De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Ennea (negen) – grammos (punten). De mens is geschapen naar het beeld van God. Alle mensen zijn uniek, maar mensen hebben ook vele gelijkenissen. Daarom.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Ennea (negen) – grammos (punten). De mens is geschapen naar het beeld van God. Alle mensen zijn uniek, maar mensen hebben ook vele gelijkenissen. Daarom."— Transcript van de presentatie:

1 Ennea (negen) – grammos (punten)

2 De mens is geschapen naar het beeld van God. Alle mensen zijn uniek, maar mensen hebben ook vele gelijkenissen. Daarom zijn er al verscheidene pogingen ondernomen om mensen in te delen volgens bepaalde types ( sterrenbeelden, archetypen, enneatypen,…)

3 Het enneagram is een persoonlijkheidsleer die ervan uitgaat dat er 9 types bestaan. Elk type denkt, voelt en handelt anders. Deze negen types kan men onderverdelen in 3 algemenere types: hart – hoofd- en buiktypes. De oorsprong van het enneagram is ongekend. Sommigen dateren het rond 2000 v.C. Zeker is dat de soefi’s (mystieke moslims) het systeem verder uitwerkten. Zij noemden het enneagram ‘het aangezicht God’, omdat elk van de 9 types iets vertelt over het ‘zijn’ van God.

4

5

6 Met behulp van het enneagram kan je inzicht krijgen in jezelf en anderen. Je leert ook beter begrijpen waarom mensen op een bepaalde manier op elkaar reageren. Enneagram valkuil kans

7 Het enneagram biedt een mogelijkheid beter inzicht te krijgen in jezelf en anderen. Vergeet wel niet dat je mensen niet volledig kan doorgronden en typeren. Het is niet de bedoeling mensen in hokjes te stoppen! Zelfkennis is zeer waardevol, maar kan ook tot schaamte en pijn leiden. De vraag is in hoeverre we onze persoonlijkheid kunnen en mogen uitspitten. Een mens is niet ééndimensioneel: we passen niet uitsluitend bij één bepaald type, maar we vertonen dominerende trekken in de richting van 1 of 2 types.

8

9 Mensbeeld enneagram: Zonde en kwaad worden veroorzaakt door karakteristieke beperkingen van een bepaald type. Zonde is maw onvermijdelijk en men is er niet persoonlijk verantwoordelijk voor. Men kan zonde vermijden door de richtlijnen van het enneagram te volgen. Men zoekt een juiste tactiek, een bepaald recept om falen te vermijden.

10 Mensbeeld christendom: Het christendom gaat ervan uit dat de mens het goede wil, maar toch het kwade of de zonde begaat. Volgens de christelijke traditie kan zwak gedrag bestreden worden door beter inzicht (zoals het enneagram), maar is er ook een moreel probleem: men kent het goede, maar doet het kwade. Het christelijke antwoord op zonde bestaat erin te erkennen dat men kwaad heeft gehandeld en dat men deze schuld durft te belijden. Volgens de christelijke traditie zijn wij zelf verantwoordelijk en kunnen we de schuld niet louter op ons karakter steken.

11 Zie cursus


Download ppt "Ennea (negen) – grammos (punten). De mens is geschapen naar het beeld van God. Alle mensen zijn uniek, maar mensen hebben ook vele gelijkenissen. Daarom."

Verwante presentaties


Ads door Google