De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Cursusweekend Samenspel

Verwante presentaties


Presentatie over: "Cursusweekend Samenspel"— Transcript van de presentatie:

1 Cursusweekend Samenspel
I n t e r a t i o n a a l ! S V N 6 – 8 juni 2008 in de Glind (bij Amersfoort) Cursusweekend Samenspel voor muzikanten en zangers Bang om een blauwtje te lopen? Marc Constandse (zang) Gerwil Kusters (muziek) Ongedwongen Italiaans Ron Janssen Salvatore Sichi De Kelten in Amerika Vrolijke klezmer Annelies Tijman Michiel Ockeloen In het spoor van de Vikingen Jos Koning Improviseren over een akkoordenschema info: of (Froukje)

2 I n t e r a t i o n a a l ! www.volksmuziek.nl S V N Cursusweekend
Samenspel voor muzikanten en zangers Van 6 tot 8 juni 2008 organiseert Stichting Volksmuziek Nederland het cursusweekend SVN Internationaal! Dit is een cursusweekend met een beetje theorie en veel muziekpraktijk voor instrumentalisten en zangers die graag willen samenspelen en –zingen en hun instrument redelijk beheersen. Er wordt in verschillende groepen gewerkt aan een eigentijds folkgeluid, waarbij deze keer improvisatie, avontuur en vrolijkheid sleutelwoorden zijn. Maak een keuze uit het bonte palet van cursussen met de muzikale versiertrucs van de Roma, de vrolijke kant van Klezmer, de ongedwongenheid van de Italianen of de energieke muziek uit het Deense koninkrijk. Neem een akkoord en improviseer erop los of beleef wat er met de muziek van Ierse en Schotse pioniers is gebeurd in Noord-Amerika. Bijzonderheden Informatie: of +31(0) Plaats: YMCA De Glind te De Glind (bij Barneveld) Tijd: 6 – 8 juni 2008 (vrijdagavond tot en met zondagmiddag) Kosten: € 165,- (incl. lessen, 2 overnachtingen, maaltijden en koffie of thee) Aanmelding: info:

3 Improviseren over een akkoordenschema www.volksmuziek.nl
Improvisatie voor alle instrumentalisten die melodieën kunnen spelen Jos Koning Je wilt wat variatie aanbrengen. Tussen de coupletten door iets spelen maar niet instrumentaal de melodie letterlijk herhalen. Een leuke solo inlassen terwijl de begeleiding doorloopt. Een tegenstem maken - misschien wel een héél aparte. Kortom... improviseren over een akkoordenschema, een begeleiding. Hóe doe je dat? Natuurlijk! Met een dosis creativiteit - een absolute voorwaarde. En het kernmateriaal van deze workshop. Maar wát als het resultaat je teleurstelt? Wát gaat er fout? En daar komt dan ook wat muziektheorie om de hoek kijken. Welke mogelijkheden bieden de akkoorden je - en welke beperkingen? Een handzame cursus voor alle instrumentalisten die melodieën kunnen spelen. Maar er zijn een paar beperkingen. Het is een groot voordeel als je al zelfstandig kunt ontdekken wat de toonladder van een melodie is - en dan niet alleen met een uit het hoofd geleerd ezelsbruggetje. Een gitaar en een trekharmonika zijn als melodie-instrument in het nadeel. Dus met bespelers van deze instrumenten wil ik tevoren overleggen ( Jos Koning is een dijk van een violist die veel andere instrumenten "een beetje" speelt. Werkte in tientallen muziekgroepen, is te horen op 40 platen in allerlei genres. Terugkerende thema's: eigenzinnigheid en improvisatie. Hij heeft daar jarenlang mee les gegeven en er een serie werkboeken over geschreven. info:

