De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Al duizenden jaren wordt met bamboe op allerlei manieren gewerkt. Sinds de vezelcultuur rond 1985 is bamboe steeds meer in opkomst. Het Tropenmuseum heeft.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Al duizenden jaren wordt met bamboe op allerlei manieren gewerkt. Sinds de vezelcultuur rond 1985 is bamboe steeds meer in opkomst. Het Tropenmuseum heeft."— Transcript van de presentatie:

1 Al duizenden jaren wordt met bamboe op allerlei manieren gewerkt. Sinds de vezelcultuur rond 1985 is bamboe steeds meer in opkomst. Het Tropenmuseum heeft een archief met honderdduizenden foto's uit Nederlands-Indië. Op verzoek van het museum nam 'fotodetective' Hans Aarsman er een kijkje. Hij werd er getroffen door de vernuftige tuibruggen van bamboe. Bruggen van inheemse oorsprong en bruggen die de Nederlanders zelf aanlegden. Aarsman vraagt zich af: 'Zouden de Nederlandse ingenieurs het concept van de tuibrug van de Indonesiërs hebben afgekeken?'

2 De Erasmusbrug in Rotterdam is, net als de bruggen op de vorige pagina een tuibrug. Het wegdek is aan hoge peilers opgehangen. Bij de bruggen met bamboe aan twee bamboepeilers op de oevers. Bij de Erasmusbrug met staalkabels aan één betonnen peiler midden in de Maas. Omdat in Indonesië de rivieren in het regenseizoen gaan kolken, plaatsten ze pijlers daar op de oever. Verder is het principe hetzelfde.

3 Wat is Bamboe? Bamboe = Stalen gras Kenmerken: –Stevig –Hard –Compact –Soepel –Biologisch afbreekbaar –Erosie en CO2 bestrijdend

4 Waar groeit bamboe? –China –India –Indonesië –Etc.

5 Voordelen Groeit in de natuur Volwassen en klaar om te oogsten na 5 tot 6 jaar na planten, daarna ieder jaar. Groeit ook op droge grond Efectieve erosiebestrijder Water behoudend Weinig onderhoud

6 Nadelen Kan moeilijk mechanisch geoogst worden Weinig soorten bamboe zijn solide (95% is hol van binnen) Plybamboe dient gelijmd te worden, verschillende stukjes aan elkaar. Sommige toepassingen zijn niet te milieu vriendelijk, bvb maken rayon & plybamboe (afhankelijk van de lijm)

7 Voor of Nadelen? Oogsten vergt veel handenarbeid, is intensief en moet selectief gebeuren Bij bewerken en verwerken is veel handenarbeid nodig Bamboestam is hol, dus licht in gewicht maar groot in volume.

8 Wat kunnen we doen met bamboe? Bouwwereld Kathedraal van bamboe Foto: Simon Verez

9 Wat kunnen we doen met bamboe? Vloeren, plafonds en meubels

10 Wat kunnen we doen met bamboe? Textiel Gaat de ontwikkeling van onaangename lichaamsgeuren sterk tegen.

11 Wat kunnen we doen met bamboe? Voedsel voor mens en dier Bamboescheuten als groente Bladeren als voedsel voor dieren

12 Hollander papier Een maalbak of Hollander is een machine die gebruikt wordt om de papiervezels voor te behandelen voor de productie van papier. Het is een van oorsprong Nederlandse uitvinding (vandaar de naam) die een revolutie teweeg-bracht in het papier maken. De maalbak werd in de Zaanstreek uitgevonden en in 1672 verder geschikt gemaakt voor de bereiding van papier. De Hollander bestaat uit een kuip die gevuld wordt met een mengsel van papiervezels (vezels uit hout, bamboe of uit kleren) en water. In de kuip bevindt zich een trommel met messen erop (ijzeren staven) die wordt aangedreven. Normaliter is de bodem onder de trommel aangepast zodat het de contouren van de trommel volgt. Op de bodem zijn ook messen, de maalplaat, aangebracht. De vezel komt tussen de messen, waardoor deze of wordt geknipt of wordt beschadigd. Het knippen en beschadigen verkort de vezel, waardoor het papier fijner wordt. Het beschadigen is een proces waarbij fibrillen uit de oppervlakte van de vezel worden losgemaakt. Hierdoor wordt de oppervlakte van de vezel vergroot en worden meer plaatsen vrijgemaakt voor het vormen van een waterstofbrug, die zorgt voor de binding tussen de vezels. Het behandelen van papiervezels met de Hollander zorgt dus voor een sterker papier. Het complete verhaal met uitleg en tekeningen van onderdelen vind u op WikipediA Hollander papier.

13 Wat kunnen we doen met bamboe? Medicijnen voor: Sterke en soepele botten Kraakbeen, Bindweefsel etc.

14 Het Tropenmuseum heeft een archief met honderdduizenden foto's uit Nederlands-Indië. Op verzoek van het museum nam 'fotodetective' Hans Aarsman er een kijkje. Hij werd er getroffen door de vernuftige tuibruggen van bamboe. Bruggen van inheemse oorsprong en bruggen die de Nederlanders zelf aanlegden. Hans Aarsman vraagt zich af: 'Zouden de Nederlandse ingenieurs het concept van de tuibrug van de Indonesiërs hebben afgekeken?' De Erasmusbrug in Rotterdam is, net als de bruggen op de foto's, een tuibrug. Het wegdek is aan hoge peilers opgehangen. Bij de bruggen met bamboe aan twee bamboepeilers op de oevers. Bij de Erasmusbrug met staalkabels aan één betonnen peiler midden in de Maas. Omdat in Indonesië de rivieren in het regenseizoen gaan kolken, plaatsen ze pijlers daar op de oever. Verder is het principe hetzelfde. (een tuibrug wordt ook wel kabelbrug genoemd)

15 Doel project Bevordering schoner milieu Plaatselijke ambachten terplaatse bevorderen Locale bevolking leren bamboe verbouwen en bewerken Tekorten bamboe in de wereld opvangen

16 Meer informatie Website http://www.de-wereld-en-bamboe.nl Email Dewereld.enBamboe@veteranen.nl Contactpersoon Dhr. K. van Es


Download ppt "Al duizenden jaren wordt met bamboe op allerlei manieren gewerkt. Sinds de vezelcultuur rond 1985 is bamboe steeds meer in opkomst. Het Tropenmuseum heeft."

Verwante presentaties


Ads door Google