De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Boerkaverbod in Algemene Plaatselijke Verordening (APV)

Verwante presentaties


Presentatie over: "Boerkaverbod in Algemene Plaatselijke Verordening (APV)"— Transcript van de presentatie:

1 Boerkaverbod in Algemene Plaatselijke Verordening (APV)
Inleiding De SVP heeft in haar verkiezingsprogramma bij het onderdeel “Voorkom de islamisering van onze cultuur” een boerkaverbod op straat opgenomen. In de vergadering van de commissie bestuur en middelen van december 2009 heeft de SVP aangekondigd met het boerkaverbod te komen als ze mandaat heeft van de kiezer. Het mandaat is er, de SVP is na de verkiezingen van maart 2010 in de gemeenteraad gekomen. In de commissievergadering van mei 2010 heeft de SVP aangekondigd om eerst via een presentatie in de commissie wat meer achtergronden te geven over het boerkaverbod. Later in het jaar 2010 zal de SVP dan met een initiatiefvoorstel komen waarover de gemeenteraad dan haar oordeel moet geven. De presentatie en het initiatiefvoorstel worden nu aan elkaar gekoppeld.De SVP is meer dan een politieke partij. De missie van de partij is ook voorlichting en studie over de islam.

2 Waar gaat het bij een boerkaverbod om
Waar gaat het bij een boerkaverbod om? De boerka, burka of burqa is een kledingstuk, dat vooral door (streng) islamitische vrouwen gedragen wordt. De boerka bedekt het gehele lichaam. De boerka is de Afghaanse variant van de chador. Bij de boerka zijn de ogen echter niet zichtbaar, dat in tegenstelling tot de chador die het gezicht wel vrij laat. De vrouw kijkt bij een boerka door een soort gaas, waardoor zij zelf wel kan kijken, maar niet bekeken kan worden. Onder het bewind van de Taliban was het dragen van een boerka voor vrouwen in Afghanistan verplicht.

3 Dames met boerka

4 De nikab of nikaab (ook niqab of niqaab) is de Arabische benaming voor een sluier die het gezicht bedekt en alleen de ogen vrijlaat Dames met niqaab

5 Enkele (actuele) feiten mbt het boerkaverbod De Belgische Kamercommissie Binnenlandse Zaken heeft unaniem een wetsvoorstel goedgekeurd dat het dragen van kledij verbiedt die de identificatie van personen in het openbaar onmogelijk maakt. De tekst is vooral gericht tegen het dragen van boerka's. De Franse imam Hassen Chalghoumi is voor een verbod op boerka's, nikabs en andere gezichtsbedekkende kleding. Moslima's die deze gezichtsbedekkende sluiers wel willen dragen, moeten maar verhuizen naar Saoedi-Arabië, zegt Chalghoumi in de krant Le Parisien. Een parlementaire commissie in Frankrijk stelt een verbod op het dragen van een boerka in Frankrijk voor. De commissie deed, namens de regering in Frankrijk, onderzoek en hield hoorzittingen. De uitkomst is dat de boerka indruist tegen de waarden zoals die in Frankrijk algemeen aanvaardt zijn. Daarom stelt de commissie voor om de boerka voortaan te weren uit ziekenhuizen, het openbaar vervoer en scholen in Frankrijk.

6 Update: Het boerkaverbod in Frankrijk wordt definitief ingevoerd. Ook de Senaat in Frankrijk heeft ingestemd met het wetsvoorstel tot het verbod op het dragen van een boerka in Frankrijk voor. In alle openbare ruimtes in Frankrijk wordt gezichtsbedekkende kleding, zoals de boerka en de niqab verboden. Update: Het boerkaverbod is opgenomen in het gedoogakkoord tussen VVD CDA en PVV Buiten Europa is in Singapore, Turkije en Tunesië het dragen van een burka verboden. Boerkaverbod , bron verkiezingsprogramma Trots op Nederland De boerka is het ultieme kenmerk van gedwongen vrouwelijke onderwerping. Met het voorschrijven van deze traditionele klederdracht wordt vrouwen zelfs het recht op een eigen identiteit ontzegd. Ieder mens heeft het recht om gekend en herkend te worden. Voor gelijke rechten voor mannen en vrouwen is in dit land te hard gevochten om ze nu vanwege een vaag neolithisch religieus gedachtegoed opzij te zetten. Het dragen van de boerka wordt in Nederland – in het publieke domein – niet toegestaan.