4 Bang om een Blauwtje te lopen? www.volksmuziek.nl
De versiertruc van de zuidelijke balkan Marc Constandse (zang) In deze cursus maken we heel praktijkgericht kennis met zang en muziek van de nomadisch levende Roma. Op de manier van de Roma gaan we er ons “eigen ding” van maken. Dat is namelijk wat Romamuzikanten doen, ze horen iets en spelen het op eigen wijze na… Deze keer duiken we daarvoor iets meer het zuiden van de balkan in. We bekijken in het bijzonder de prachtige melismatische melodieën,….de melodieën met veel melodische versieringen. Gerwil Kusters (muziek) Dit onderwerp wordt behandeld in een cursus voor zangers onder leiding van Marc Constandse en een cursus voor muzikanten geleid door Gerwil Kusters. Beide groepen werken aan (gedeeltelijk) hetzelfde repertoire en vormen uiteindelijk samen een band. Gerwil Kusters liep als jongetje van vier zijn vader achterna bij de dorps-fanfare en begon met saxofoonspelen toen hij acht jaar was. Uiteraard in die dorps-fanfare. Dweilorkesten, popbands, etc. kwamen op zijn pad. Tijdens zijn studie aan het Conservatorium Maastricht verdiepte hij zich in hedendaags klassiek saxofoonrepertoire. Sinds enige jaren legt Gerwil zich toe op blaaswerk (saxofoon, klarinetten, doedelzak) uit de Balkan en omstreken. Momenteel is hij blazer bij Parne Gadje en bandleider/componist bij de Holland Express Band ( Marc Constandse kwam, na een lange weg als reizend artiest in de muziek-, theater-, circus- en beeldende kunstwereld, uiteindelijk in aanraking met de muziek van de Roma, muziek uit de Balkan en iets later met de bandoneon. Hij is autodidact en speelt tegenwoordig met Parne Gadje en Big Low. Marc is eigenzinnig interpreet van een omvangrijk repertoire liederen uit Balkan en omstreken. info:

5 Ierse en Schotse invloed in Noord-Amerika voor muzikanten en zangers
De Kelten in Amerika Ierse en Schotse invloed in Noord-Amerika voor muzikanten en zangers Ron Janssen We volgen de reis die enkele eeuwen geleden door de Schotten en Ieren gemaakt werd, op zoek naar een beter bestaan op het Noord Amerikaanse continent. De emigranten namen hun Keltische muziek mee, maar omdat er geen cassetterecorder voorhanden was, is de muziek een eigen leven gaan leiden. Naast de muziek komen ook de sociale aspecten aan bod die wel degelijk een rol hebben gespeeld op de voortzetting van deze Keltische muziek. We nemen diverse stijlen onder de loep en gaan werken aan een aantal interessante tunes en songs uit de traditionele Keltische muziek, en uit de Amerikaanse old-time en bluegrass. Deze cursus is geschikt voor zang en alle westerse instrumenten, met uitzondering van koperblazers. Ron Janssen heeft zich gespecialiseerd in de Keltische muziek, diens achtergronden en de daaruit voortgevloeide muziekstijlen op Amerikaans en Canadees grondgebied. Hij verzorgt regelmatig lezingen over deze thema’s op middelbare scholen en bij geïnteresseerde instanties. Ook is hij (privé)docent voor trekharmonica (met name Ierse muziek). Ron speelt fiddle en mandoline in de band Greengrass: info:

6 In het spoor van de Vikingen
Muzikale verkenning van het Deense koninkrijk voor muzikanten en dansers Annelies Tijman Deze cursus is bedoeld voor alle instrumenten. We spelen van blad en uit het hoofd, van allebei wat. Bespeel je een instrument met beperkte stemming, zoals trekzak of doedelzak, neem dan van tevoren contact met Annelies op. In deze cursus staat volksmuziek uit Denemarken centraal, met een vleugje van de ondernemende Vikingen die de basis legden voor een groot Deens koninkrijk, dat naast Denemarken, de Færør-eilanden en Groenland ook Noorwegen, Skåne en Schleswig-Holstein omvatte. Deze historie weerklinkt in het uitgebreide Deense muziekrepertoire. Deense dansmuziek is een combinatie van danspassen, maatsoorten en de energie die daarbij hoort. De Denen hoppen van de ene toonsoort naar de andere. Spannend voor de muzikant! Een tweekwart, als hopsa gespeeld, klinkt heel anders dan de tweekwart als skots. Dat is geen kwestie van tempo, maar van begeleiding en vooral van de energie die de muzikant erin steekt. We zoeken spelend en dansend naar de swing om de danser te laten “dansen”. Annelies Tijman speelt viool en is volksdansdocent en schilderes. Ze probeert deze verschillende vormen van kunst en creativiteit in te zetten in het gewone leven van alledag. Ze zet ontzettend graag andere mensen, zowel kinderen als volwassenen, in gang met het ontdekken van alles wat ze zelf graag doet. Als dansdocent en muzikant is ze gespecialiseerd in Deense muziek en dans. Ze begeleidt haar eigen volksdanslessen en geeft les in het spelen van goede volksdansmuziek. Daarnaast creëert ze haar eigen theatervorm (Sigurd) en verbeeldt ze haar leven in tekeningen en schilderijen. info:

7 Samenspel in klezmer voor gevorderde muzikanten
Vrolijke klezmer Samenspel in klezmer voor gevorderde muzikanten Michiel Ockeloen Klezmer is instrumentale muziek die een redelijke tot goede beheersing van je instrument vraagt. Je kunt aan de cursus meedoen als je de melodieën in het juiste tempo kunt spelen, of, voor de gitaristen, als je de akkoordenschema’s van de nummers beheerst. Stuur mij een mailtje of bel als je geïnteresseerd bent, dan geef ik vast wat bladmuziek en mp3 voorbeelden van het cursusmateriaal. Zo kan je inschatten of de cursus bij je past en al iets voorbereiden thuis. We gaan vrolijke klezmer muziek spelen tijdens deze workshop voor instrumentalisten. Verschillende vormen komen aan bod, denk aan de zhok, freilekhs, terkischer, bulgar en khusidl. We gaan werken aan samenspel, specifieke ritmes in de begeleiding, versieringen en groepsgeluid. Michiel Ockeloen heeft ruime ervaring met het spelen van klezmermuziek als accordeonist in “Shtetl Band Amsterdam” (zie: Ook speelt Michiel Spaanse, Italiaanse en Zuid-Amerikaanse muziek in o.a. “Bandera Latina”. Hij is actief op het gebied van wereldmuziek en theater en speelde in tal van producties en projecten. Met Gottfrid van Eck speelt hij verteltheater voorstellingen. Michiel geeft privé accordeonles in Arnhem en leidt de laatste jaren de workshop “accordeon” tijdens de herfstweek van de SVN. info:

8 Ongedwongen Italiaans www.volksmuziek.nl
Tumultueuze smeltkroes van culturen voor muzikanten en zangers Salvatore Sichi Italiaanse muziek is, net als de Italiaanse keuken, rijk en divers. Inheemse culturele uitingen waren in het tumultueuze verleden van het land onderhevig aan invloeden van de Germanen, Grieken, Arabieren, Fransen en Spanjaarden. Dit maakt de traditioneel Italiaanse muziek moeilijk te omschrijven. Een verschil met veel andere moderne Europese landen is dat in Italië de traditionele muziek nog springlevend is en zelfs haar invloed uitoefent op de popcultuur. Voor deze cursus vormen uiteenlopende Italiaanse volksdeuntjes de basis. We verdiepen ons in hun culturele achtergrond, plaats in de traditie en ontstaansgeschiedenis. Samen ontleden we de nummers en proeven de verschillende aspecten ervan om ze vervolgens op een integere manier naar onze eigen hand te zetten. De cursus is bedoeld voor allerlei instrumenten en er zal ook gezongen worden. Het is de bedoeling dat we in deze cursus in een ontspannen en ongedwongen sfeer te werk gaan, waarin iedereen de kans krijgt om zijn of haar kennis en vaardigheden te vergroten. Salvatore Sichi begon op 13 jarige leeftijd met gitaarspelen. Als kind van Italiaanse ouders kreeg hij Italiaanse muziekcultuur met de paplepel ingegoten. Geïnspireerd door de muziek van the Gipsy Kings en Manitas de Plata leerde hij zichzelf flamenco en Rumba Flamenca spelen. Deze invloeden komen terug in zijn band Bandera Latina, die zich heeft ontwikkeld tot een mediterrane wereldmuziekgroep. Als liefhebber van Italiaanse volksmuziek maakte Salvatore studiereizen naar o.a. de eilanden Sicilië en Sardinië en leerde daar de lokale muziektradities kennen. Deze Italiaanse invloeden zijn, samen met Spaanse, Klassieke en Keltische elementen ook in zijn eigen composities terug te vinden. Naast zijn werk als uitvoerend muzikant en componist is Salvatore gitaardocent en werkt hij regelmatig mee aan muziekprojecten in het basisonderwijs en bij SKAR . info:

9 Cursusweekend Samenspel
I n t e r a t i o n a a l ! S V N 6 – 8 juni 2008 in de Glind (bij Amersfoort) Cursusweekend Samenspel voor muzikanten en zangers aanbevolen: aanmelding voor 1 mei 2008 info: of (Froukje)


Download ppt "Cursusweekend Samenspel"

Verwante presentaties


Ads door Google