 onderwerpen van hetzelfde deelgebied behandeld.

10 De 4 deelgebieden komen tot uiting in de 4 lokalen. Dit heeft als voordeel dat elk lokaal een eigen identiteit heeft en het voor de leerlingen duidelijk is wat de verschillende kanten van Zorg & welzijn zijn. De leerlingen werken in de carrousel allemaal op dezelfde manier. Ze krijgen een studiewijzer waar precies in staat wat er gebeuren moet. Iedere les bestaat voor 2/3 uit praktijkopdrachten. De praktijkopdrachten sluiten zoveel mogelijk aan op de theorie. Iedere praktijkopdracht wordt afgesloten met een evaluatieformulier waarop aangegeven moet worden wat ze gedaan hebben, wat ze moeilijk vonden en wat ze geleerd hebben.

11 De praktische opdracht en de integratieve eindtoets is een onderdeel van het praktisch eindexamen. Ook is er nog tijd om de stof te behandelen die voor het theoretisch gedeelte van het examen afgenomen wordt. Ook het 4e leerjaar werkt met 4 perioden en 4 deelgebieden. De perioden zijn korter dan in het derde jaar. Er wordt één deelgebied uitgewerkt. Aan het eind van het jaar blijft een periode van ongeveer 6 weken over. Tijdens deze periode gaan de basisleerlingen zich bezighouden met de praktische opdracht en de kaderleerlingen met de integratieve eindtoets.

12 De stage

13 stagelopen in de bovenbouw van Zorg en Welzijn is leuk! Nou, wij natuurlijk, want stagelopen betekent werkervaring opdoen in de tijd van de school. Wie zegt dat? Je maakt kennis met misschien wel jóuw toekomstige werkterrein en je kunt ondervinden of datgene waar je voor gekozen hebt wel bij je past!!

14 Wanneer voor ons jouw keuze duidelijk is, proberen wij je te plaatsen op de plek waar je voor gekozen hebt. Bijna altijd lukt dat. Hoe dat werkt zullen we je uitleggen. Vóór je naar een stageadres gaat, vragen wij je eerst waar je voorkeur naar uitgaat: een kapper een kinderdagverblijf een verzorgingshuis een kleuterschool In ieder geval een plaats die met Zorg en Welzijn te maken heeft. Je begrijpt dan ook meteen dat je niet kan kiezen voor een modezaak met trendy kleding of een muziekwinkel.

15 Omdat het stagelopen een belangrijk onderdeel is van het eindexamen-cijfer, zijn er een aantal opdrachten aan het stagelopen verbonden. Deze worden je duidelijk gemaakt ver voor de aanvang van de stage. Je wordt begeleid door iemand van het bedrijf waar je heen gaat. Ook de school geeft begeleiding en onderhoudt nauw contact met jou tijdens deze periode.

16 Weet je waarom? Omdat, wanneer je het leuk gevonden hebt en je weet daardoor welke opleiding je na onze school gaat kiezen, de stage duidelijkheid heeft gegeven…… Praktijkervaring opdoen………….. wij kunnen nooit nabootsen hoe het in het “echt” aan toe gaat. Wat we er nog over willen zeggen is dit: een stage is altijd geslaagd !!! En wat nou als je de stage hélemáál niet leuk hebt gevonden? Dan weet je zeker voor de rest van de opleiding dat je dát werk nooit wil gaan doen! Positief toch?

17 Wat is dus Zorg en Welzijn? Samenwerken in groepen Zelfstandig werken met studiewijzers Praktijkopdrachten Twee weken stage in 4de klas Bekijk ook de webpagina van het decanaat. Hier kunt u o.a. zien welke vervolgopleidingen leerlingen kunnen volgen met een VMBO opleiding Zorg en Welzijn.


Download ppt "ZORG EN WELZIJN BREED een programma voor zowel basis- als kaderleerlingen."

Verwante presentaties


Ads door Google