7 De boerka is als een gevangenis

8 Waarom een burkaverbod in de APV
Waarom een burkaverbod in de APV? De gemeenten kunnen ook zelf een reglement uitvaardigen om de boerka te verbieden in openbare plaatsen en daarop een boete van 250 euro zetten. Momenteel hebben naar schatting twintig gemeenten in Belgie al zo’n reglement (o.a. Molenbeek, Antwerpen, Gent, Maaseik…). Dus vanuit de gemeenten een bottom-up benadering om een signaal af te geven aan de landelijke politiek. In Frankrijk is het dragen van alle soorten hoofddoeken - dus ook de burka - verboden op scholen en in andere overheidsgebouwen. In een aantal gemeenten in Nederland, waaronder Maastricht en Doetinchem - geldt een Algemene Plaatselijke Verordening (APV), die bepaalt dat maskers of vermommingen direct verwijderd moeten worden als een agent dat vraagt. Dat geldt ook voor burka's. Ook gelden op een aantal specifieke plekken regels tegen het dragen gezichtssluiers: voor leerlingen van een ROC in Amsterdam en klanten bij de sociale dienst in Utrecht bijvoorbeeld.

9 Voor en tegenargumenten voor discussie Argumenten voor 1
Voor en tegenargumenten voor discussie Argumenten voor 1. De boerka past niet in de culturele context van Nederland en het staat een maatschappelijke participatie in de weg bv. solliciteren, bezoek dokter, aanvragen uitkering. 2. Boerka’s zijn discriminerend en onderdrukkend voor vrouwen. 3. Boerka’s brengen de veiligheid in Nederland in gevaar. Je weet nooit wie eronder zit, zelfs niet of het een man of een vrouw is. Hoe moet een conducteur op tramlijn 17 de identiteit van de boerkadraagster vaststellen? En het dragen van bivakmutsen staan we toch ook niet toe? 4. Boerka’s vormen een onoverkomelijke hindernis voor integratie. Je kunt niet communiceren met iemand van wie je de mimiek niet ziet. En geen werkgever zal een sollicitant met een boerka aannemen. 5. In Nederland leveren boerka’s door hun geringe aantal nog nauwelijks problemen op, maar juist daarom moet je nu al een verbod afkondigen. 6. Een verbod tast de vrijheid van godsdienst niet aan, omdat het meer om cultuur dan om een voorgeschreven geloofsregel gaat. En al zou het een inperking van de godsdienstvrijheid zijn, dan nog geldt: grondwettelijke vrijheden zijn nooit absoluut. 7. Onze samenleving is gebaseerd op gezichtsherkenning, dialoog, gesprek. Praten met een stuk stof tast die basiswaarden aan.

10 Argumenten tegen 1. Boerka’s geven vrouwen juist meer vrijheid
Argumenten tegen 1. Boerka’s geven vrouwen juist meer vrijheid. Een vrouw die van haar man anders het huis niet uit mag, mag met een boerka aan tenminste boodschappen gaan doen. 2. Vrouwen met een boerka zeggen allemaal dat ze hem vrijwillig en uit overtuiging dragen. Het is geen teken van onderdrukking. En is het niet raar dat een vrouw er wel onzedelijk en uitdagend bij mag lopen, maar niet geheel en al bedekt? 3. Een verbod tast de vrijheid van godsdienst aan. Het is het begin van het terugdringen van alle religie uit het openbare leven. De volgende stap is dat hoofddoeken, keppeltjes en kruisen verboden worden. 4. Het dragen van boerka’s kan al ingeperkt worden, namelijk door schooldirecties, in bedrijven en in overheidsinstellingen. Een grotere inperking is niet nodig. 5. Een boerkaverbod is als schieten met een kanon op een mug. In Nederland worden ze nauwelijks gedragen. Een verbod zal de moslimgemeenschap slechts nieuwe frustraties bezorgen.

11 Cynisch raadseltje: waar op dit plaatje zit een vrouw verborgen...?

12 Extra beweegredenen voor de Spakenburgse Vrijheids Partij de boerka is de ultieme vernedering van de vrouw, die schepsel van God is gelijkwaardigheid bevorderen tussen man en vrouw, die er bij de islam niet is vrijheid voor moslima’s bewerken, een burka is als een gevangenis debat op de politieke agenda, uitvoeren zaken uit verkiezingsprogramma uit liefde voor de moslimmedemens de islam ontmaskeren als foute ideologie voorkom de islamisering van onze cultuur

13 De vrouw als kroon op Gods Schepping mag gezien worden

14 3 bijlagen Opstel scholier VWO-5 “Weg met de Burka” Pleidooi voor een burkaverbod door Badra Djait Interpellatiedebat Burkaverbod 19 oktober 2006 Frans Weekers

15 UItreiking DVD “Islam and Truth” door Ben Kok namens de SVP aan voorzitter commissie en de burgemeester Vragen en discussie


Download ppt "Boerkaverbod in Algemene Plaatselijke Verordening (APV)"

Verwante presentaties


Ads door Google