De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Roken, wat is het en wat doet het met je?

Verwante presentaties


Presentatie over: "Roken, wat is het en wat doet het met je?"— Transcript van de presentatie:

1 Roken, wat is het en wat doet het met je?

2 Wat is tabak, wat weten jullie er al van?
Wat zit er in? Hoe ziet het eruit? Wat doet het met je? …… Belangrijk is om aandacht te besteden aan wat de kinderen al weten van roken Stel de vraag: wat is tabak en wat weten jullie er al van? (noteer steekwoorden op het bord)

3 Wat zijn jullie ervaringen met roken?
Ken je mensen die roken? Wat vind je ervan als mensen roken? Heb je zelf wel eens gerookt? Uitvragen wat hun eigen ervaringen zijn, ervaringen met rokende ouders Probeer de mening van de kinderen over roken duidelijk te krijgen

4 Test je kennis Kennisquiz! Leg uit wat de kennisquiz is.

5 Vraag 1: In tabak zitten giftige stoffen
WAAR NIET WAAR Waar

6 Tabak In tabak zitten de volgende stoffen: Teer Nicotine Koolmonoxide
In een sigaret zit tabak. Bij het roken verbrandt de tabak. Allerlei schadelijke stoffen in de tabak verbranden. Die zijn giftig en die adem je in als je rookt. Deze stoffen komen eerst in je longen terecht en daarna in je bloed. Het bloed vervoert ze door het hele lichaam. Er zitten wel 4000 giftige stoffen in tabak. Teer is een zwarte, kleverige stof. Als je rookt blijft er teer in je luchtpijp en je longen plakken. In je longen zitten heel veel kleine haartjes; trilhaartjes. Deze zorgen ervoor dat je longen schoon blijven. Doordat de teer kleverig is plakken de haartjes aan elkaar vast. Hierdoor krijg je meer vuil en slijm in je longen en hierdoor ga je hoesten! Door de teer worden je longen worden zwart en ze gaan minder goed werken. Waarvoor heb je je longen allemaal nodig? Nicotine is een giftige stof die ervoor zorgt dat je verslaafd raakt aan tabak. Je hart gaat er sneller van kloppen. Zolang de nicotine in je lichaam zit voel je je goed en lekker. Dat lekkere gevoel je wil je steeds opnieuw. Mensen die roken krijgen steeds vaker en sneller zin in een sigaret, hierdoor gaan ze steeds meer roken. Koolmonoxide zorgt ervoor dat je bloed minder zuurstof kan opnemen. Daardoor moet je hart veel harder werken en slijt het sneller. Ook je conditie wordt slechter. Rokende leerlingen zijn bijv. veel eerder moe tijdens gymen.

7 De effecten van roken Filmpje www.schooltv.nl/beeldbank

8 Vraag 2: Roken helpt goed tegen de stress
WAAR NIET WAAR Niet Waar. Veel mensen roken wel als ze stress hebben, maar eigenlijk gaat de stress er niet van weg.

9 Waarom roken mensen? Ik wilde weten hoe het voelt om te roken
Ik ben gaan roken omdat ik dat stoer vond Mijn familie en vrienden roken ook Ik rook omdat ik dan meer relaxed ben Iedereen weet dat roken niet gezond is. Waarom zou je er dan aan beginnen? Sommige mensen denken nog steeds dat roken voordelen heeft. Ze vinden dat roken hen helpt.

10 Vraag 3: Van alle 12-jarige kinderen heeft 10 % wel eens gerookt
WAAR NIET WAAR Niet waar, 16 procent

11 Risico’s van roken Hart Longen Bloedvaten Huid en tanden Verslaving
Maar ook: Kost veel geld Stinkende kleren Door roken kun je last krijgen van je hart. En dat kan erg gevaarlijk zijn! Je hart is een spier. Een spier heeft zuurstof nodig om te kunnen werken. Krijgt je hart te weinig zuurstof? Dan doet dat pijn op je borst. Als je rookt, wordt deze pijn erger. Dit komt door de stof koolmonoxide. Als je rookt, komt er koolmonoxide vrij. Door deze stof raken je bloedvaten verstopt. De zuurstof kan er niet meer goed doorheen. Je hart krijgt zo minder zuurstof. Watgebeurt er als je hart geen zuurstof krijgt? Dan kun je een hartaanval krijgen. Na een zware hartaanval, ga je binnen 10 minuten dood. Rokers hebben 2 keer zoveel kans op een hartaanval. Door de nicotine gaat de binnenkant van de bloedvaten kapot. Het wordt ruw. Je lichaam maakt dan korstjes. Net als bij een wond. Zo raken je bloedvaten verstopt. Het bloed kan er niet meer goed door. Dit heet met een moeilijk woord ‘atherosclerose’. Veranderingen in de bloedvaten doet pijn. Sommige mensen krijgen pijn in hun been. Zelfs als ze een klein stukje lopen. Ze moeten steeds stilstaan. Wachten tot de pijn weer weg is. Ze lopen alsof ze etalages van winkels bekijken. Daarom noemen ze deze pijn ‘etalagebenen’. Rokers hebben hier vaker last van dan niet-rokers.

12 Vraag 4: Als je stopt met roken kun je hoofdpijn krijgen
WAAR NIET WAAR Waar. Als je stopt met roken, kan dit met je gebeuren: Je krijgt zin om te roken Je wordt snel boos Je kunt je niet goed concentreren Je bent onrustig Je voelt je somber Je slaapt slecht Je hebt hoofdpijn of last van je maag/darmen Je krijgt prikkende vingers en tenen of koude rillingen We noemen dit ook wel ontwenningsverschijnselen.

13 Bedenk zoveel mogelijk manieren om ‘nee’ te zeggen tegen roken
Bedenk dit samen met je buurman/vrouw Probeer het woord “ik” te gebruiken en een reden die jij belangrijk vindt. Laat ze dit opschrijven en laat 1 of 2 groepjes dit naspelen

14 Tips voor het weigeren van een sigaret
Negeren Weggaan Grapje maken Weigeren Zeg duidelijk dat je niet rookt. Biedt iemand je een sigaret aan, dan zeg je bijvoorbeeld: 'Nee, je weet toch dat ik niet rook.' Laat je niet overhalen, je weet waarom je niet wilt roken. Negeren Je kunt iemand die een sigaret aanbiedt ook negeren. Besteed er geen aandacht aan en praat door over een ander onderwerp. Na een tijdje komt de boodschap wel over. Weggaan Je kunt ook gewoon weglopen. Als jij geen zin hebt om te roken of om in de rook van iemand anders te staan, ga dan gewoon weg. Je kunt ook meelopen met iemand die weggaat. Misschien gaat de roker dan ook eens nadenken over het roken. Grapje maken Misschien vind je het moeilijk om iemand te negeren of om weg te lopen. Je kunt dan ook op een grappige manier een sigaret weigeren. Zeg bijvoorbeeld: 'Nee dank je, ik rook alleen chocolade-sigaretten.' Als iemand blijft aandringen, maak dan op een serieuze manier duidelijk dat je niet rookt.

15 Energiedrankjes Wie drinkt dit wel eens? Weet je wat er in zit?
Waarom drink je het?

16 Vraag 5: Aan energiedrank kun je verslaafd raken
WAAR NIET WAAR Waar. Het drinken van energydrankjes werkt verslavend, omdat het je steeds meer nodig hebt voor hetzelfde effect. Als je het elke dag drinkt, zul je als je een dag niet drinkt misschien last krijgen van hoofdpijn of je erg moe voelen.

17 Energiedrank Cafeïne, Guaraná en Taurine Veel suiker!
In energiedrank zit: Cafeïne, Guaraná en Taurine Veel suiker! Waarom drinken jongeren dit? Meer energie Het is lekker Het is goedkoop Het is stoer?

18 Vraag 6: Als je energiedrank drinkt op school kun je je beter concentreren
WAAR NIET WAAR Niet waar. Je wordt er juist druk door waardoor je concentratie slechter wordt. Nadat je energie hebt gekregen, volgt een dip.

19 Risico’s energiedrank
Misselijkheid/braken Hartkloppingen Moeheid Dikker worden Uitdroging Verslaving Een drankje is 4 sterke koppen koffie! Werkingsduur: 5 tot soms wel 12 uur lang! Uitdroging: vertellen over sporten

20 Einde kennisquiz! Wie heeft alle vragen goed?

21 Test jezelf! Test Jezelf
Welke stof maakt dat je verslaafd raakt aan roken? …………………………………………………………………….. Welke kleur krijgen je longen van teer? Door welke stof in een sigaret gaat je conditie achteruit? ……………………………………………………………………… Hoeveel procent van de kinderen op het basisonderwijs heeft wel eens gerookt? Wie echt niet meer zonder iets kan, is er aan……………………………… Hoeveel koppen koffie zitten er in één energiedrankje? Hoelang werkt ongeveer 1 blikje energiedrank? ……………………………………………………………………. Wie kan er beter tegen alcohol; mannen of vrouwen? Alcohol is erg slecht, vooral als je nog in de groei bent. Je kunt dan namelijk je…….. …………………………………..beschadigen. Wat is een kater van de alcohol?

22 Bedankt! Wat vonden jullie ervan? Hebben jullie nog vragen? Context
 088 –

23 Context Lijnbaan 4 2512 VA Den Haag  088 –


Download ppt "Roken, wat is het en wat doet het met je?"

Verwante presentaties


Ads door Google